POLICIJA UOČI UTAKMICE

Tko bude radio incidente, bit će deportiran iz Makedonije!

11.10.2012 u 15:17

Bionic
Reading

Poučena iskustvom otprije pet godina, kad je na skopskoj utakmici Makedonije i Hrvatske došlo do incidenta na tribinama, ali i međusobnim sukobima makedonskih navijača koji su se posljednjih tjedana intenzivirali, makedonska policija je izašla u medije s dosta oštrim sigurnosnim procjenama vezanima za utakmicu koja se u petak igra u Skopju

Neredi na utakmici Makedonija - Hrvatska 2007.

Godine 2007. je u naoko nebitnoj utakmici Makedonije i Hrvatske došlo do incidenta na hrvatskom dijelu tribine, gdje su se prvo međusobno sukobili pripadnici nekoliko navijačkih skupina, a na koncu je dosta oštro intervenirala i policija. Stoga su u Skopju skočili na stražnje noge kad je navijačka skupina Uvijek vjerni najavila organizirani dolazak na utakmicu vlakom, uvjereni da će među relativno pitomim navijačima biti i huligana. Bez obzira na činjenicu da se atmosfera oko hrvatske reprezentacije od tada pogoršala te da pripadnici klupskih navijačkih skupina gotovo više i ne putuju na gostovanja, očekuje se da će dobar dio od 1700 ulaznica, koliko je makedonski savez namijenio hrvatskim navijačima, biti iskorišten, dijelom i među pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Makedoniji.

S druge strane, posljednjih tjedana je ponovno došlo do sukoba među makedonskim navijačkim skupinama. Dok je ranijih godina nemira uglavnom bilo u Tetovu, gdje su se na nacionalnoj osnovi sukobljavali navijači dva lokalna kluba – Teteksa i Škendije - prije dva tjedna ponovo je aktualiziran i sukob dviju najvećih navijačkih skupina – Komita (navijači Vardara) i Čkembara (navijači Pelistera iz Bitole). Korijen sukoba identičan je kao i u slučaju BBB-a i Torcide – riječ je o regionalnom konfliktu između dva najveća grada u Makedoniji, središtu sjevera i juga zemlje. Sukob je ponovno aktualiziran prije dva tjedna, kad je, uz brojne navijačke tučnjave prije i nakon derbija u Skopju, zabilježen rijetko viđen incident. Komiti su u poluvremenu preskočili ogradu i pretrčali cijeli teren (!?) da bi uletjeli na tribinu Čkembara i izazvali sukob, a večer je okončana sa svega 13 prekršajnih prijava.

Na makedonskom derbiju huligani su uništili atletsku stazu stadiona

Sve to, kao i činjenica da je nedavno renovirana Nacionalna arena Filip II za utakmicu s Hrvatskom rasprodana, nagnalo je makedonsku policiju da se trgne i pripremi sigurnosni protokol za petak. Svaki hrvatski navijač, kako makedonski mediji prenose informacije iz MUP-a, bit će rigorozno provjeren u jednome od tri prstena oko grada, Gradskog parka u kojemu se nalazi stadion te samog stadiona, i ukoliko bilo tko bude pravio probleme, bit će odmah deportiran iz Makedonije. Dio upozorenja koji se odnosi i na makedonske navijače pak glasi da će svaki navijač koji kod sebe bude imao sredstvo za ugrožavanje sigurnosti poput noža, šipke ili baklje biti smjesta uhapšen. Također, na stadion je zabranjeno unositi bilo koja druga obilježja osim reprezentativnih, čime se pokušava spriječiti sukob između domaćih navijačkih skupina.

Incident snimljen 2007. na suprotnoj, južnoj tribini


Unatoč ovakvim, relativno strogim najavama, Uvijek vjerni su ustrajni u svojoj nakani da se vlakom upute u Skopje. Iz navijačke udruge tvrde da su u stalnom kontaktu s hrvatskim veleposlanstvima u Makedoniji i Srbiji, preko čijeg teritorija vlak prolazi. Kako bi sigurnost navijačkog vlaka bila na što većoj razini, vlak iz Zagreba kreće danas poslijepodne i kroz Srbiju će prolaziti noću, a iz istih razloga odmah nakon utakmice predviđen je povratak.

Bez obzira na česte napetosti među regionalnim navijačkim skupinama, Makedonija i Hrvatska u svim aspektima, pa tako i sportskom, imaju tradicionalno prijateljske odnose i nadamo se da ni do kakvih sukoba na tribinama ni u gradu neće doći.