ZASLUŽENO

Teniska besmrtnost za ludog Rusa i sićušnu Belgijku

09.03.2016 u 16:27

Bionic
Reading

Belgijka Justine Henin i Rus Marat Safin doživjeli su najveću moguću počast otkad su u mirovini, izabrani su u Međunarodnu tenisku Kuću slavnih

Službena ceremonija bit će održana 15. srpnja u Newportu (Rhode Island) gdje se nalazi Kuća slavnih, a oni su prvi predstavnici svojih zemalja koji su dobili tu vrstu priznanja za sjajne karijere.

Henin je bila sićušne konstitucije, ali je njezin jednoručni backhand bio razorno oružje. Osvojila je sedam grand slamova, četiri Roland Garrosa (2003., 2005., 2006., 2007.), dva US Opena (2003., 2007.) i jedan Australian Open (2004.), a jedino joj je pobjegao Wimbledon na kojem je dva puta igrala finale. Henin je odvela belgijsku reprezentaciju do jedinog FED kup naslova (2001.), a osvojila je i olimpijsko zlato (2004.). Na prvom mjestu WTA provela je 117 tjedana, a u pojedinačnoj konkurenciji ukupno je stigla do 43 titule.

'Da, ovo je fantastično. Veliko iznenađenje. Čast je biti dio ove igre i povijesti ovoga sporta. Nije mnogo ljudi vjerovalo u mene, da mogu postati najbolja na svijetu. No ja sam jako vjerovala i ostvarila cilj', izjavila je Henin.

Safinova karijera nije tako bogata, ali je osobnošću također zaslužio biti s velikanima i tako na neki način doći do teniske besmrtnosti.

Ruski je tenisač ludim ispadima zadobio brojne obožavatelje, a najveći su mu uspjesi dva grand slama (US Open 2000., Australian Open 2005.) te dva Davis Cupa (2002., 2006.). Jedno kratko vrijeme bio je i prvi igrač svijeta (2000.), a umirovio se s ukupno s 15 titula na ATP Touru.

'Ogromno iznenađenje. Nevjerojatno je biti dio svega toga, znati da si nešto postigao u tenisu. Ovo je velika stvar. Kad se osvrnem na prošlost, žao mi je što nisam osvojio više turnira, ali imao sam i dosta ozljeda', rekao je Safin.

Dodajmo kako su posthumno u Kuću slavnih primljeni i Francuz Yvon Petra te Britanka Margaret Scriven.