legenda za espn

Toni Kukoč priznao što mu se ne sviđa u hit dokumentarcu o Chicago Bullsima; rekao je pravu istinu i o čovjeku koji ga je doveo u NBA

28.04.2020 u 10:01

Bionic
Reading

Legendarni hrvatski košarkaš Toni Kukoč, koji je s Chicago Bullsima devedesetih kao vrlo važan igrač uz Michaela Jordana i Scottieja Pippena osvojio tri NBA titule, posljednjih tjedana jako je zanimljiv medijima i to iz dva razloga

Kao što je poznato početkom travnja, Toni Kukoč postao je vijest nakon što ipak nije uvršten u Kuću slavnih u američkom Springfieldu.

Tada je u velikom razgovoru za tportal komentirao ljude iz Međunarodnog odbora za ulazak u Kuću slavnih koji ga nisu podržali. To mu je bila sedma nominacija…

'Iskreno, meni puno više znači to što sam igrao uz Michaela Jordana i osvajao NBA titule. Na ulazak u Hall of Fame nemam nikakav utjecaj. Treba pitati ljude koji odlučuju o tome, a ja bih stvarno volio znati koji su to ljudi. Navodno se ne zna tko su oni jer nisu javno predstavljeni. Hoću li ja ikada ući u Hall of Fame ili neću, zaista ne znam. Bih li volija? Naravno da bih! Eto, prošla je još jedna godina, ali ništa se nije dogodilo…', kazao je između ostalog Kukoč te, kao i milijuni ljudi širom svijeta, sa zanimanjem prati dokumentarnu seriju ESPN-a 'The Last Dance', a koja je izazvala puno reakcija.

U razgovoru s novinarem ESPN-a Zachom Loweom, inače hrvatskim zetom (supruga Vesna je iz Dubrovnika, op.a.), Kukoč je rekao puno zanimljivih stvari nakon što je odgledao prve četiri epizode, priznavši kako je za neke stvari koje su se događale izvan terena doznao prvi put. Kazao je i kako je očekivao da će vidjeti više stvari koje su se događale u svlačionici i na terenu, a ne izvan njega...

Dotakao se Kukoč i perioda u kojem je izabrao ponudu talijanskog Benettona umjesto da požuri u NBA, u tada najbolju momčad lige koja je 1991. osvojila prvu titulu u povijesti kluba. Napomenuo je američki novinar kako je Kukoč - koji je osvojio sve što se može i bio najbolji igrač Europe - tada imao puno veću plaću nego što bi je imao u NBA-u. No on je svakako želio izbjeći, kako je priznao, grijanje klupe.

'Lomio sam se hoću li otići ranije u NBA ili ne', kazao je Kukoč, bivši košarkaš koji od 1993. živi u gradiću Highland Parku udaljenom 40-ak kilometara od Chicaga.

Naravno, najzanimljiviji dio dokumentarca bio je onaj o ljudima koji su imali ključnu ulogu kada je Kukoč 1990. izabran na NBA draftu, a to su njegov bivši suigrač Ivica Dukan – dugogodišnji skaut Bullsa - i glavni menadžer Jerry Krause, a koji ga je redovito dolazio gledati dok je igrao za splitsku Jugoplastiku i Benetton iz Trevisa. Jerry je imao viziju, a i američki trener George Karl, koji je kratko vodio Real Madrid krajem 80-ih godina, znao je reći 'kako je Toni Kukoč europski Magic Johnson'.

Zbog toga su ga Michael Jordan i Scottie Pippen zvali 'Jerryjev dečko', a poznata je i priča kako su mu na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. odlučili održati lekciju i čak su se njih dvojica svađala oko toga tko će čuvati Kukoča.

Poznato je i da je Pippen optuživao Kukoča 'kako ne može čuvati ni stolicu', aludirajući na njegovu lošu igru u obrani i slabo tijelo.

'Bio sam svjestan da se moram dokazati. Dolazio sam u najbolju momčad na svijetu, a na meni je bilo da se primim posla i stavim ponos i sve prijašnja postignuća na stranu. U tom trenutku postaje nevažno što sam sve uspio u Europi', prisjetio se Kukoč, dodavši kako je svjestan da bi u nekoj slaboj momčadi imao prosjek od 20-ak koševa te po sedam skokova i asistencija i vjerojatno igrao u All-Star utakmici. Ali kaže kako ni za što na svijetu ne bi mijenjao dane u Bullsima… Ipak, dodao je, njegov učinak u najmoćnijem klubu ikad očito nije dovoljan ljudima iz Hall of Famea...

Naravno, na temu Jerryja Krausea i odnosa Jordana i Pippena prema njemu te činjenici da je dobio nadimak 'Jerryjev dečko' kazao je:

'Znate, žao mi je što ne možemo čuti Jerryjevu stranu. Obožavam i Michaela i Scottieja i Dennisa i Phila. Scottie je ultimativni momčadski igrač. Michael će za mene uvijek biti najveći svih vremena. On je promijenio igru i učinio je globalnom. Svaki igrač danas bi trebao biti svjestan njegovih zasluga. Ali trebamo biti svjesni i druge strane. Krause je izgradio šesterostruke NBA prvake i moramo biti svjesni njegovih zasluga', kazao je Kukoč veliku istinu o čovjeku koji ga je doveo u NBA (Krause je preminuo u ožujku 2017., op.a.).

U razgovoru je također priznao kako mu je velika želja da njegov otac Ante, koji ima 82 godine, doživi dan da bude izabran u Kuću slavnih.

'Ako ikada uđem, nadam se da će se to dogoditi dok mi je otac živ. Njemu bi to značilo više nego meni.'