PLAĆENICIMA DO VRHA

Svijet u strahu: Hoće li Katar isto napraviti u nogometu?

30.01.2015 u 21:51

Bionic
Reading

Nakon velikog uspjeha rukometne reprezentacije koju čine igrači bez nacionalne povezanosti s Katarom, mnogi svjetski mediji pišu o bojazni da će ova zemlja isto napraviti za domaće Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine. No, zasad ne izgleda da bi se to moglo dogoditi…

Katar je uspio kreirati rukometnu senzaciju na domaćem SP-u i igrat će u finalu u nedjelju. Sjajan je to uspjeh, s obzirom da ta reprezentacija praktički nije predstavljala ništa prethodnih godina. No, pomoglo je kupovanje reprezentativaca. Samo četvorica su rođeni Katarani, a ostatak su unajmljeni igrači iz Sjeverne Afrike, Francuske, Španjolske i s Balkana.

Rukometaši koji su najzaslužniji za osvajanje medalje nemaju veze s Katarom: Danijel Šarić, Žarko Marković, Rafael Capote, Eldar Memišević, Borja Vidal… Zato mediji diljem Europe nazivaju ovu ekipu pomalo pogrdno, plaćenicima. No, oni to doista i jesu.

Nakon uspjeha u rukometu, mnogi se pitaju posljednjih dana može li nešto slično zemlja od samo dva milijuna ljudi napraviti i u nogometu te ostvariti senzaciju na SP-u 2022. godine, pa poput Južne Koreje 2002. otići najmanje do polufinala.

Katar je pokušao nešto slično kao u rukometu prije desetak godina, pokupiti igrače iz nogometnih velesila koji nisu dobili priliku u svojoj izabranoj vrsti, a vrlo su kvalitetni. Međutim, FIFA je reagirala i to zabranila. Ailton i još dvojica Brazilaca nisu smjeli zaigrati za Katar. Uvedeno je pravilo da igrač mora živjeti barem dvije godine u zemlji, biti krvno povezan ili imati roditelje ili djedove rođene tamo.

Čini se da je danas Katar potpuno odustao od ove ideje u nogometu, jer im izabranu vrstu čine igrači isključivo arapskog podrijetla, koji su doživjeli veliki neuspjeh na ovogodišnjem Azijskom kupu, oprostivši se od natjecanja s tri poraza.

Katarski novac u nogometu je otišao u drugom smjeru: kupovina PSG-a, sponzorstvo Barceloni, odlična akademija za mlade nogometaše Aspire. Do 2022. godine još stignu kreirati reprezentaciju 'plaćenika', ali samo ako ih dovedu na duže vrijeme u katarsku ligu. Zasad tamo ima ponešto zanimljivih Brazilaca i Argentinaca, ali nisu to igrači koji bi zabrinuli nogometne velikane i kreirali senzaciju na SP-u.