EUROPSKA LIGA

Tudor siguran s PAOK-om, Dodo izbacio Panathinaikos

27.08.2015 u 23:03

Bionic
Reading

Nogometaši grčkog PAOK-a, na čijoj klupi sjedi hrvatski stručnjak Igor Tudor izborili su plasman u Europsku ligu, no iznenađujuće je ispao grčki velikan Panathinaikos koji je u Ateni odigrao tek 2-2 protiv azerbajdžanske Gabale, a oba gola za goste zabio je bivši napadač Dinama Brazilac Dodo.

Nakon što je u Solunu deklasirao danski Brondby 5-0, PAOK je u uzvratu odigrao 1-1 i mirno se plasirao dalje. Tudorova družina je povela u 21. minuti golom Ricarda Coste, a šest minuta kasnije izjednačio je Elbasan Rashani.

Veliko iznenađenje priredila je azerbajdžanska momčad Gabala koja je nakon 0-0 u Bakuu, u uzvratu u Ateni odigrala 2-2 protiv Panathinaikosa i prošla u natjecanje po skupinama. Gosti su vodili 1-0 i 2-1, a Pao je uspio izvući tek remi nedovoljan za prolaz. Oba gola za goste zabio je bivši napadač zagrebačkog Dinama, Lokomotive i Intera iz Zaprešića Brazilac Dodo (6, 60). Strijelci za Panathinaikos bili su Marcus Berg (34) i Nano (78). Hrvatski reprezentativac Danijel Pranjić igrao je za Panathinaikos do 67. minute kada je umjesto njega u igru ušao Mladen Petrić. U samoj završnici Petrić je imao dvije prilike, no nije uspio svladati gostujućeg vratara.

Opasno je 'visio' i Ajax koji je u Češkoj odigrao 0-0 protiv Jabloneca obranivši pogodak prednosti iz prve utakmice. Domaćin je imao jedanaesterac i igrača više, ali nije uspio izboriti barem produžetak. Tragičar utakmice bio je Jan Greguš koji je u 58. minuti promašio jedanaesterac. Prekršaj je skrivio Bazoer dobivši crveni karton.

Borussija Dortmund je rutinski odradila prolaz protiv norveškog Odda pobijedivši 7-2 nakon što je njemački sastav u prvom susretu slavio 4-3. Odd je poveo u 19. minuti golom Halvorsena, no Borussija je uzvratila postigavši šest pogodaka, a strijelci su bili Mhitarjan (25), Reus (27, 32, 57), Kagawa (40) i Gundogan (51). Do kraja utakmice oba sastava su postigla po još jedan pogodak. Za Odd je zabio Berg (64), a za domaćine ponovo Kagawa (90).

Danski Midtjylland je pobijedio Southampton 1-0 i nakon 1-1 iz prve utakmice ide dalje. Pogodak koji je srušio engleskog premierligaša postigao je Rasmussen u 28. minuti.

Fenerbahče je potvrdio prolaz pobijedivši grčki Atromitos 3-0, nakon što je slavio i u prvoj utakmici 1-0. Golove su zabili Fernandao (7, 78) i Gorbunov (58-ag).

Athletic Bilbao je na svom San Mamesu pobijedio Žilinu 1-0, baš koliko je trebalo nakon što su Slovaci u prvom susretu slavili 3-2. Pogodak odluke zabio je Elustondo u 24. minuti. Za Žilinu je do 69. minute igrao hrvatski nogometaš Matej Jelić.

Standar je u Liegeu pobijedio Molde 3-1, no ipak je ispao jer su Norvežani na svom terenu pobijedili 2-0. Rosenborg je kod kuće izgubio od Steaue 0-1, no norveški velikan je u Bukureštu pobijedio 3-0 i prošao dalje.

AZ Alkmaar se provukao protiv rumunjske Astre pobijedivši 2-0 nakon što je Astra u prvom susretu slavila 3-2. AZ je slomio goste tek u 81. minuti golom Van der Lindena, a prolaz je četiri minute kasnije potvrdio Muhren.

Karabag je deklasirao Young Boyse 3-0 potvrdivši pobjedu 1-0 iz prve utakmice u Švicarskoj.