LAŽNA DEVETKA

To je to: recept za pobjedu Dinama u Bugarskoj

03.10.2013 u 12:39

  • +20

DINAMO - ČRNOMOREC

Izvor: Cropix / Autor: Nenad Dugi

Bionic
Reading

Prije utakmice u Bugarskoj, Dinamo je u poziciji da mu je gotovo potrebna pobjeda, a iako mnogi u to ne vjeruju, zagrebački plavi imaju sasvim adekvatan kadar kako bi to i postigli

Umjesto uobičajenih floskula o 'ostavljanju srca na terenu', prenosimo taktičku analizu korisnika Realovca, koju je isti napisao kada smo na našem portalu Tribina.hr pitali što je potrebno kako bi Dinamo došao do pobjede u Bugarskoj:

'Dinamo mora nadigrati protivnika kako bi se došlo do pobjede i tri boda, slično kao u Beču. Dinamo nije ekipa koja će na iskustvo zabiti neki gol, pa se ostatak utakmice braniti te izvući uspjeh iz toga. Nadigrati protivnika i ovoga puta teško da možemo postići nekom velikom kvalitetom veznih igrača, ali zato možemo kvantitetom, te prikriti fizičke nedostatke u sredini jednom radnom ekipom. Tko u Dinamu može istrčati europske standarde i igrati u oba smjera u sredini? Kadar se može suziti na svega tri igrača: na Ademija, Sarea i na Brozovića, u kojeg još jednom treba imati povjerenja i dati mu veliku ulogu. Sare mi nije ulio povjerenje kao zadnji vezni budući da često zna biti krivo pozicioniran i tako ispasti iz igre, pa bi Ademi trebao ostati kao posljednji od trojice u sredini, dok bi Sare i Brozović igrali u paru ispred njega.

Podsjetite se prve utakmice Dinama u Europskoj ligi ove sezone

Kako i gdje gledati Europsku ligu

Osim na MAXtv-u (Arenasport) utakmice Europske lige možete gledati i na pay per view online servisu Match.tportal.hr. Članovi communityja Tribina.hr imat će prilike prijenose utakmica pratiti u sklopu tog community portala.

Korisnici usluge MaxTV To Go (usluga web & mobile) također mogu utakmice gledati na svom mobilnom uređaju ako se u trenutku dok traje utakmica nalaze na putu. Više informacija potražite OVDJE.


Brozović je sjajan all-around veznjak koji nema neku iznimnu kvalitetu osim udarca pa se često krivo koristio kao krilo, zadnji vezni ili desetka, a nije niti jedno od navedenog već vrhunski potencijal kao centralni vezni. Gledao sam određene isječke Sarea iz njegovih prethodnih angažmana te njegove izvedbe u Dinamu i vidio nešto što sutra može biti izuzetno korisno. Ima sjajnu dijagonalnu loptu (češće i lakše bi se otvarao koridor za Pinta), zna promijeniti stranu, jak je u skok igri, relativno je precizan u kratkim dodavanjima i jako je dobro što u njima ne preuzima nepotreban rizik. Također, ako će Pivarić započeti utakmicu, svojim defanzivnim sklonostima Sare bi trebao pomoći Pivariću da ne ostane na vjetrometini, a slično vrijedi i za momke na drugom kraju terena gdje Pinto često ispada tanak u defanzivnoj liniji, jer ispada u situacijama jedan na dva, budući da nema pripomoći suigrača.

Za napadačku liniju ostala su još tri igrača, a vjerojatno svatko tko pomno čita je svjestan koja tri imena se moraju naći u momčadi. To su naravno krilni napadači Fernandes i Soudani te Sammir kao 'lažna devetka'. Igra s klasičnim napadačem Dinamu neće donijeti nikakvu prevagu i mislim da je Sammirova uloga baš taj okidač koji može okrenuti dobitnu kombinaciju, jer on je to odlično odradio i u Beču. Sammir može kretnjama prema sredini igrališta stvoriti brojčanu nadmoć i tehnički impuls u sredini, može odigrati točnu loptu, a može i sačuvati loptu jer je dovoljno čvrst u duelu i jak na lopti.


Važno je spomenuti kako je Sammir imao niži postotak točnih dodavanja (74%) od svih veznih igrača u Beču zbog više pokušaja okomitih dodavanja, ali je zato vezivanjem protivnika na sebe i naknadnom predajom lopte omogućio više prostora ostalim veznjacima koji su baš u toj utakmici imali atipično visok postotak točnih dodavanja: Brozović 90%, Husejinović 91%, Ademi 93%.

Također, maskiranje Sammira kao napadača otklonit će njegove nedostatke u obaveznoj igri, u kojoj nakon nekvalitetno i nepotpuno odrađenih priprema teško sudjeluje. Lijevo i desno treba koristiti Fernandesa i Soudanija u onome u čemu su dobri, a također treba im omogućiti da mijenjaju strane, što je vrlo jednostavan taktički potez, ali i vrlo efikasan. Obojica su fizički moćni, osobito Fernandes, i zato treba ustrajati na tome da imaju obveznu igru, ne da bekovi ostaju usamljeni u fazi obrane, što je možda kod Dinama i ključni problem.'

Ako i sami želite komentirati Dinamo, njegovu igru i igrače, učinite to na portalu Tribina.hr