čudo iz švedske

Bogataši, zamislite se: Smiješno plaćeni dečki okrenuli Europsku ligu naglavačke!

29.09.2017 u 10:18

Bionic
Reading

Švedski Östersunds definitivno je najugodnije iznenađenje Europske lige, a pobjeda protiv Herthe u četvrtak dodatno je približila ovaj mali klub prolasku u nokaut fazu ovog natjecanja...

Hrvatski klubovi čekaju na europske proljeće još od 1999. godine, a Dinamu to nije uspjelo gotovo 50 godina, dok će čini se malom Östersundsu biti dovoljna tek jedna sezona u Europskoj ligi da prezimi i izbori nokaut fazu ovog natjecanja.

  • +16
Östersunds, najugodnije iznenađenje Europske lige Izvor: Reuters / Autor: GLEB GARANICH

Švedski klub definitivno je najveće iznenađenje ove europske sezone. Za njega je šira javnost po prvi put čula kada je tijekom ljeta u kvalifikacijama za Europsku ligu izbacio Tudorov Galatasaray, a onda se uspješno obračunao i s grčkim PAOK-om te izborio grupnu fazu natjecanja.

Da u njoj neće biti samo promatrači nogometaši Östersundsa pokazali su u prva dva kola skupine J. Prvo su sredili ukrajinsku Zorju, a onda ovog četvrtka i njemačku Herthu te sa šest bodova čekaju dvoboje s Athletic Bilbaom, u kojima sigurno nisu bez izgleda.

Autor: Youtube

Zanimljivo, uspjehe ovaj mali klub postiže bez pravih zvijezda u momčadi, a nogometaši uopće nisu dobro plaćeni, u prosjeku zarađuju tek tri tisuće eura mjesečno.

'Naši igrači otpisani su od drugih klubova, rekli su im da nisu dovoljno dobri. No, kad ih stavimo zajedno na teren u okruženju poput našeg, postaju fantastični u Europi. To je nešto o čemu bi trebali razmisliti bogati vlasnici drugih klubova. Nogometaši uvijek mogu biti još bolji,' objasnio je predsjednik kluba Daniel Kindberg za CNN.

Östersunds je osnovan tek 1996. godine udruživanjem nekoliko klubova, a sve do prošle godine natjecao se u nižim švedskim ligama. Prva sezona u elitnom rangu bila je vrlo uspješna i osvojen je nogometni Kup, čime je osiguran nastup u Europi u kojoj momčad briljira.

Vodstvo Östersundsa odlučilo se za netipični pristup radu s igračima koji izvode i umjetničke predstave organizirane od samog kluba. U momčad su asimilirani igrači iz svih dijelova svijeta, uključujući i Irak, Iran, Ganu, Nigeriju, Gambiju, a engleski trener Graham Potter odrađuje vrhunski posao pa se danas rezultatima ovog kluba dive mnogi. Unatoč skromnom budžetu, ambicija ne nedostaje.

'Najvažnije je postati prvakom Švedske. Kada to ostvarimo, nastavit ćemo osvajati titule i sigurno igrati u Ligi prvaka,' obećao je predsjednik Kindberg, no to sigurno neće biti ove sezone, jer se Östersunds nalazi na šestom mjestu ljestvice, bez izgleda dostići vodeći Malmö u posljednjih pet kola...