I NIJE MU PRVI PUT

Turska nogometna legenda dva mjeseca u zatvor zbog rasizma

17.06.2014 u 17:05

Bionic
Reading

Negdašnji turski reprezentativac i veznjak Fenerbahčea Emre Belozoglu morat će na dva i pol mjeseca u zatvor zbog vrijeđanja na rasnoj osnovi na utakmici turskog prvenstva 2012.

Emre Belozoglu (33) je u dvoboju protiv Trabzonspora u travnja 2012. rasistički vrijeđao Didiera Zokoru iz Obale Bjelokosti, koji je protiv njega pokrenuo i građansku parnicu. Emre je na toj utakmici višekratno Zokoru nazvao 'crnim smećem', a od strane Turskog nogometnog saveza je kažnjen s dvije utakmice neigranja jer se javno ispričao.

No, sud u Istanbulu ga je osudio na kaznu zatvora zato što mu to nije bio prvi slučaj rasizma. Još dok je igrao u Engleskoj za Newcastle Emre je bio kažnjen zbog rasističkog vrijeđanja igrača Evertona, a bio je prijavljen i za vrijeđanje crnoputih igrača Boltona i Watforda.

Sud je presudio da Emre ne mora odmah u zatvor, ali će to morati učiniti u roku od pet godina, dok je tužiteljstvo tražilo beuzvjetnih dvije godine zatvora jer se, po njima, radi o jednom od najpopularnijih turskih nogometaša koji mora služiti za primjer. U karijeri je odigrao 91 utakmicu za reprezentaciju, a nastupao je i za Galatasaray, milanski Inter i Atletico Madrid.