RIJETKA BOLEST

Tužna vijest za svijet sporta; legenda preminula s 40 godina

18.11.2015 u 11:35

Bionic
Reading

Johan Lomu (40), jedan od najboljih ragbijaša svih vremena, preminuo je u srijedu ujutro od rijetke bolesti bubrega

Tužna je to vijest za sve one koji obožavaju ragbi. Johan Lomu, novozelandska legenda i junak, čovjek koji je u svojoj zemlji imao status božanstva i koji je bio 'nezaustavljivi vlak' za suparničke obrane s nevjerojatnom brzinom (10,8 na 100 m) na svojih 192 cm i 119 kilograma, iznenada je preminuo.

Šok je još veći jer je Lomu posljednjih mjeseci, prema riječima njegove obitelji, bio u odličnoj formi. No rijetka bolest bubrega, s kojom se jako dugo mučio, bila je jača.

Još je 2004. imao transplantaciju bubrega, ali sedam godina kasnije tijelo mu ga je odbacilo. Njegova bitka se nastavila i trajala je do danas...

'Ovo je užasan udarac za našu obitelj, ali i za sve ljubitelje ragbija. Svi prolazimo kroz traumatične trenutke', poručila je njegova supruga Nadin s kojom je Lomu imao dva sina, Brayleyja (6) i Dhyreillea (5).

Lomu je već s 19 godina zaigrao za All Blackse te je tako oborio rekord star 90 godina kao najmlađi A-reprezentativac. Za Novi Zeland imao je 37 polaganja u 63 nastupa u razdoblju od 1994. do 2002. Rekorder je po broju polaganja na SP-ima s njih 15 u tek 11 susreta.

Nikada nije osvojio svjetsku titulu, no zauvijek će se pamtiti njegove predstave na SP-u 1995, kada je Novi Zeland odveo do finala u Johannesburgu (poraz od JAR-a 15:12). U polufinalu protiv Engleza odigrao je nezaboravnu utakmicu, o kojoj se i danas priča, s četiri polaganja, a u Velikoj Britaniji je nekoliko godina kasnije ta njegova izvedba izabrana među 100 najvećih sportskih trenutaka svih vremena.

'Bio je legenda ragbija i voljen od navijača ovdje i u svijetu. Suosjećamo s njegovom obitelji', izjavio je izvršni direktor Ragbijaškog saveza Novog Zelanda Steve Twen.