pravo osvježenje

Švedska senzacija izborila plasman u šesnaestinu finala Europske lige

23.11.2017 u 22:36

Bionic
Reading

Nogometaši Red Bull Salzburga, Östersunda, Nice i Real Sociedada izborili su plasman u šesnaestinu finala Europske lige kolo prije kraja natjecanja po skupinama...

Prije njih to je uspjelo i kijevskom Dynamu, Arsenalu, Zenitu, Steaui, Laziu i Villarrealu.

RB Salzburg je na svom travnjaku pobijedio Vitoriju Guimaraes 3:0 i osigurao prvo mjesto u skupini I. Golove za austrijskog prvaka zabili su Dabbur (26), Ulmer (45+1) i Hwang (67). Hrvatski nogometaš Duje Ćaleta-Car odigrao je cijeli susret za momčad iz Salzburga.

U drugom susretu iz ove skupine Konyaspor i Marseille su odigrali 1:1, a gosti su izvukli bod s igračem manje golom u sudačkoj nadoknadi. Tragičar je bio Moke skrenuvši loptu u vlastitu mrežu.

Na ljestvici vodi Salzburg (11), ispred Marseillea (7), Konyaspora (5) i Vitorije Guimaraes (4).

'Europsko proljeće' osigurao je i švedski Östersunds pobijedivši ukrajinsku Zorju Luhansk 2:0. Golove za švedski sastav zabili su Gero (40) i Ghoddos (78). Šveđani su jedno od najugodnijih iznenađenja u Europskoj ligi nakon što su europskoj premijeri izborili plasman u šesnaestinu finala.

  • +5
Juventus - Lazio, 8. kolo Serie A, 2017/18. Izvor: Reuters / Autor: STRINGER

Östersund ili OFK, kako ga zovu Šveđani, morao je proći kroz tri pretkola i na tom putu je izbacio turskog velikana Galatasaray na čijoj klupi sjedi naš Igor Tudor, a potom i luksemburšku Folu Esch, te grčkog doprvaka PAOK. U šest susreta u kvalifikacijama Šveđani su upisali četiri pobjede, te po jedan remi i poraz. U skupini s Athletico Bilbaom i berlinskom Herthom nitko im nije davao previše izgleda, no Šveđani su kolo prije kraja osigurali prolaz.

Korak do plasmana u drugi krug natjecanja nalazi se i Athletic Bilbao koji je u sjajnom susretu pobijedio Herthu 3:2 nakon što su gosti vodili 1:0 i 2:1. Strijelci za Athletic bili su Aritz Aduriz (35-11m, 66-11m) i Williams (82), dok su golove za Herthu postigli Leckie (26) i Selke (36).

>> Bogataši, zamislite se: Smiješno plaćeni dečki okrenuli Europsku ligu naglavačke!

Kolo prije kraja vodi Östersunds s 10 bodova, Athletic Bilbao je drugi s osam bodova, Zorja je treća sa šest, a na začelju je Hertha s četiri boda.

Nica je u skupini K u izravnom sudaru za prolaz pobijedila Zulte Waregem 3:1. Golove za francuski sastav zabili su Balotelli (5-11m, 31) i Tameze (86), a za goste je pogodak postigao Hamalainen (80). U drugom susretu Lazio i Vitesse su odigrali 1:1. Lazio vodi na ljestvici s nedostižnih 13 bodova, Nica ima 9, Zulte Waregem četiri, a Vitesse dva boda.

  • +16
Red Bull Salzburg - Rijeka, 3. pretkolo Lige prvaka Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Real Sociedad je u Norveškoj pobijedio Rosenborg 1:0 golom Oiarzabala u posljednjim trenucima susreta potvrdivši tako prolaz u skupini L. Domaćinu je trebala pobjeda kako bi ostao u igri za prolaz, no Španjolci su više sretno nego spretno osvojili tri boda.

U drugom susretu Zenit je pobijedio Vardar 2:1. Kolo prije kraja vodi Zenit s 13 bodova, Real Sociedad ima bod manje i u zadnjem kolu u međusobnom susretu na Anoeti će odlučiti o prvom mjestu. Rosenborg ima četiri boda, a Vardar je na začelju bez bodova.