JEDAN OD NAJVEĆIH SKANDALA

Svjetska prvakinja neće braniti zlato na SP-u Dohi; sudska odluka rastužila djevojku koju mnogi optužuju da to nije

31.07.2019 u 12:11

Bionic
Reading

Južnoafrička atletičarka Caster Semenyja (28) nakon odluke Švicarskog saveznog vrhovnog suda neće biti u mogućnosti braniti zlato na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi u trkačkoj disciplini na 800 metara

Kontroverze oko Semenyje počele su još 2009. kada je u Berlinu osvojila svjetsko zlato sa 19 godina. Od tada se borila s napadima da je hermafrodit, ili muškarac pa je prolazila razna testiranja, a jedno vrijeme se uopće nije natjecala. Zbog muškobanjasta izgleda, dubokog glasa i naglog napretka u atletici mnogi su je optuživali, ali je ona usprkos tome stigla do dva najsjajnija olimpijska odličja te tri naslova svjetske prvakinje, sve na 800 metara.

'Ne razumijem kada ljudi kažu da imam prednost. Ja sam isto žena. Pa kad piškim, piškim kao žena. Ja sam žena i to uopće nije upitno', jedno je izjavila Južnoafrikanka.

No njezinim slučajem ozbiljno se pozabavila Međunarodna atletska federacija (IAAF) te joj je naredila da ako se želi nastaviti natjecati, morat će uzimati terapije za suzbijanje testosterona.

'Kako bi osigurali pošteno natjecanje u ženskoj kategoriji, sportašice s poremećajem spolne diferencijacije trebaju smanjiti broj testosterona na razinu koju imaju žene kako bi se mogle natjecati na međunarodnoj razini', dio je priopćenja IAAF-a.

  • +4
Južnoafrička atletičarka Caster Semenya Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U svibnju se Semenyja žalila Sportskom arbitražnom sudu, ali je izgubila no mogla se natjecati, jer je podnijela žalbu Švicarskom saveznom vrhovnom sudu. No ni tamo nije dobila pravnu bitku što znači da joj neće biti dozvoljen nastup na SP-u u Dohi (27. rujna – 6. listopada).

'Jako sam razočarana što neću biti u mogućnosti braniti svoju teško stečenu titulu, ali to me neće odvratiti od nastavka borbe za ljudska prava svih sportašica', poručila je Semenyja.