Nokaut faza

Tradicija sugerira da nas protiv Japana čeka drama; podsjetnik na nevjerojatan podatak o Hrvatskoj star 24 godine!

05.12.2022 u 11:36

Bionic
Reading

Pred hrvatskom reprezentacijom je nova eliminacijska utakmica na velikom natjecanju. Hrvatska u osmini finala Svjetskog prvenstva igra protiv Japana (16 sati), a statistika i tradicija sugeriraju kako nas čeka još jedna drama

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak kako je nakon Svjetskog prvenstva 1998. hrvatska nogometna reprezentacija u eliminacijskim utakmicama (nokaut faza poznatija kao KO, op.a.) samo jednom izbjegla dramu i igranje produžetka (tri puta je odlučivala lutrija penala!), a to je bilo u finalu 2018. protiv Francuske!

Sve ostale eliminacijske utakmice Hrvatska je igrala produžetak!

Da podsjetimo, posebno je dramatično bilo na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji gdje je Hrvatska na tri utakmice u nizu igrala produžetak, a na dvije od te tri prošla je dalje nakon raspucavanja penala! Idemo redom..

SP 2018: Vatreni osvojili srebro, a svemu je prethodila drama

Nakon francuske bronce 1998. godine, hrvatska reprezentacija je na prošlom Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine otišla korak dalje osvojivši drugo mjesto što je najveći uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa. No, put do drugom mjesta bio je prepun infarktnih završnica i neviđene drame

OSMINA FINALA: HRVATSKA - DANSKA 3:2 11m (1-1)

Nakon što je projurila kroz skupinu, Hrvatska je u osmini finala boljim izvođenjem jedanaesteraca svladala Dansku sa 3:2 nakon što je susret završio 1:1. Junak pobjede bio je vratar Danijel Subašić koji je obranio tri jedanaesterca (zaustavio udarce Eriksena, Schonea i Jorgensena!), da bi pobjednički pogodak za četvrtfinale postigao Ivan Rakitić.

ČETVRTFINALE: HRVATSKA - RUSIJA 4:3 11m (2:2)

Hrvatska je u četvrtfinalu SP-a odmjerila snage s domaćinom turnira koji je u osmini finala iznenađujuće izbacio Španjolsku. Gledali smo novu dramu, ovoga puta u Sočiju. Nakon 90 minuta rezultat je bio 1:1, nakon 120 minuta 2:2 (strijelci Kramarić 39' i Vida 101'), da bi u raspucavanju s bijele točke Hrvatska bila uspješnija sa 4:3 izborivši plasman u polufinale Svjetskog prvenstva.

Posljednji 11-erac za Hrvatsku izveo je i pogodio Ivan Rakitić.

POLUFINALE: HRVATSKA - ENGLESKA 2:1 prod. (1-1)

Polufinale na moskovskom Lužnikiju donijelo je novu dramu, već treću, ali i treće hrvatsko slavlje. Ovoga puta nisu bili potrebni jedanaesterci, Vatreni su srušili Gordi Albion nakon produžetaka plasiravši se u finale.

Nakon 90 minuta rezultat je bio 1: 1 (Perišić zabio nakon ubačaja Vrsaljka!), a u produžetku trenutak odluke dogodio se u 109. minuti kada je Perišić glavom prebacio loptu do Mandžukića koji je zabio za pobjedu 2:1.

Jedina nokaut utakmica na SP 2018. u kojoj nije bilo drame i produžetka je finale u kojem je Francuska bila bolja 4:2.

No, ako se vratimo u povijest, na što je podsjetio analitičar Tomislav Globan, te ako izuzmemo spomenuto finale 2018. protiv Francuske – ispada kako Hrvatska u nokaut ne može bez drame.

Tako je bilo i na Euru 2008. godine u nikad prežaljenoj utakmici protiv Turske koja je otišla u produžetak i nakon neviđene drame Hrvatska, koju je vodio Slaven Bilić, ispala je nakon raspucavanja penala.

Na Euro 2016. slična priča dogodila se protiv Portugala kada su Ronaldo i društvo bili bolji i spretniji u produžetku (Quaresma je zabio za 1:0 u 117 minuti!) te su nakon toga otišli do kraja osvojivši titulu prvaka Europe.

Još veća drama dogodila se na Euru 2020. kada je Hrvatska u okršaju protiv Španjolske ostala bez četvrtfinala nakon utakmice kakva se rijetko viđa. Nakon 90 minuta bilo je 3:3, ali u dodatnih pola sata Španjolska je zabila dva gola za konačnih 5:3!

I za kraj jedan raritetan podatak. Posljednja pobjeda u nokaut utakmici Hrvatske na velikim natjecanjima – i to nakon 90 minuta – dogodila se 1998. u borbi za treće mjesto protiv Nizozemske. Od tada Vatreni svojim navijačima redom su priuštili ili neviđenu dramu i prolaz ili šokantno ispadanje.

No, svi navijači nadaju se kako je toj tradiciji došao kraj. No, svi su svjesni kako protiv neugodnog Japana - koji je u svojoj skupini na koljena bacio nogometne sile Njemačku i Španjolsku -neće biti lako.

'Hrvatska je uspješna, rezultati su u rangu svjetskog čuda. To je naša kvaliteta i naš uspjeh. U kontinuitetu igramo dobro na velikim natjecanjima. Postali smo nogometna velesila koju svi poštuju i moraju poštivati. Čeka nas teška utakmica protiv protivnika koji se želi dokazati. Bit će nam teško', rekao je uoči utakmice izbornik Zlatko Dalić.

  • +19
Japan - Španjolska, SP u nogometu u Katru 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Anne-Christine POUJOULAT / AFP / Profimedia