OTVARA NOVO POGLAVLJE

Trostruki svjetski prvak u naponu snage prekida karijeru i mijenja sport

03.10.2023 u 13:16

Bionic
Reading

Trostruki svjetski prvak u biciklizmu Slovak Peter Sagan (33) odradio je svoju posljednju cestovnu utrku na Tour de Vendeeu, međutim to neće biti njegov definitivni oproštaj od biciklizma jer planira nastupiti u brdskom biciklizmu na OI u Parizu iduće godine.

Nedjeljna vožnja na francuskom Tour de Vendee označila je kraj jedne sjajne karijere u cestovnom biciklizmu, a Sagan će se sada vratiti brdskom biciklizmu u kojem je i započeo karijeru kako bi se pokušao kvalificirati za olimpijske igre.

Sagan je tijekom karijere osvojio tri svjetska naslova u cestovnom biciklizmu (2015, 2016, 2017), a u svojoj 14-godišnjoj karijeri u WorldTouru upisao je 121 pobjedu, uključujući 12 etapnih slavlja na najprestižnijoj biciklističkoj utrci Tour de France.

Talijan Alfredo Binda, Belgijci Rik van Steenbergen i Eddy Merckx, te Španjolac Oscar Freire bili su također trostruki svjetski prvaci, ali nitko od njih nije osvojio naslov tri puta zaredom.

'Poglavlje se zatvara, a novo poglavlje počinje', kazao je Sagan za Cyclingnews prije starta svoje posljednje profesionalne cestovne utrke.

Na vrhuncu svoje moći, Sagan je bio jedna od najvećih zvijezda biciklizma. Karijeru je započeo u brdskom biciklizmu, da bi se tek kasnije odlučio prebaciti na cestovni.

Vozio je za ekipe Dukla Trencin-Merida Continental, Liquigas/Cannondale, Tinkoff-Saxo, Bora-Hansgrohe prije njegove posljednje dvije sezone u TotalEnergiesu. U siječnju, kada je najavio povlačenje iz cestovnih utrka, rekao je da je odluka o povlačenju bila osobni izbor i želja da završi svoju karijeru na dva kotača na Olimpijskim igrama 2024. godine.

'Kada sam imao 20 godina, rekao sam da želim završiti karijeru u 30-ima, a sada imam 33 godine. Također, uvijek sam govorio da želim završiti karijeru s brdskim biciklom. Karijeru sam započeo na brdskom biciklu, a želio bih završiti s brdskim biciklom', kazao je tada.

Slovak je već dva puta nastupio na Olimpijskim igrama. Na cestovnoj utrci u Londonu 2012. zauzeo je 24. mjesto, dok je četiri godine kasnije u Rio de Janeiru au MTB krosu završio je na 35. mjestu.