JURE IVANKOVIĆ

Tko je novi trener Hajduka? Evo od koga je učio i zašto ga je hvalio Jakirović

11.04.2024 u 11:04

Bionic
Reading

Ubrzo nakon što je smijenjen predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić stigla je i vijest da je otkaz dobio trener Mislav Karoglan. Kao privremeni trener odabran je Jure Ivanković

Mnogi navijači Hajduka u tom su se trenutku pitali tko je Jure Ivanković i može li on biti trajno rješenje.

>> Iznenađujući rezultati ankete; evo koga vidite na klupi Hajduka sljedeće sezone

No, kad se sve sagleda, odabir 38-godišnjeg Ivankovića bio je logičan potez čelnih ljudi jer je čovjek koji je zaposlen u klubu i privremeno je rješenje do kraja sezone 2023./24., koja će, kako stvari stoje, završiti bez trofeja. Hajduk je u Kupu ispao od Dinama, a u prvenstvu zaostaje 10 bodova za Rijekom i to je surova realnost splitskog kluba.

Tko je zapravo novi trener Hajduka?

Ivanković je mladi trener, zapravo tek na samim počecima. Treba reći da je gotovo cijelu igračku karijeru proveo u Širokom, klubu u kojem je stasao. Uostalom, to je njegov rodni kraj i tamo se očito najbolje osjećao, uz dodatak da je kratko igrao u Posušju i Imotskom. Ukratko, imao je uspješnu igračku karijeru, a sa Širokim je osvojio Kup BiH u sezoni 2016./17. te je 2010. godine upisao i nastup za reprezentaciju Bosne i Hercegovine kad je izbornik bio Safet Sušić. Tad je dobio 45 minuta u prijateljskoj utakmici s Poljskom (2:2).

Kad je trenerska karijera u pitanju, logičan izbor bio je 'njegov' Široki.

'Kad sam prestao s igračkom karijerom, bilo mi je teško prebaciti se s druge strane linije i razmišljati na drukčiji način. Imao sam tu sreću da sam prvo počeo kao pomoćnik te radio s odličnim i iskusnim trenerima jer obujam posla pomoćnika puno je manji od obujma posla glavnog trenera i ne bi imalo smisla odmah početi s tim', kazao je Ivanković - a učio je od Borisa Pavića, Goce Sedloskog, Denisa Ćorića i Tonija Karačića - za Jabuka TV.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

No vrlo brzo – već u ljeto 2021. godine - postao je trener prve momčadi Širokog Brijega. U 27 utakmica imao je 10 pobjeda, devet remija i osam poraza.

'Kad sam dobio priliku biti glavni trener, već sam naučio dosta toga, ali isto tako ima još puno toga što valja naučiti. S vremenom naučiš da je sve to dio posla i da ima dosta nepredviđenih situacija. Naučiš kontrolirati se i smireno reagirati na sve to jer bude dosta situacija u kojima kuha u tebi, a moraš biti smiren. Ne osjećam velik pritisak jer znam da je ispred mene još puno napredovanja', rekao je Ivanković, čiji je Široki Brijeg, prema mišljenju mnogih, igrao možda i najljepši nogomet u BiH.

Tada ga je jako nahvalio i sadašnji trener Dinama Sergej Jakirović, a koji je u studenom 2022. napustio Zrinjski iz Mostara, s kojom je osvojio naslov prvaka BiH, jer je dobio ponudu Rijeke. Naime u sezoni 2022./23. Ivanković je vodio i juniore Širokog, s kojima je bio četvrti u prvenstvu. Sve je to zapelo za oko stručnjacima, skautima...

'Sviđa mi se kako o nogometu razmišlja i kako to implementira Jure Ivanković, mislim da radi jako dobar posao', kazao je Jakirović u podcastu 'Tribina' 2022. godine.

Veći kompliment tada mladi i relativno nepoznati trener – tip modernog mladog stratega koji puno toga posvećuje videoanalizi i analitici - nije mogao dobiti.

Ubrzo nakon toga završio je pomalo slučajno u Hajduku te je prvo preuzeo kadetsku momčad. Naime bio je dio tzv. razmjene jer je Hajduk u Široki poslao Marijana Budimira, trenera juniora, a Ivanković je došao učiti na Poljud. No već u listopadu prošle godine, nakon smjene Ivana Leke, stigao je u stožer seniora kao pomoćnik Mislavu Karoglanu.

I kad je to vjerojatno najmanje očekivao, iznenada se našao na klupi seniora Hajduka i do kraja sezone pokušat će od momčadi nakrcane zvijezdama i iskusnim igračima izvući maksimum kako bi pokušao iskoristiti priliku i uvjeriti šefove da je on 'taj'. Jer ovakva prilika tako mladom treneru dogodi se vrlo rijetko. A na njemu je hoće li je iskoristiti.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport