ZBILJA NEOČEKIVANI HEROJ

Tko je zapravo Eder, čovjek odluke u finalu Eura?

11.07.2016 u 14:29

Bionic
Reading

U finalu nogometnog Eura Portugal je pronašao zlatnog džokera u Ederu, napadaču koji prije nedjeljne utakmice nije mnogo napravio ni u dresu reprezentacije ni u klupskoj karijeri...

Nogometni Euro dobio je potpuno neočekivanog čovjeka odluke. Riječ je o 28-godišnjem napadaču rođenom u Gvineji Bisau, 188cm visokom Ederu. Uoči finalnog susreta vjerovalo se da bi Ronaldo mogao biti taj koji će riješiti susret, spominjali su se Quaresma i Nani, no na ovog tamnoputog strijelca zaista je malotko računao.

Eder se kao dijete doselio s roditeljima u Portugal, a svoj nogometni put započeo je u redovima malog kluba Oliveira Hospital, da bi ga zatim uočio prvoligaš Academica za kojeg je odigrao prve profesionalne minute.

Godine 2012. prešao je u jači portugalski klub, Sporting iz Brage gdje je proveo tri sezone, a ove je sezone potpisao za Swansea City u kojem je tijekom jeseni doživio debakl i poslan je na posudbu u Lille. Nije zabio niti jedan gol u Premiershipu.

Čini se da Ederu Francuska odgovara, jer je u dresu Lillea proigrao i sa šest pogodaka si osigurao otkup ugovora i nastavak karijere u Le Championnatu.

Što se reprezentacije tiče, odigrao je 29 utakmica u portugalskom dresu i zabio četiri pogotka, a ovaj posljednji bio je najvažniji u njegovoj karijeri. Zanimljivo, na Euru ga je izbornik Santos koristio na samo tri utakmice i dobio je ukupno 54 minute na terenu, no bilo je to dovoljno da opravda povjerenje i postane neočekivani heroj finala.

'Ronaldo mi je rekao da ću zabiti pobjednički pogodak. Njegova izjava mi je dala snagu i samopouzdanje,' rekao je Eder nakon finala kojem je cijena preko noći dramatično narasla na nogometnom tržištu...