remi na san siru

Talijani u šoku; Šveđani im uskratili nastup na SP-u

13.11.2017 u 22:42

Bionic
Reading

Nogometaši Italije neće vidjeti svoje 19. svjetsko prvenstvo jer u uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija nisu uspjeli pobijediti Švedsku (0:0), pa je skandinavska momčad nakon pobjede 1:0 iz prve utakmice uzdignutih ruku otišla sa San Sira

Velika se borba vodila na San Siru, no momčad Giampiera Venture nije uspjela postići pogodak, što je značilo da će Švedska na SP, a talijanski izbornik postati bivši.

Imali su Talijani bezbroj prilika, ali i veliku pomoć španjolskog suca Lahoza, koji jer u dva navrata mogao suditi penale za Skandinavce.

  • +5
Italija - Švedska (uzvratna utakmica dodatnih kvalifikacija) Izvor: Reuters / Autor: MAX ROSSI

Četverostruki svjetski prvaci Talijani tako neće vidjeti SP nakon čak 58 godina. Na San Siru je granitna švedska obrana izdržala sve napade Talijana, koji i nisu stvorili previše prilika u uzvratu. 

Talijani su od prvog trenutka krenuli u juriš prema švedskim vratima, no tek je u 27. minuti stigla do prve opasnije situacije kada je udarac Candreve prohujao iznad grede. Puno su bliže domaćini bili pogotku u 40. minuti kada je Immobileov udarac prošao vratara Olsena, ali je s gol-linije izbio branič Granqvist.

Florenzi je u 52. minuti izveo efektan volej, ali nije pogodio okvir vrata, kao i Immobile u 62., da bi u 67. minuti Florenzi pogodio gredu. Švedski bunker na čelu s vratarem Robinom Olsenom odolijevao je svim naletima Talijana. Tri minute prije kraja Olsen brani volej El Sharawya, potom Parolo glavom s pet metara šalje loptu pokraj desne vratnice.  Nakraju je pred švedski gol došao i vratar Buffon, no ni to nije pomoglo 'azzurima'.  

Četverostruki svjetski prvaci Talijani dosad su u povijesti svjetskih prvenstava propustili samo prvo 1930. kada nisu ni otišli u Urugvaj te ono 1958. u Švedskoj, kada se nisu kvalificirali, dok je švedska reprezentacija propustila zadnja dva mundijala. 

Švedska nogometna reprezentacija prolaskom kroz dodatne kvalifikacije postala je 29. selekcija koja je izborila nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u Rusiji od 14. lipnja do 15. srpnja.

Ranije je to od europskih reprezentacija uspjelo Hrvatskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Belgiji, Španjolskoj, Poljskoj, Islandu, Srbiji, Francuskoj i Portugalu, te naravno, domaćinu Rusiji. Afriku će predstavljati Senegal, Nigerija, Egipat, Maroko i Tunis, Južnu Ameriku Brazil, Urugvaj, Argentina i Kolumbija, Aziju Iran, Japan, Južna Koreja i Saudijska Arabija, a Sjevernu i Srednju Ameriku Meksiko, Kostarika i Panama. 

Preostala četiri putnika saznat ćemo nakon što se odigraju preostala tri uzvratna susreta dodatnih kvalifikacija. U utorak Irska i Danska (prva utakmica 0-0), u srijedu Australija i Honduras (prva utakmica 0-0), a u četvrtak Peru i Novi Zeland (prva utakmica 0-0).