MALO LOVE, PUNO GLAZBE

Top 10 'malih' transfera velikih igrača

10.08.2010 u 09:27

Bionic
Reading

Premda se mnogi pitaju zašto, primjerice, Raul nije završio karijeru umjesto da je iz velikog Reala otišao u ipak mali Schalke 04 i zašto je Guti za svoju nogometnu budućnost izabrao turski Bešiktaš, činjenica je da i rane tridesete u mnogih nogometaša bude inspiraciju i ambicije

Iako je prijelazni rok i dalje u tijeku te ulazi u svoju završnu fazu, kada se i realizira najveći broj transfera, klubovi su do sada već obavili kako dovođenje, tako i otpuštanje igrača bez ugovora.

Mahom su to igrači na zalasku karijere, ali većina od njih i dalje ima barem još jednu do dvije kvalitetne sezone te se zbog toga mogu smatrati velikim pojačanjima. Činjenica je i da redom svi nogometaši s našeg popisa love imaju napretek, pa valja zaključiti da su se u manje sredine uputili zbog potrage za inspiracijom i ambicijom da i male momčadi pokrenu. U nastavku vam donosimo top 10 po iznosima malih, ali po igračkoj kvaliteti velikih transfera koji su se dogodili tijekom aktualnog prijelaznog roka.

10. L. Toni, 33, napadač, prešao iz Bayerna u Genou
Prošle je sezone imao problema u Bayernu zbog svađe s Van Gaalom, ali je pokazao da nije igrački gotov nakon što je tijekom zime bio posuđen u Romu. S njime u špici, Roma je bila vrlo blizu osvajanju prvenstva, a sada Tonija čeka novi izazov u Genoi.

9. S. Govou, 30, napadač, ofenzivo krilo, prešao iz Lyona u Panathinaikos
Godinama je bio jedan od Lyonovih simbola, povremeno noseći i kapetansku traku. No, budući da više nema garantiranu prvu postavu, Lyon ga je odlučio pustiti u Panathinaikos, gdje će sasvim sigurno biti stožerni igrač.

8. C. Metzelder, 29, stoper, prešao iz madridskog Reala u Schalke 04
Za stopera je u pravim godinama te bi trebao biti veliko pojačanje za momčad iz Gelsenkirchena. Problem s Metzelderom nikad i nije bila igračka kvaliteta, već učestale ozljede. Ako ih izbjegne, bit će to za Schalke pun pogodak.

7. R. Marquez, 31, stoper, zadnji vezni, prešao iz Barcelone u New York Red Bulls
Slično kao i Metzelder, Rafa Marquez, kad je zdrav, predstavlja pojačanje za gotovo svaku ekipu. Iako je imao ozbiljnih ponuda iz Italije (Milan, Juventus), ipak se odlučio za SAD, očito procijenivši da više nije spreman za napore vrhunskih europskih liga.

6. Guti, 33, centralni vezni, prešao iz madridskog Reala u Bešiktaš
Vjerojatno jedan od najpodcjenjenijih igrača proteklog desetljeća, Guti je uvijek bio vjeran svome klubu iz djetinjstva – Real Madridu. Ovaj odlični veznjak koji je u reprezentaciji ostao u sjeni Xavija, u zalazu karijere traži nove motive u jakoj turskoj ligi.

5. M. Ballack, 33, centralni vezni, prešao iz Chelseaja u Bayer Leverkusen
Nedvojbeno ogromno igračko pojačanje za Bayer, Ballack bi u ovu vrlo mladu momčad trebao donijeti iskustvo i staloženost, gospodareći središnjim dijelom vezne linije. Ako se adekvatno oporavi od ozljede, mogao bi odvesti Bayer do samog vrha Bundeslige.

4. T. Henry, 32, napadač, prešao iz Barcelone u New York Red Bulls
Za Henryja odlazak u SAD sigurno predstavlja svojevrstan izazov i potrebnu promjenu jer se očito zasitio europskog nogometa. Sada mu predstoji pokazati svoju kvalitetu američkoj publici i donijeti novu dimenziju za popularizaciju nogometa u SAD-u.

3. J. Cole, 29, ofenzivni vezni, prešao iz Chelseja u Liverpool
Vrlo je moguće da je upravo Cole igrač koji je ovog ljeta imao ponude iz najvećeg broja klubova. Sasvim opravdano, ako se uzme u obzir igračka kvaliteta i činjenica da je još u dvadesetima. Ako uspije odigrati sezonu u kontinuitetu, bit će veliko pojačanje za Liverpool.

2. M. Chamakh, 26, napadač, prešao iz Bordeauxa u Arsenal
Chamakh nema renome kakav uživa većina ovih igrača, ali on upravo ulazi u najbolje igračke godine tijekom kojih će tražiti potvrdu svoje kvalitete na vrhunskoj razini. Arsenalu bi trebao donijeti dodatnu kvalitetu u zračnim duelima i barem dvadesetak golova.

1. Raul, 33, napadač, prešao iz madridskog Reala u Schalke 04
Kad Barcelonin trener za igrača iz Madrida ustvrdi da je najbolji španjolski nogometaš ikad, onda nema veće potvrde igračke vrijednosti. Raul je godinama bio simbol i kapetan Reala, a unatoč tome što je već dobrano zašao u četvrto desetljeće, zaslužuje prvo mjesto ove ljestvice.