OČEKIVANI POTEZ

Evo zašto je zapravo smijenjen predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić

08.04.2024 u 13:00

Bionic
Reading

Kriza rezultata, odnosno spoznaja da će Hajduk (i) ovu sezonu ostati bez domaćeg trofeja, s naglaskom na naslov prvaka, koštala je Lukšu Jakobušića predsjedničke fotelje. Nadzorni odbor Hajduka odlučio ga je smijeniti nakon tri i pol godine na čelu kluba, odnosno pola godine prije isteka mandata

Lukša Jakobušić preuzeo je predsjedničku fotelju u Hajduku krajem listopada 2020. godine, naslijedivši Marina Brbića.

Hajduk je pod njegovim vodstvom osvojio dva Kupa, ostvario rekordne prihode i dosegnuo neke nove razine u brojnim segmentima, posebice u broju članova, što bi trebao biti primarni cilj svih sportskih kolektiva. Jer samo uz jaku potporu i velik broj navijača klubovi imaju svoju svrhu.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

No da bi navijači bili još čvršće uz klub, potrebni su ipak i rezultati. A da je u Hajduku to izostalo, postalo je jasno u tjednu iza nas. Prvo je izletio iz SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, a vrhunac je bio (još jedan) prvenstveni poraz u nizu, čime je postalo jasno da ove sezone naslov prvaka neće stići na Poljud.

Istina je da je pod Jakobušićevim vodstvom Hajduk dobio novu energiju, jer u veljači 2021. godine stigao je Marko Livaja, a uz njega je vezan cijeli niz 'lančanih reakcija', zaživjela je i 'prgava familija', a vraćena su još neka zvučna imena, od Lovre i Nikole Kalinića do Ivana Perišića i Josipa Brekala. Stigli su i povremeni reprezentativci Dario Melnjak, Filip Krovinović, Filip Uremović...

Ne bi bilo korektno ne spomenuti i uspjeh Hajdukove 'dice', koja su prošle sezone stigla do finala Lige prvaka mladih, a očekivalo se da će barem u određenom broju biti priključeni prvoj momčadi.

No nije se Jakobušić očito petljao u sportsku politiku kluba, već je o njoj brigu vodio Mindaugas Nikoličius, što baš i nije bilo pretjerano dobro prihvaćeno među Hajdukovim navijačima. Jer naglašavali su mnogi - Hajduk je postao prihvatilište za skupe, a opet ne toliko dobre strane igrače.

Osim toga, ni s trenerima se nije imalo strpljenja. U Jakobušićevo vrijeme preko Hajdukove klupe prošli su Hari Vukas, Boro Primorac kao v.d. trenera, Paolo Tramezzani, Jens Gustafsson, Valdas Dambrauskas, Mislav Karoglan, Ivan Leko, pa je vraćen Karoglan... Previše lutanja za ozbiljan klub.

Jasno, kako postoji hijerarhija u klubu, zbog svih tih poteza prvi strada 'najodgovorniji', a to je Jakobušić, kojem su - uz već spomenuta igračka i trenerska lutanja - presudili loši rezultati u proljetnom dijelu sezone.

Podsjetimo, od deset prvenstvenih utakmica Hajduk ih je izgubio četiri, dvije je remizirao dok su samo četiri okončane pobjedama.

U dvije kup utakmice Hajduk je upisao pobjedu protiv Varaždina, ali i ispadanje od Dinama. Sve to koštalo je Jakobušića mjesta predsjednika... Navodno, kako govore izvori iz Splita, smjena je ranije dogovorena - čak i prije konačne odluke Nadzornog odbora, za što se navodno zalagao i 'Naš Hajduk'.

U našoj anketi vas pitamo što mislite o Jakobušićevoj smjeni - je li trebao dobiti otkaz?

Sažetak utakmice Rijeka - Hajduk 1:0 Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport