kriza upravljanja

Drama u KK Zadar! Direktor David Gunjević poručio članovima Nadzornog odbora: Ili vi ili ja, netko mora otići

27.02.2023 u 09:53

Bionic
Reading

Direktor KK Zadar David Gunjević u nedjelju je u kasnim večernjim satima poslao medijima dopis kojim se obraća članovima Nadzornog odbora s jasnom porukom - ili vi ili ja.

Priopćenje, koje je dostavio i gradonačelniku Grada Zadra Branku Dukiću donosimo u cijelosti.

'Poštovani članovi Nadzornog odbora,

izvješćujem Vlasnika KK Zadar s.d.d., kao i cjelokupnu zadarsku sportsku javnost, o trenutnoj situaciji u Klubu prije vaše sjednice koja će se održati u Jazinama 27. 2. u 16:30 sati s predloženim dnevnim redom: 1. Status poništenja otkaza; 2. Status novih sponzora; 3. Status isplata dugovanja igračima; 4. Cash flow do kraja sezone; 5. Definiranje termina prezentacije poslovnog plana pred Gradskim vijećem.

O 1. točki bio sam spreman razgovarati i prije vaše odluke, te sam vas o tome i izvijestio, pod uvjetom da se iznos od oko 31 000 kuna mjesečno, koliko Klub koštaju dvojica zaposlenika, smanji za 30 %. S obzirom da zaposlenici nisu imali razumijevanja za nepovoljnu financijsku situaciju, odluke o otkazu neću poništiti. Za trećeg zaposlenika, zbog kojeg su pritisci očito najveći, ta mogućnost nije ni postojala iz mnogo razloga, koje nije potrebno iznositi. Međutim, stavljanje odluka o otkazima, odnosno otkazu jednom čovjeku, na prvo mjesto dnevnog reda sjednice jasno pokazuje što vam je kao Nadzornom odboru u situaciji financijske paralize gdje je točka 2. “kap u moru” a odgovori za 3. i 4. točku u sferi Higgsovog bozona, najvažnije.

Dok ovih dana s najvećim hrvatskim sportskim kolektivima pokrećem inicijativu o nužnom državnom financiranju i istovremeno započinjem razgovor sa zainteresiranim strateškim partnerom, zove me trener kadeta, čiji nadređeni niti ne zna gdje mu ta momčad igra, govoreći kako nemaju za hranu i spavanje. A vi imate vremena, novaca i brige za tuđe igrače pored zadarske dice Klarice i Sikirića, sutra Karamarka, Perkovića, Ružića... Ugovor s Petrom Aranitovićem ni u kojem slučaju ne mislim potpisati.

Imate novaca i za potpis ugovora igraču koji je cijelu ovu klupsku situaciju lukavo iskoristio kako bi izbjegao odštetu pritom zaboravivši da ga se ljetos u cijelosti isplatilo i da će mu se, bez obzira na sve, zaostaci isplatiti. U isto vrijeme njegov matični klub pušta zadužnice i blokira nam račun, valjda kao nagradu jer ga je KK Zadar dvadeset godina hranio igračima, trenerima i novcem. Ugovor s igračem koji je već imao ugovor pa ga je raskinuo neću potpisati jer ne mislim Klaricu i Sikirića „zavariti“ za klupu. U brojnim međusobnim susretima s tri naša najjača konkurenta u Hrvatskoj ove sezone imamo tek jednu pobjedu i jasno je koliko je realno da ove godine osvojimo prvenstvo.

Kada smo konačno mogli sve preokrenuti i okrenuti se našoj dici, vi odlučujete nastaviti po starom. Slijedom navedenoga konstatiram kako i dalje neodgovorno povećavate ionako visoke dugove, nemajući nikoga tko bi ih podmirio i to ostavljate meni. Očito je, moram otići ja ili vi te pozivam Gradonačelnika neka vas smijeni, osim članova iz Grada košarke. A što reći o činjenici da je na vašoj posljednjoj sjednici bio član koji je javno rekao kako više nije vaš član? Ako me smijenite, zahvaljujem Tornadu koji mi je davao neprestanu i bezuvjetnu potporu', napisao je Gunjević koji je dopis završio citatom Alberta Einsteina 'Definicija ludosti je činiti stalno jednu te istu stvar i očekivati različite rezultate'.

Osim financijske krize uzrokovane stanjem na političkoj sceni odnosno situacijom u Gradskom vijeću koja je dovela do blokade proračuna, a samim tim i dotoka nova na klupski račun, KK Zadar srlja i prema krizi upravljanja koja će svoj nastavak dobiti nakon poslijepodnevne sjednice Nadzornog odbora.

Tko će otići? Ostane li Gunjević rezat će se na sve strane kako bi se troškovi prilagodili nastaloj situaciji, preživi li Nadzorni odbor tražit će se kompromisna rješenja koja će Zadranima omogućiti konkurentnost na sportskom terenu, a to je način na KK Zadar, funkcionira godinama. I ne samo on. Nešto između očito ne postoji.