ŽESTOKA KONKURENCIJA

Tko zaslužuje titulu najboljeg igrača Otoka?

20.04.2012 u 13:10

Bionic
Reading

Engleska nogometna liga po mnogima je jedna od najboljih, ako ne i najbolja liga na svijetu. Zato i ne čudi velik interes koji pobuđuje nagrada za najboljeg igrača godine. Nominacije su objavljene, a tko će ove sezone naslijediti Garetha Balea, vidjet ćemo uskoro

Objavljene su nominacije za PFA nagradu za igrača godine – najprestižniju nagradu u engleskom nogometu, za koju glasaju sami igrači, članovi Udruge profesionalnih igrača (PFA). Ovo su priznanje tijekom godina osvajali najveći majstori, kao što su Kevin Keegan, Kenny Dalglish, Ian Rush, Gary Lineker, Eric Cantona, Alan Shearer, Dennis Bergkamp, Ruud van Nistelrooy, Thierry Henry, Cristiano Ronaldo, Ryan Giggs...

Prošle sezone je nagradu za najboljeg igrača godine, dosta iznenađujuće, odnio Tottenhamov Gareth Bale, koji ovaj put nije ni nominiran. Slavodobitnik će biti objavljen u nedjelju, a našem community portalu Tribina.hr možete predložiti tko ti to mogao biti!

Robin van Persie (Arsenal): Najbolji strijelac lige i Arsenalov kapetan po mnogima je izraziti favorit za osvajanje nagrade – u 44 utakmice (Premiership, Liga prvaka i FA kup) zabio je 34 gola i imao 13 asistencija te je sigurno najzaslužniji što se momčad poslije šepavog početka sezone digla i dospjela do trećeg mjesta na ljestvici koje donosi izravni plasman u Ligu prvaka. U posljednjih 50 ligaških utakmica nizozemski napadač je zabio ili asistirao kod 59 Arsenalovih pogodaka, no osim toga je zaista i lider na terenu, odani 'topnik' koji momčad gura dalje te i u najtežim trenucima može preokrenuti susret.


Sergio Agüero (Manchester City): Dinamični Argentinac (i Maradonin zet!) fantastične tehnike i njuha za gol također ima strašnu statistiku: 44 utakmice, 28 golova i 11 asistencija. Počeo je sezonu u velikom stilu, ali je negdje na pola puta imao ozbiljnu krizu forme. Međutim, treba imati na umu da je Agüeru ovo tek prva sezona u Premier ligi – ljetos je stigao u Manchester City iz Atletico Madrida u transferu teškom blizu 40 milijuna funti i nema još ni 24 godine, pa je nominiran i za najboljeg mladog igrača lige.



David Silva (Manchester City): Ofenzivni veznjak bio bi arhitekt u veznom redu svake reprezentacije na svijetu – svake, osim možda španjolske, gdje mu u prilog ne ide uigranost fantastičnog Barceloninog veznog reda. No i uz tu otegotnu okolnost je u 26 godina života nakupio već 55 nastupa za svoju zemlju. Ove je sezone bio fantastičan za City – u 45 nastupa imao je čak 19 asistencija, a devet puta je i sam pogodio mrežu. No njegova najveća kvaliteta je što igra za momčad i čini suigrače boljima.



Joe Hart (Manchester City): Bez konkurencije najbolji engleski golman, vratar Manchester Cityja odigrao je sve ligaške i europske utakmice ove sezone. U 14 od 34 susreta Premier lige uspio je sačuvati mrežu netaknutom, a njegova momčad primila je najmanje golova od svih – samo 27. Sveprisutni Hart je osim toga i moderni golman koji zna i igrati, ima odličnu tehniku, kontrolu lopte i brzinu. Sve to Engleze posebno fascinira, budući da takvog vratara nisu imali zapravo nikad – otkako je FIFA devedesetih godina uvela pravilo o zabrani hvatanja nogom vraćene lopte, otočki čuvari mreže naprosto su propustili evoluciju... Sve do Harta.



Scott Parker (Tottenham Hotspur): Njegov doprinos momčadi teško se može opisati statističkim podacima. Nevjerojatno uporan, ustrajan i radišan, Parker je točno ono što Englezi žele vidjeti od središnjeg veznog igrača. Iako je relativno sitan za svoju ulogu, bori se kao lav i pokazuje veliku hrabrost na terenu – bilo da se radi o građenju napada ili sprečavanju suparničkih prodora, gdje često uklizava ili naprosto ne da mira suparničkim veznjacima. Luka Modrić opisao ga je kao najtežeg suparnika protiv kojeg je igrao u Premier ligi, pa je bio sretan što ga ove sezone ima uz sebe – Spursi su Parkera ljetos ugrabili za svega 5,5 milijuna funti od West Hama, koji je ispao iz Premiershipa.

Wayne Rooney (Manchester United): Jedini nominirani igrač iz redova vjerojatnog novog/starog prvaka ove je sezone pokazao dodatni napredak i sazrijevanje u igri. Sir Alex Ferguson već je i ranije od njega uspio napraviti polivalentnog napadača koji će se, ako treba, nesebično žrtvovati za momčad, ali će isto tako i nemilice zabijati kad se to od njega traži i očekuje. Wazza je u 39 nastupa za United postigao 31 gol (24 u prvenstvu, drugi strijelac lige), čemu je dodao i 9 asistencija. On je jedini od nominiranih koji je već osvajao nagradu – bilo je to u sezoni 2009/10, kad su ga osim igrača za najboljeg izabrali i navijači i nogometni novinari.

Na
ribina.hr vas pitamo: tko je po vama zaslužio ovo priznanje za sezonu koje ulazi u završnicu? Tko je razvikan, a tko prava klasa?

Uključite se i vi u raspravu oko ove i drugih nogometnih tema – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!

122995,188988,188286,186842