NAVIJAČKO NASILJE

U Brazilu dvojica ubijenih, u Europi se tuklo, razbijalo i palilo...

15.04.2013 u 12:04

Bionic
Reading

Nažalost, umjesto lijepih pogodaka i ludih preokreta, ovog su ponedjeljka internetski portali puni snimaka navijačkih nereda. I dok se za neke - poput onih u Brazilu - može reći da su postali uobičajeni, scene tučnjava i razbijanja diljem Engleske godinama su bile zaboravljene. Tukli su se navijači i po brdovitom Balkanu - Rumunjskoj, Grčkoj, Kosovu...

Dvojica su brazilskih navijača ubijena mecima iz vatrenog oružja tijekom putovanja prema stadionu Castelao gdje su u nedjelju nogometaši Fortaleze ugostili Cearu u sklopu državnog prvenstva Cearense...

Mladi navijači gostujuće Ceare pogođeni su u glavu hicima koji su ispaljeni iz vozila u kojem su, prema pisanju brazilskih medija, bili pristalice Fortaleze. Dnevni list Folha de Sao Paulo tvrdi pak da su navijači Ceare pokrenuli izgrede bacajući kamenje na domaće navijače, što je u konačnici potaknulo pucnjavu s tragičnim epilogom.

Policija je uhitila muškarca kojeg sumnjiči za ubojstvo koje se dogodilo pet kilometara dalje od stadiona. Utakmica u kojoj je Ceara slavila protiv Fortaleze 1:0 bila je inače prvi test obnovljenog stadiona Castelao uoči ovogodišnjeg Kupa konfederacija.

No, što se Europe tiče, divljalo se nije samo u Engleskoj, i to na kultnom Wembeyju, već i u Grčkoj, Rumunjskoj te na Kosovu. Ne spominju se mrtvi, ali bilo je razbijenih glava, zapaljenih kontejnera i napada na policajce.

Neredi na Kosovu
Divljanje i prekid u Grčkoj
Neredi navijača Milwalla
Napad na policiju u Newcastleu
U Rumunjskoj su se sukobili i igrači