DOMINGOS, BOAS I OSTALI

Top 10 ovosezonskih hit-trenera

18.05.2011 u 12:29

Bionic
Reading

Tijekom ove sezone na veliku nogometnu scenu stupili su neki novi, mladi i nepoznati nogometni stručnjaci koji su kao treneri uglavnom malih ekipa polučili i više nego pristojan uspjeh

U današnjem finalu Eurolige igrat će dva sastava iz Portugala, u kojem je momčad Porta veliki favorit. Ipak, Braga je ove sezone već nekoliko puta pokazala kako se ne boji favorita pa je na svome putu prema finalu izbacila ekipe poput Seville, Liverpoola, Dinama iz Kijeva i Benfice. Osim zajedničke nacionalnosti, ove ekipe dijele i mlade trenere koji su do ove sezone bili neafirmirani na europskoj sceni.

Osim njih dvojice, tijekom ove sezone na veliku nogometnu scenu su stupili i neki drugi nogometni stručnjaci koji su kao treneri uglavnom malih ekipa polučili i više nego pristojan uspjeh.

10. Maurizio Pochettino, 39, Espanyol
Prvenstvo: 8. mjesto, europska natjecanja: -

Drugi dio sezone uništio je sva nadanja za sljedećom sezonom u europskim natjecanjima. Za to je ponajmanje kriv Pochettino, koji je i većinu igračke karijere proveo upravo u klubu iz Barcelone. Tijekom zimskog prijelaznog roka ostao je bez dva stožerna obrambena igrača, hendikep koji ih je srozao s trećeg na sadašnje osmo mjesto.


9. Robin Dutt, 46, Freiburg
Prvenstvo: 9. mjesto, europska natjecanja: -

Slično Espanyolu, i momčad Freiburga značajno bolje igrala je u prvom dijelu prvenstva. Njihov problem nisu bile prodaje igrača, već podizanje u formi nekih većih njemačkih ekipa, kao i pad njihove. Ipak, solidno deveto mjesto iznad je očekivanja, a kao nagradu Robin Dutt će sljedeće sezone moći voditi puno renomiraniji Bayer iz Leverkusena.

8. Thomas Tuchel, 37, Mainz
Prvenstvo: 5. mjesto, europska natjecanja: -

Izuzetno energičan i temperamentan trener koji voli održavati bliske odnose s igračima, ali ujedno ne gubi kontrolu nad ekipom. Kada je Mainz upisao početnih sedam pobjeda i time izjednačio rekord Bundeslige, počeli su snovi o mogućem naslovu ili barem Ligi prvaka. Ali uslijedio je logičan pad budući da ekipa nema kvalitetu potrebnu za takve dosege.

7. Walter Mazzarri, 49, Napoli
Prvenstvo: 3. mjesto, europska natjecanja: Euroliga, 1/16 finala

Jednako kako igrači, i treneri u Italiji kasnije dobivaju šansu nego što je to u, primjerice, Njemačkoj. Tako je i Mazzarri sve do prije tri sezone vodio tek drugoligaške momčadi, da bi nakon nekoliko solidnih sezona u Sampdoriji došao u Napoli. Klub s juga Italije već je sada osigurao nastup u Ligi prvaka, prvi put nakon 21 godine.


6. Unai Emery, 39, Valencia
Prvenstvo: 3. mjesto, europska natjecanja: Liga prvaka, osmina finala

S Valencijom je odradio treću uspješnu sezonu i ponovo ostvario plasman u natjecanje Lige prvaka. Iako ima kritičara, koji mu zamjeraju previše defanzivnu i dosadnu igru s nizom nepotrebnih rotacija igrača, Emery je ostvario sjajan ovosezonski plasman nakon što je tijekom ljeta ostao bez okosnica ekipe; Ville, Silve i Marchene.

5. Domingos, 42, Braga
Prvenstvo: 4. mjesto, europska natjecanja: Euroliga, finale

Ako je bilo onih koji su mislili kako je prethodno ostvareno drugo mjesto u prvenstvu plod slučajnosti, u kvalitete ovog trenera i momčadi su se mogli uvjeriti kada su se kvalificirali u grupnu fazu Lige prvaka pobijedivši Celtic i Sevillu. Svoje uspjehe Domingos bazira na defanzivnom stilu igre, željeznoj disciplini te radnoj etici.


4. Rudi Garcia, 47, Lille
Prvenstvo: 1. mjesto, osvajači nacionalnog kupa, europska natjecanja: Euroliga, 1/16 finala

Kako sada stvari stoje, Lille je vrlo blizu povijesnog uspjeha osvajanja dubla – prvenstva i kupa. Dobar dio zasluga nosi trener Garcia, koji je uspio izgraditi momčad unatoč stalnim prodajama na koje su primorani zbog nedostatka financija. Lille igra vrlo atraktivan, brz i tehnički profinjen nogomet na čelu s igračima poput Hazarda, Gervinha i Sowa.

3. Massimiliano Allegri, 43, AC Milan
Prvenstvo: 1. mjesto, europska natjecanja: Liga prvaka, osmina finala

Nakon dugih sedam godina, Milan je zasluženo osvojio talijanski naslov. Angažiranje Allegrija bilo je iznenađenje za mnoge budući da je rijetkost da se na klupi Milana nađe trener bez dotadašnjih velikih uspjeha. No Allegri je utišao kritike jer je naslov došao kao rezultat dobrog vođenja ekipe i utišavanja svih taština u svlačionici.


2. Jürgen Klopp, 43, Borussia Dortmund
Prvenstvo: 1. mjesto, europska natjecanja: Euroliga, ispali u grupi

Entuzijastični njemački stručnjak zajedno je sa skupinom mladića iz Dortmunda potpuno očarao nogometnu Europu. Potpuno su zasluženo osvojili titulu njemačkog prvaka i svi ih jedva čekaju vidjeti dogodine u Ligi prvaka. Klopp je ogledni primjer modernog trenera; otvoren je i blizak s igračima, ali ujedno izuzetno ozbiljan i analitičan.

1. André Villas-Boas, 33, Porto
Prvenstvo: 1. mjesto, osvajači nacionalnog kupa, europska natjecanja: Euroliga, finale

Villas-Boas očito je čovjek drukčijeg temperamenta od Josea Mourinha, ali uskoro bi mogao biti na rezultatskom putu svoga mentora. Nevjerojatan je Portov učinak od 27 pobjeda i tri neriješena rezultata u portugalskom prvenstvu, kao i lakoća kojom dolazi u prilike i postiže pogotke. Bilo bi sjajno kada bi zadržali trenera i momčad te jurnuli na Ligu prvaka dogodine.