NAKON SMJENE DIREKTORA

Totalni kaos u KK Zadar: Tornado vrijeđao Darija Drežnjaka, ostatak navijača stao uz njega

01.03.2023 u 10:10

Bionic
Reading

Zadar je kao grad košarke proživljavao svakojake krize, a klub vukao poteze koji spadaju u rubriku vjerovali ili ne

Tako je jednom zgodom na službenoj presici predstavljen slovenski trener Rado Trifunović, koji nikad nije sjeo za klupu, pa je u Zadar doveden Glen Davis, poznat i kao Big Baby, NBA zvijezda koja je propustila predstavljanje zbog izmišljenih probavnih smetnji pa potom nestala bestraga... Bilo je štrajkova, financijskih kriza, poraza od Dinama iz Vinkovaca, bilo je i -40 na poluvremenu finalne utakmice doigravanja protiv Cibone, baš je svega bilo.

Ipak, ovo što se sada događa teško je usporediti s bilo čime u povijesti. Blokada izvršenja gradskog proračuna je na financijsku krizu nadovezala krizu upravljanja, a najzanimljivije od svega je to da rezultat ne pati.

Nakon što su košarkaši na parketu pod dirigentskom palicom trenera Danijela Jusupa izborili ostanak u ABA ligi te imaju siguran plasman u Ligi za prvaka, sada već bivši direktor kluba David Gunjević bio je spreman na rezove.

Kašnjenje plaća jedan je igrač iskoristio za raskid ugovora i odlazak u redove francuskog drugoligaša Chalona (Antonio Jordano), a drugi za raskid ugovora, čime je Zadar ostao bez prava na odštetu, i potpisivanje novog ugovora s klubom (Dario Drežnjak). Taj presedan Gunjević nije mogao dopustiti pa je poručio Nadzornom odboru: Ili vi ili ja.

Oni su izabrali sebe pa su jednoglasno (6-0) smijenili direktora, a za vršiteljicu dužnosti postavili dugogodišnju tajnicu kluba Vanu Dundov. Drežnjak je ostao igrač Zadra, po nepovoljnijim uvjetima za klub, ali naglasimo to još jednom, klub je taj koji ga nije plaćao i koji je sam sebe doveo u težak položaj. Hrvatski reprezentativac je imao izdašnu ponudu izvana, što je potvrdio i trener Danijel Jusup, no želio je nastaviti sa Zadrom tamo gdje je stao.

To što je Drežnjak napravio je legitimno, zaštitio je sebe. Povuklo se pitanje moralnosti ovog čina. Ovo je biznis i moralne vrijednosti u njemu padaju u drugi plan. Pa tko od nas ne bi iskoristio priliku raditi što voli i gdje voli s većom sigurnošću naplate svoga rada?

Je li kriv trener koji je inzistirao na ostanku Drežnjaka? Jusup je, kao što bi to učinio i bilo koji drugi trener, napravio sve da na raspolaganju ima kvalitetnog igrača. Borio se i izborio za njega. Opet razuman i legitiman potez.

  • +15
KK Zadar - KK Cibona, HT Premijer liga, 28.2.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Tko je kriv? Splet okolnosti koji je doveo do blokade gradskog proračuna i krize upravljanja, a tu su direktor i Nadzorni odbor imali različite stavove. Problem Davida Gunjevića je bio u tome da je Nadzorni odbor taj koji u svojim rukama ima moćnu alatku, a ta je da može smijeniti direktora. Kako je kompromis izostao, njegov odlazak ne predstavlja iznenađenje.

Epilog svega, u utakmici HT Premijer lige Zadar - Cibona Drežnjak se našao na udaru Tornada. S druge strane ostatak navijača je pružio podršku igraču koji je želio ostati dio kluba, ali po uvjetima povoljnijim za sebe. Dogodila se podijeljenost navijačkog korpusa, nešto što Zadru u ovom trenutku najmanje treba.

A momci na parketu, kao da su s drugog planeta, na sve ove negativnosti odgovaraju lepršavom i nadahnutom igrom i prvom pobjedom protiv Cibone u sezoni, čime su pokazali da su itekako konkurentni u borbi za naslov prvaka.

Do kada će izdržati?