POLICIJA (IPAK) BRUTALNA

Torcida dobila sudsku zadovoljštinu!

17.09.2009 u 23:48

Bionic
Reading

Torcida je od početka tvrdila da je akcija slovačke policije, uoči susreta Žiline i Hajduka, bila brutalna i nepotrebna. Sad su potvrdu toga splitski navijači dobili i od slovačkog suda u Banskoj Bystrici

Splitski navijači, koji su uporno tvrdili da ih je uoči utakmice Hajduka i Žiline u kolovozu brutalno i nepotrebno premlatila slovačka policija, svoju nevinost uspjeli su dokazati: mjesni sud u Banskoj Bystrici usvojio je svih 212 žalbi i poništio policijske odluke o petogodišnjoj zabrani ulaska u Europsku uniju.

Vijest o sudskom trijumfu Torcide, i to na gostujućem terenu, u Split je stigla od slovačkog odvjetnika Branislava Rybanskog i njegovog zagrebačkog kolege Nevena Zelića; odluka je konačna, žalbe u potpunosti uvažene i splitski navijači od ovog četvrtka, 17. rujna, ponovno imaju pravo slobodno putovati.

'Presretni smo! Hvala svim dobrim ljudima koji su nam vjerovali i pomogli nam, dokazali smo da smo bili u pravu', veselio se tajnik Torcide Stipe Lekić.

Brutalno iživljavanje slovačke policije nad Hajdukovim navijačima, podsjetimo, navodno se dogodilo zbog pokušaja kršenja UEFA-ine odluke o zabrani dolaska na utakmicu, što su Slovaci protumačili kao zabranu doslovce 'svima koji govore hrvatski'. Kasnije se pokazalo da je na snazi bila samo zabrana Hajduku da organizira putovanje svojih navijača što su Torcidaši još i uoči utakmice bezuspješno pokušali objasniti Slovacima.

Fotografije iz Žiline te podaci o desetinama ozlijeđenih i noći provedenoj svezanih ruku ispod vedrog neba, pokazalo se, otvorili su oči hrvatskim građanima: u akciji solidarnosti prikupljeno je gotovo stotinu tisuća kuna za pokretanje sudskog postupka. Torcida je preostalih stotinu tisuća namjeravala prikupiti pomoću kredita, no sada prelazi u kontranapad: najvjerojatnije će se tražiti povrat uplaćenog novca, kao i odšteta za ozlijeđene.