IZDANO PRIOPĆENJE

Torcidino 'ne' rasizmu, ali i Mamiću, Svaguši...

09.04.2010 u 18:16

Bionic
Reading

Kluba navijača Torcida najoštrije osuđuje rasističke i necivilizirane ispade dijela gledatelja na utakmici polufinala Hrvatskog kupa između Hajduka i Dinama odigranoj u Splitu 7. travnja jer se takvim ponašanjem ne vrijeđaju samo sportaši i navijači, već prije svih Hajduk, Split, Dalmacija i Hrvatska, priopćio je danas klub navijača Torcida

Naglašava se da se Torcida 'protivi svakom vrijeđanju i diskriminaciji na rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj, regionalnoj i drugoj osnovi kako u našem društvu, tako i na svim sportskim natjecanjima bez obzira radi li se o našem Poljudu ili stadionu u Maksimiru'.

Istinski navijači ne žele tolerirati ni sudjelovati u takvom neprihvatljivom ponašanju, navodi se u Torcidinom priopćenju, te se poziva sve gledatelje i navijače da jasno kažu NE verbalnom i fizičkom nasilju i diskriminaciji na sportskim borilištima.

Pritom se poziva HNS, Udruga Prve HNL i Vlada RH da reagiraju.

'Godinama smo svjedoci da čelni ljudi hrvatskog nogometa počevši primjerice od samog predsjednika HNS-a g. Markovića, preko gospode Cvrka, Marčinka, Mamića, Vrbanovića, Štimca, Sinovčića, Svaguše i brojnih drugih, ne prežu od osobnih i rasnih uvreda, incidentnih ponašanja i međusobnih prijetnji, a da se nad istima ne provode gotovo nikakve sankcije, iako bi pred zakonom RH u teoriji i u praksi svi građani ove zemlje trebali biti jednaki!

Tek u onom trenutku kada dvostruka mjerila i proizvoljno tumačenje zakona prestanu biti model funkcioniranja društva, može se očekivati da će i obični gledatelji svojim ponašanjem pridonijeti da nogometne utakmice postanu ono što doista i trebaju biti - praznikom nogometa', piše u priopćenju.

Klub navijača Torcida također poziva sve medije da prestanu davati neprimjereni publicitet govoru mržnje i verbalnom nasilju jer time samo podižu strasti, što, kako se upozorava u priopćenju, može rezultirati pogubnim posljedicama. Ljudski život vrijedi više od podizanja gledanosti i tiraže, stoji na kraju priopćenja kluba navijača Torcida.