TKO JE BOLJI?

Toni Kukoč iz prve ruke uspoređuje Jordana i Bryanta!

26.02.2013 u 10:58

Bionic
Reading

Tko je bolji košarkaš, Michael Jordan ili Kobe Bryant? To pitanje sve se češće pojavljuje u svjetskim medijima, a odgovor je čitateljima tportala pokušao dati i proslavljeni hrvatski reprezentativac i bivša NBA zvijezda Toni Kukoč

Uz Michaela Jordana u sastavu, splitski genijalni košarkaš Toni Kukoč osvojio je tri titule NBA prvaka. Prije toga Jordan je kratko bio u mirovini uživajući u baseballu, a poznato je kako je početkom 90-ih godina, kada je igrao najbolju košarku u karijeri, također uzeo tri titule prvaka u nizu.

S ukupno šest prstenova prvaka, MVP-titulama te sedam uzastopnih priznanja za najboljeg strijelca lige Jordan je u mirovnu kao 40-godišnjak otišao kao jedan od najvećih svih vremena.

toni kukoč
Svaka generacija imala je nekog posebnog igrača i teško je naći kriterij tko je najbolji

No od prve NBA utakmice kada je kao 18-godišnjak kročio u NBA ligu o Kobeu Bryantu govori se kao o legitimnom Jordanovom nasljedniku. Kao najbolji igrač Lakersa Kobe, koji će u kolovozu proslaviti 35. rođendan, iz sezone u sezonu ruši rekorde kao najmlađi košarkaš koji je probio granicu od 15, 20, 25, 30 i nedavno 31 tisuću poena.


Za desetak utakmica na vječnoj ljestvici prestići će velikog Wilta Chamberlaina, a nakon toga kreće lov na Jordana. Dodamo li tome da Bryant u karijeri ima osvojenih pet prstenova NBA prvaka, titule MVP-a i najboljeg strijelca lige te da svojim stilom igre neodoljivo podsjeća na Jordana, zaista nije pretjerivanje ako ih se uspoređuje.

Tko zna, možda Bryant odluči kao i Jordan igrati košarku do 40. godine pa ni apsolutni rekord u broju koševa Kareema Abdul-Jabbara nije nedostižan?


'Ono što Kobe radi danas na košarkaškim terenima Michael je radio prije 20-ak godina kada je košarka bila potpuno drukčija. Iskreno, teško je ta dva igrača individualno uspoređivati', za tportal.hr kazao je Kukoč dodavši:

'Uostalom koliko je Jordan odigrao sezona u NBA-a, a koliko već igra Bryant. To su realne stvari o kojima možemo razgovarati.'

kobe vs michael
Ono što Kobe radi danas na košarkaškim terenima Michael je radio prije 20-ak godina kada je košarka bila potpuno drukčija

Kada smo Kukoču rekli kako je prije nekoliko godina i sam Phil Jackson, koji je godinama trenirao oba igrača, kazao kako su Jordan i Bryant po stilu igre, brzini i želji za pobjeđivanjem vrlo slični, nasmijao se i kazao:

'OK, ako je Phil to tako rekao, ali svi znamo da je Michael (Jordan) pionir košarke kakva se danas igra. Bio je atletski najmoćniji igrač na svijetu, strašno brz i što je najvažnije imao je ogromno košarkaško znanje.'

Za kraj je Kukoč poslao jasnu poruku:

'Da danas u NBA-u igra Jordan iz najboljih dana, uvjeren sam da bi razlika između njega te recimo LeBrona, Kobea ili Wadea bila ogromna, isto kao što je bila 90-ih između Jordana i najboljih igrača u ligi. Time sam sve rekao.'

No isto tako Kukoč je želio dodati nešto na temu najvećih košarkaša u povijesti.

'Svaka generacija imala je nekog posebnog igrača i teško je naći kriterij tko je najbolji. Nekima je to Bill Russell jer je osvojio 11 titula, nekima Jordan iako ih je osvojio pet manje od Russella. No ako tu dodamo da je u doba Russella ozbiljnu košarku igralo tek 2,3 ekipe, onda ni broj titula nije pravi kriterij', završio je 44-godišnji Kukoč koji čeka pravu trenersku priliku u Highland Parku, predgrađu Chicaga gdje živi s obitelji.

Najbolji NBA strijelci
1. Kareem Abdul-Jabbar* 38387
2. Karl Malone* 36928
3. Michael Jordan* 32292
4. Wilt Chamberlain* 31419
5. Kobe Bryant 31027
6. Shaquille O'Neal 28596
7. Moses Malone* 27409
8. Elvin Hayes* 27313
9. Hakeem Olajuwon* 26946
10. Oscar Robertson* 26710
* uvršteni u Hall of fame