ispali s eura

Svi u Hrvatskoj čekali su obraćanje utučenog Zlatka Dalića dan nakon šokantnog poraza od Španjolske: Da, radio sam pogreške. Preuzimam odgovornost, ali ostajem izbornik!

Bionic
Reading

Dan nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija nakon dramatične utakmice sa Španjolskom u osmini finala Eura ispala s turnira, čekalo se obraćanje izbornika Zlatka Dalića kojem su mnogi predviđali ostavku. Ali to se ipak nije dogodilo...

Kao i svima u hrvatskom stožeru i Zlatku Daliću teško je pao poraz od Španjolske 5:3 nakon produžetka.

Odmah nakon utakmice u ponedjeljak navečer to je i naglasio:

'Tužan sam i žao mi je zbog svih koji su nas došli podržati. Žao mi je i dečki koji su dali sve od sebe. Potrošili su se maksimalno, do zadnjeg atoma snage. Nismo prošli dalje, ali mogu biti sretan i ponosan što su dečki pokazali, pogotovo kad smo se vratili nakon 3:1', kazao je između ostalog Dalić:

Ukratko, svi su čekali novo obraćanje hrvatskog izbornika Zlatka Dalića dan nakon ispadanja od Španjolske u drami kakva se rijetko viđa. Nakon povratka reprezentacije u Hrvatsku rekao je:

'Izgubili smo utakmicu u produžetku.. U prvom poluvremenu nismo bili dobri, pogotovo trčeći za loptom, nismo stajali dobro u presingu. U drugom poluvremenu nakon 3:1 smo se vratili u igru, izjednačili i došli u produžetak, stvorili dvije velike šanse koje nismo iskoristili. Nakon toga smo izgubili snagu. Španjolskoj čestitke, a mojim igračima za borbu, pogotovo u drugom poluvremenu', kazao je Dalić koji je objasnio gdje je zapelo sa zamjenama:

'Rekao sam da smo ušli u zadnjih 20 minuta s tri igrača u zadnjem redu i napravili smo sve zamjene. Došli smo do 3:3, kasnije smo igrali s četiri igrača u fazi obrane gdje je Brekalo igrao na poziciji na kojoj inače ne igra. U produžetku smo namjeravali zamijeniti Vrsaljka jer smo dobili pravo na novu zamjenu, ali nismo dočekali prekid i tada se dogodio gol. Zakasnili smo, trebali smo reagirati prije… Ali eto kad one dvije šanse nismo iskoristili tada nismo mijenjali.'

>> [ANKETA] Je li hrvatski izbornik Zlatko Dalić nakon poraza od Španjolske trebao podnijeti ostavku ili je možda morao odmah dobiti otkaz od čelnika HNS-a?

O Mislavu Oršiću koji je možda trebao ranije ući u igru:

'Oršić je dobio prigodu i nismo zakasnili s njegovom zamjenom. Tada smo gubili 3:1, a zamjene su nam donijele snagu, energiju i nismo zakasnili', kazao je Dalić.

Na pitanje je li bilo još grešaka rekao je:

'Napravili smo što smo mogli. Smatram da smo pogodili sa zamjenom s Perišića, stojim iza toga. Radio sam pogreške i svjestan sam toga, ali iza ovoga stojim. Dilema je bila i pozicija desnog beka, tu smo se odlučili za Juranovića, to je također u redu. Naš cilj je bio prolazak skupine i nismo se provukli, prošli smo to. Ipak to nije bio naš zadnji cilj. Ovo je naša realnost trenutno, kada pogledamo što smo sve prošli zadnjih mjesec dana. Siguran sam da ova reprezentacija vrijedi više od osmine finala. Tužan sam i ponosan', kazo je dodavši:

'Ponosan sam na drugo poluvrijeme i sinergiju, tu podršku navijača jer smo pokazali snagu i ostavili srce na terenu.'

Nekoliko riječi kazao je i o bizarnim greškama Rebića koji je mijenjao kopačke i Gvardiola koji je pio vodu, nakon kojih smo primili golove:

'To su greške koje su bizarne i koje se ne događaju često i svakome. Protiv Malte ili Cipra možeš to raditi, ali protiv Španjolske ne. Oni to kazne. I to mijenjanje kopački u 37. minuti ili neporeznog Gvardiola koji pije vodu uz rub terena… A ne znam od kuda se pojavila ta voda. Ali to je neiskustvo… Eto, primili smo golove iz tih situacija, a iz nekih izglednijih nismo. Na kraju su se pokazale kao velike greške.'

Dotakao se i mogućeg otkaza te je li o tome razmišljao:

'Ja sam svoj cilj ostvario… Napravit ćemo sada veliku analizu, podvući crtu, razgovarat ću sa starijim igračima i ljudima u Savezu. Ostajem izbornik, imam ugovor do SP-a 2022, preda mnom je cilj, a to je plasman u Katar.'

Na pitanje što bi promijenio malo se zbunio pa rekao:

'Promijenio bih neke stvari, ali to neću odgovoriti. Možda nisam ostao dosljedan sebi, ali to neka ostane za mene. Javnost će se uvjeriti u to... Znate, kada ne napraviš ono što si očekivao, onda neke stvari moraš promijeniti. Preuzimam odgovornost, to je i meni škola jer kod nekih stvari nisam reagirao kako treba', kazao je Dalić uz dodatak kako unutar reprezentacije nikakvih sukoba nije bilo.

  • +78
Hrvatska - Španjolska, osmina finala Eura, 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal