nevjerojatna zarada

Švicarac je baš prava tvornica novca; Roger Federer postaje prvi milijarder u svijetu tenisa

19.05.2021 u 14:12

Bionic
Reading

Magazin Forbes objavio je kako će Roger Federer i prije kraja 2021. godine postati peti sportaš u povijesti sa zaradom većom od milijarde dolara! Federer će se tako pridružiti Michaelu Jordanu, Tigeru Woodsu, Floydu Mayweatheru i Cristianu Ronaldu...

Roger Federer (39) je već 23 godine u profesionalnom tenisu, a od 1998. godine je samo od turnirskih nagrada zaradio 130 milijuna dolara. No, to je samo desetina ukupne zarade neuništivog Švicarca koji je svoju planetarnu popularnost itekako znao unovčiti.

Naime, magazin Forbes objavio je kako će najbolji tenisač u povijesti i prije kraja ove 2021. godine postati tek peti sportaš i prvi tenisač u povijesti s ukupnom zaradom većom od milijarde dolara! Prije Federera milijarderi su postali košarkaš Michael Jordan, golfer Tiger Woods, boksač Floyd Mayweather jr. i nogometaš Cristiano Ronaldo.

Federer je 2020. godinu na Forbesovoj listi najplaćenijih sportaša zauzeo prvo mjesto. Postao je prvi tenisač kojemu je to uspjelo, a zaradio je tada 106,3 milijuna dolara. Od toga je samo 6,3 milijuna bilo od turnirskih nagrada, a 100 milijuna od reklama i sponzorskih ugovora...

Spomenimo kako je Švicarac u ovom trenutku zaštitno lice čak trinaest prestižnih svjetskih brendova. Samo mu Rolex godišnje plaća 15 milijuna dolara, od Mercedes-Benza i Barille uprihodi još oko 50 milijuna dolara, a tu su još aktualni ugovori za promociju šampanjca Moët, čokoladnih slastica Lindt, usluga Credit Suisse, proizvođača sportske opreme Wilson... Ugovori s nekim od najvećih brendova nedavno su mu istekli, ali spomenimo kako je Federer godinama bio zaštitno lice za proizvode Gillette, Nike, Maurice Lacroix..., koji su njegovo pojavljivanje na reklamama 'masno' plaćali.

Od 2008. do 2018. godine bio je zaštitno lice Nikea i godišnje je zarađivao 12 milijuna dolara. Kad mu je istekao ugovor, od japanske tvrtke Uniqlo dobio je nemoralnu ponudu koja se jednostavno ne odbija - za 10 godina vjernosti Roger Federer će zaraditi 300 milijuna dolara! Japancima nije smetalo to što će Federer veći dio ugovora odraditi iz mirovine jer ipak se radi o najpopularnijem svjetskom tenisaču ikad koji diljem svijeta - pa tako i u Japanu - ima desetke milijuna obožavatelja i vjernih pratitelja.

Baš zahvaljujući svemu tome Roger Federer je stigao do zarade od milijarde dolara! No, treba istaknuti kako je Švicarac dobar dio zarađenog novca i vratio društvu, samo je njegova zaklada od pokretanja 2003. godine prikupila više od 50 milijuna dolara i pomogla u školovanju oko 1,5 milijuna djece u Africi!