SVI SU DOBRODOŠLI

Traže nogometnog izbornika preko interneta

10.11.2010 u 13:47

Bionic
Reading

Internet je ušao u sva područja modernog života. Nogomet nije iznimka. Na webu su već postojale burze rada za nezaposlene igrače i trenere. Inspiriran tim primjerima i Filipinski je nogometni savez raspisao natječaj

'EKSKLUZIVNO: Tražimo nogometnog izbornika Filipina!'. Tako internetski portal Spox.com na njemačkom govornom području najavljuje članak u svojoj ponudi, u kojem se poziva čitatelje da se jave na natječaj za izbornika filipinske nogometne reprezentacije.

Filipinski nogometni savez (PFF) na ovu se neobičnu ideju odlučio u okviru ambicioznog projekta. Reprezentacije otočne skupine iz Pacifičkog oceana u dogledno vrijeme želi 'upasti' u krug 100 najboljih na listi FIFA-e (Međunarodne nogometne federacije).Spox.com je već prije nekoliko tjedana na svom portalu pisao o naporima Filipinaca da na području Njemačke i zapadne Europe pronađu nogometaše koji potječu iz te azijske zemlje.

Nakon objave članka, u redakciju Spox-a se javio Paul Weiler, savjetnik Filipinskog nogometnog saveza i čovjek koji je zadužen da pronađe novog izbornika. Rezultat razgovora je ideja da se na internetu objavi natječaj s neobičnim opisom radnog mjesta i tako intenzivira potraga za budućim izbornikom. 'Mi želimo profitirati od njemačkog nogometnog know-how-a', dodaje Weiler.

Potencijalni treneri do 30. studenog na portalu Spox.com (preko e-maila ili poštanskim putem) mogu predati svoje molbe, koje će Spox prikupiti i proslijediti Filipinskom nogometno savezu. Izbornikom ne može postati bilo tko! Preduvjet je posjedovanje A-licence Njemačkog nogometnog saveza (DFB), koja je potrebna i za vođenje bundesligaških klubova.

U iznimnom slučaju će biti dovoljna i B-licenca. Dobro poznavanje engleskog jezika i sklonost 'modernom razumijevanju nogometne igre i bacanje akcenta na atraktivan nogomet' također su na popisu osobina koje potencijalni treneri moraju imati. Spox-com svim kandidatima obećao je 'apsolutnu diskreciju' prilikom prikupljanja i prosljeđivanja molbi.

Novi će izbornik 2011. naslijediti trenutnog trenera Simona McMenemya, koji će se povući s dužnosti. Njegovog nasljednika ne očekuje lagan posao. 'Naš sljedeći cilj je uspon na svjetskoj rang-listi među 100 najboljih reprezentacija svijeta. Srednjoročno bi naša momčad trebala postati ozbiljan kandidat za nastup na prvenstvu svijeta', kaže savjetnik Weiler za portal Spox.com.

Nogometna reprezentacija Filipina trenutno se nalazi na 152. poziciji FIFA-ine liste.