UPOZORENJE MODRIMA

U Dinamu velika pojačanja, ali tri problema ostaju!

05.06.2014 u 11:08

Bionic
Reading

Većina analitičara s portala Tribina.hr izjasnila se kako vjeruje da će Dinamo biti bolji nego prošle sezone što se igračkog kadra tiče, ali i dalje u njegovom kadru ostaju neki od problema koje nosi iz prošlih vremena

Klub poput Dinama, slažit ćemo se, mora prodavati. Možda se s načinom, vremenom nekih prodaja ne slažem, ali se tijekom godina kao puno veći problem od nekontroliranog odljeva igrača pokazala bilanca ulaznih transfera. Modrih bisera ima puno, pa spomenimo samo neke od njih - Callelo, Papadopulos, Guela, Nowotny, Sylvester, Morales itd. Da, kao promašaji dominiraju inozemna pojačanja, ali bilo je i domaćih bisera poput Mesarića, Puljića, Alispahića, Maleša, Sivonjića i da ne nabrajam dalje. Svi nose isti potpis, svima im je zajednički sportski direktor - Zoran Mamić. Za neke od njih se vrlo lako moglo pretpostaviti da nisu na razini Dinamovih zahtjeva. Ako kažem da mi Radonjić miriši na još jednu takvu priču u nizu, valjda mi nećete zamjeriti.

Problem napada
Škaklja ta brojka od devet pogodaka prošle sezone, pa to bi trebala biti karta za Maksimir za mlade igrače koji nadolaze i naznačuju svoj potencijal. Radonjić s 24 godine više nije talent, on je praktički gotov igrač. Novi Pršo? Čisto sumnjam, ali treba mu dati šansu prije nego ga se otpiše. Ono što je dobro kod njega jest konstitucija, uspješno dolazi do lopte i dobro gradi stopere što je sigurno napredak u odnosu na Čopa. Bilo kako bilo, napadač s 9 golova nije ine može biti ozbiljno pojačanje za europski iskorak.

Problem obrane
Obrana je ove sezone pokazala velike slabosti, ali i sklonosti ozljedama. Kako li je na osnovu potonjeg podatka Zoran Mamić odlučio potpisati Leonarda Sigalija ostaje mi priličan upitnik. Riječ je o igraču koji je nedavno operirao koljeno, doduše dolazi bez odštete, ali to je manje važno kada se zna da bi rezultatski mogao puno koštati. Malo je reći da izgleda kao 'mačak u vreći', stoper s friškom ozljedom koljena bez europskog iskustva i sa svega 179 cm visine. Glupo je čovjeka otpisati bez šanse, pa eto ostaje da vidimo što može donijeti ovaj Argentinac. Valjda će biti na tragu Cufrea, a ne Calella i Ibaneza.


Dobra pojačanja
Drugo pojačanje, Paulo Machado, je čovjek koji je u zadnje vrijeme poznatiji po brkovima nego po svojim igrama. Iskustva svakako ima, brz je, dobar tehničar, ali i navodno vrlo problematičan igrač. Nakon 'mirnog' Cleytona dolazi čovjek dijametralno suprotnog opisa, ostaje za vidjeti može li i pokazati više od Cleytona. Dinamu iskustva u veznom redu svakako treba, pozdravljam ovaj transfer i nadam se da će Portugalac pokazati da nije bez razloga u jednom periodu bio i reprezentativac svoje zemlje. Ovo je zapravo jedino koje bi trebalo donijeti kvalitetu više i prijeko potrebno iskustvo. No, zbog spomenute glave i iza njega stoji veliki upitnik, a da ga nema, doduše, teško da bi i bio kalibar za Maksimir.

Šećer na kraju, Marko Pjaca, mladi hrvatski reprezentativac, dečko koji itekako zna igrati. Nedostaje mu još uvijek konstante i još uvijek je prisutna doza dječačke zaigranosti, ali je ogroman potencijal koji se sigurno isplati istrpjeti. Iskreno se nadam da će mu se uskoro pridružiti i Petar Mišić koji se malo izgubio u drugom dijelu sezone, ali je itekako pokazao i najavio potencijal. Marko bi trebao dobiti dosta šansi na startu sezone zbog izbivanja Juniora Fernandesa i nadam se da će tu priliku itekako ugrabiti. Od svih nabrojanih ovaj transfer mi se čini kao pun pogodak. Nadam se da će se Pjaca snaći na stepenici više i da će biti veliko pojačanje.

Problem vratara
Što se najavljenog vratara tiče, Eduardo je pred par godina bio odličan golman, no teško je reći kakav je sada iako ima 31 godinu što je za golmana relativno malo. 2010. ga je tražio Arsenal, a on je otišao u Genou i bio 'rupa'. Tada se vratio u Portugal i bio rezerva u Benfici, a onda je otišao u Tursku i kao prvi golman Istanbul BB-a ispao iz lige s 50 primljenih golova u 34 utakmice. Vratio se u Bragu, no današnja Braga daleko je od one pred par godina i uklopio se u sivilo (9. mjesto) s 37 primljenih golova u 30 utakmica...