ANALITIČARI UOČI DANSKE

Tri važna detalja koja će Hrvatska pamtiti nakon najvažnije utakmice generacije; je li Dalić ovog svjestan?

01.07.2018 u 09:24

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u nedjelju navečer u Nižnji Novgorodu igra svoju prvu eliminacijsku utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. U osmini finala protivnik im je Danska, a mnogi će se složiti kako je upravo ova najvažnija utakmica generacije predvođene kapetanom Lukom Modrićem koji igra najbolji nogomet u karijeri

Nakon što je Hrvatska osigurala prvo mjesto u skupini te kada je bilo jasno kako će joj protivnik u osmini finala biti Danska, koja je 18 utakmica bez poraza (od toga 12 službenih!), bilo je jasno kako će hrvatski izbornik Zlatko Dalić morati posegnuti za defanzivnom momčadi.

Tako se pretpostavlja kako bi Hrvatska mogla zaigrati u sastavu: Danijel Subašić - Šime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinić - Ivan Rakitić, Milan Badelj (Marcelo Brozović) - Ante Rebić, Luka Modrić, Ivan Perišić - Mario Mandžukić. Dakle, izbornik ima samo jednu dvojbu; junak u pobjedi nad islandom Milan Badelj ili borbeni vezni igrač Marcelo Brozović koji je poznat po tome da može najviše od svih naših igrača pretrčati. Kako god se okrene ova je najvažnija utakmica generacije jer pitanje je tko će se od iskusnijih igrača, pogotovo u slučaju poraza od Danske, odazvati sljedećem pozivu.

Prema najavama danskih medija izbornik Age Hareide će protiv Hrvatske na teren poslati sastav: Kasper Schmeichel - Jens Stryger Larsen, Andreas Christensen, Simon Kjaer, Henrik Dalsgaard - Lasse Schone, Thomas Delaney - Pione Sisto, Christian Eriksen, Yussuf Yurary Poulsen - Nicolai Jorgensen.

Uoči ove eliminacijske utakmice donosimo – uz pomoć nekoliko nogometnih analitičara - tri detalja koja će Hrvatska zauvijek pamtiti u najvažnijoj utakmici generacije:

S obzirom da postoji mogućnost kako će se nakon SP-a od reprezentacije oprostiti Modrić, Rakitić i Mandžukić, svakako treba naglasiti kako će im utakmica protiv Danske biti - utakmica života! Barem što se reprezentativne karijere tiče.

Dosad, kad god smo igrali neke potencijalno važne (često su se nazivale i povijesne) utakmice, došlo je do tzv. trokiranja. Od propasti u posljednjim sekundama protiv Turske na Euru, preko tijesnog poraza od Španjolske, negledljive utakmice protiv Meksika na SP-u 2014. ili nikad prežaljenog produžetka protiv Portugala na Euru 2016. Hrvatska je, barem na europskoj sceni, doista nekoliko puta igrala protiv reprezentacija koje su kasnije osvajale ta natjecanja. Danska je ipak momčad drugačije klase i ovo će biti potpuno drugačija utakmica...

'Ispred nas je veliki ispit, ali vrijeme je da ova generacija prijeđe tu prvu prepreku na kojoj smo dosad stalno padali, još od 2008. godine. Sposobni smo to napraviti. U skupini smo igrali fenomenalno, ali to treba zaboraviti, odnosno pokušati prenijeti i na ovu utakmicu. Ovo je veliki ispit', kazao je hrvatski kapetan Luka Modrić.

Danska utakmica bit će potpuno drukčija od one koju su naši prvotimci igrali protiv Nigerije i Argentine (jer je protiv Islanda igrala kombinirana momčad, op.a.).

Statistika kaže sljedeće: Danska je samo jedna od tri reprezentacije koje su prošle do osmine finala bez da su imale posjed lopte barem 45 posto (u tom krugu su još Švedska i Rusija), što znači da će igrati reaktivan nogomet s kakvim je Hrvatska uvijek imala problema.

Baš zato, tri će hrvatska ključna igrača morati biti i njihove najveće zvijezde, jer Danci imaju vrlo bazičan, ali efikasan plan igre: lopta mora što prije naprijed na visokog centarfora koji služi kao tzv. mantinela za Eriksena, koji je trenutačno jedan od najboljih pucača van 16 metara. To je dokazao i u dresu engleskog Tottenhama i njegov snažan udarac bit će permanentna opasnost po Subašića.

OPREZNO PROTIV DANSKE

Čak osam hrvatskih igrača ima žuti karton!

Na popisu igrača za žutim kartonom su: Ivan Rakitić, Mario Mandžukić, Ante Rebić, Marcelo Brozović, Šime Vrsaljko, Vedran Ćorluka, Marko Pjaca i Tin Jedvaj. Dakle, ako netko od njih zaradi žuti karton propustiti će eventualni susret četvrtfinala (pobjednik susreta Španjolska – Danska)

Zato će redom naše zvijezde morati:

  • Mario Mandžukić će morati maltretirati zadnju liniju Danaca kako stoperi ili zadnji vezni ne bi imali vremena uputiti precizne lopte na Jorgensena. U tome je Mandžukić jedan od boljih napadača na svijetu i to je razlog zašto je igrao u tako velikim klubovima kao što su Bayern, Atletico ili Juventus.
  • Luka Modrić će morati (po prvi put na ovom Svjetskom prvenstvu) kontrolirati tempo igre, jer će nam Danci predati loptu. Reaktivna igra, kao ona koju je Hrvatska igrala protiv Nigerije ili Argentine, neće ovdje biti dovoljna. Iskustvo koje ima Modrić, pogotovo u dresu Real Mardida, ovdje bi moglo biti presudno.
  • Ivan Rakitić će morati igrati ono što je pokazivao u Barceloni ove sezone, dakle biti najpouzdanija spona distribucije lopte i onaj koji će se biti tzv. osigurač kako ne bismo gubili lopte na svojoj polovici, zajedno s Marcelom Brozovićem koji se očekuje u sastavu od prve minute (logičniji izbor od Milana Badelja).

'Imamo atmosferu i igru i to je naša snaga. Idemo korak po korak, želimo nastaviti ovaj put, a ako osvojimo pehar onda se svi možemo povući. Želimo pokazati svijetu da imamo pravu reprezentaciju i da živimo za ovaj dres. Želimo da za 20 godina pričaju o našoj generaciji, a ne više o generaciji '98', rekao je uoči utakmice Rakitić.

Uz to, važna će biti njihova liderska uloga, jer ova utakmica se neće pobijediti brzo. Trebat će pritiskati postepeno i ne gubiti živce ako dugo ostane 0:0. Danci zabijaju malo golova, ali i još manje primaju. Stoga će ovo biti pravo taktičko nadmudrivanje, igra živaca koja bi mogla potrajati 120 minuta. A onda na vidjelo izlazi fizička priprema i koncentracija (ako ćemo gledati penale). Dakle, sve od čega se sastoji današnji moderni nogomet trebali bismo vidjeti u ovom dvoboju dvije potpuno drukčije momčadi.

Nadamo se da sve nabrojano jako dobro znaju izbornik Zlatko Dalić i njegovi suradnici. Vremena za analizu imali su sasvim dovoljno, a uloga favorita koju Hrvatska ima ne bi smjela stvoriti pritisak na igrače.

  • +41
SP 2018., skupina D: Hrvatska - Argentina Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX