NOVA SEZONA

Sve zanimljivo i bizarno što ste željeli znati o NBA sezoni!

01.11.2012 u 16:13

Bionic
Reading

Planet NBA oduvijek je bio zanimljiv svijet, pun suprotnosti, bizarnih likova i priča, mjesto silovitog napretka i nevjerojatnih sportsko-ekonomsko-cirkuskih dometa

Ulazeći u 67. NBA sezonu, predstavljamo vam najnovije izdanje lige kroz kategorije 'naj' pojedinaca u pozitivnom, negativnom i ambivalentnom smislu.

Najmlađi igrač u NBA

Rookie koji bi mogao nositi torbe cijeloj ligi ove sezone je Michael Kidd-Gilchrist, aktualni drugi izbor s drafta kojeg su pokupili Charlotte Bobcatsi nakon što je kao brucoš s Kentuckyem osvojio NCAA prvenstvo. U rujnu je napunio 19 godina.

Najstariji igrač
Kurt Thomas kreće u svoju 17. sezonu, kao i Kobe Bryant, s tom razlikom da je šest godina stariji i da je u listopadu prebacio 40 kuki. Ali pravi metuzalem ove generacije je Grant Hill, koji je samo jedan dan mlađi od Thomasa. U ligi je od 1994. godine, dok je Michael Kidd-Gilchrist još spavao u dječjem krevetiću. A dok je Kidd-Gilchrist u prvom razredu učio zbrajanje i oduzimanje, Hill je zbog teške ozljede skoro prekinuo zvjezdanu karijeru, i to u trenutku kad su ga neki doživljavali kao legitimnog nasljednika Michaela Jordana (ili barem Scottieja Pippena). No vratio se zahvaljujući nevjerojatnoj upornosti i mada nikad nije dosegao negdašnju razinu, sa 40 igra poput 30-godišnjaka: skoro 30 minuta za deset poena po utakmici. Još je nevjerojatnije kako igra obranu...

Najskuplji igrač
Ne računajući sponzorske ugovore, Kobe Bryant samo će od igračkog ugovora, samo u ovoj sezoni, zaraditi 28,7 milijuna dolara. To je već treća sezona zaredom u koju superstar Lakersa ulazi kao najplaćeniji igrač lige.

Fantastične sposobnosti Kevina Duranta
Najneisplativiji igrač
Bez konkurencije, Gilbert Arenas, nekad talentirani strijelac Wizardsa, a danas noćna mora Memphis Grizzliesa. Po slovu davno potpisanog ugovora s Washingtonom ove sezone trebao bi uprihoditi vrtoglavih 20,8 milijuna dolara (samo Kobe Bryant ima masniji ugovor!), a u prosjeku zabija 4,2 poena za 12-ak minuta.

Košarkaš najvećih mogućnosti
Voljeli ga ili ne, to je LeBron James. Da vam ga je netko pokazao ranih 90-ih, vjerojatno biste se složili da je to igrač izmišljen za iduće stoljeće, znanstvena fantastika, nova vrsta... Nešto poput Usaina Bolta u atletici, Magic Johnson za 21. stoljeće 'apgrejdan' fizikalijama Michaela Jordana. Dojam je da u ovom trenutku ne postoji obrambeni specijalac koji ga može zaustaviti; stvar je više u tome hoće li imati svoj dan, ili ga možda neće služiti šut... Ako je imao problema s neiskustvom, narcisoidnošću i gubitničkim mentalitetom, prošle sezone je osvajanjem naslova potaracao ostrašćene kritičare.

Najbolji dribler
Sports Illustrated napravio je anketu među 146 NBA igrača i iz nje ispada da je najveći majstor lopte koji trenutačno hoda parketima američke profesionalne lige Chris Paul iz L. A. Clippersa. Njegovi crossoveri izvođeni su brzinom iz druge galaksije. Čest je prizor obrambenih igrača koji padaju po terenu pokušavajući reagirati na njegovu motoriku. Ako nastavi raditi ovakve promjene smjera (crossovere), ozlijedit će nekoga.

Chris Paul, neslužbeno najbolji dribler lige
Najveći frik
Čovjek po imenu Metta World Peace, nekoć poznat i kao Ron Artest. Ime je promijenio, a o ćudi bi se dalo raspravljati. I dalje ga prati glas nasilnika s gangsterskim kvartovskim nagnućima.
Konkurencija čudaka u NBA uvijek je bila upečatljiva, ali nakon Dennisa Rodmana nijedan se 'bad boy' nije tako dugo zadržao u ligi i opravdavao svoje privatne mušičavosti doprinosom na terenu.

Najveći pehist
Greg Oden. Ekstremno snažan, 213 cm visoki prvi pick drafta iz 2007.  trpi nevjerojatan niz ozljeda koljena i teških operacija zbog kojih je dosad propustio praktički sve sezone osim 2008/09. Tako će biti i ove sezone. Portland Trailblazersi,klub koji ga je draftirao, lani su ga odlučili otpustiti. Momak ima samo 24 godine, ali već je gotovo zaboravljen. No i dalje radi na rehabilitaciji, a sportska povijest poznaje fantastične povratke...

Najčišći strijelac
Ne vodeći se strogo statistikama, minimalnu prednost za aktualni trenutak ipak dajemo vižljastom Kevinu Durantu pred 'Crnom mambom' Kobeom Bryantom. Potonji je napunio 34 godine i neki ga vide u silaznoj putanji - dobar motiv da im dokaže da je najveći igrač lige nakon Michaela Jordana. Durant pak grabi prema zenitu karijere: fantastična pokretljivost za 206 cm, mekan šut s mutantski dugačkim rukama, široka lepeza napadačkih poteza i igranje u Oklahoma City Thunderima donijeli su mu treći put u nizu naslov prvog strijelca lige lani (28,0 poena). Najizgledniji je kandidat za prvih strijelaca u idućih deset godina.

Ima li Blake Griffin nešto protiv Pau Gasola?
Najtrofejniji
Kobe Bryant. Peterostruki NBA prvak igrao je All Star utakmicu 14 puta. Jednom je bio MVP lige, a dvaput najkorisniji igrač velikog finala. U najbolju petorku prvenstva biran je čak deset puta, a u najbolju obrambenu petorku u devet navrata. Blizu mu je (od aktivnih igrača) jedino Tim Duncan, vlasnik četiri šampionska prstena i dva naslova najvrednijeg NBA košarkaša.

Najbolji dunker iliti zakucavač
I službeno i neslužbeno, Blake Griffin. Stari Latini rekli bi da se o ukusima ne raspravlja, no teško je pobiti činjenicu da ičija zlostavljanja obruča u ovom trenutku izazivaju interes poput onih koja izvodi krilni centar LA Clippersa. Od Vincea Cartera nije se pojavio takav; Griffin je jedan od atleta koji iznad obruča izvode stvari koje prije niste vidjeli.

Najbolji tricaš
Ray Allen, najbolji svih vremena. Daleko je od dana kada je trpao 25-30 koševa po utakmici, ali po reputaciji u zoni izvan 7,24 metra - iako će 2013. napuniti 38. godina - nitko mu od aktivnih igrača nije ravan. 'He got game.'

Mr. Modna ikona
Za svoje zasluge u pohodu Oklahoma Cityja do vrha Zapadne konferencije 23-godišnji ljevoruki bek James Harden proglašen je najboljim šestim igračem lige. No pitanje je bi li momak bio tako široko prepoznatljiv da ne njeguje dugu, stilizirano neurednu, na momente 'paštunsku' bradu u kombinaciji s irokezom na tjemenu. NBA tereni često su bili modni poligoni za pletenice, tetovaže, tenisice, znojnike, dizajn dresova i druge fore, ali nekako se u zadnje vrijeme vratila klasična moda. Da se obrije sad kad je prešao u Houston, pitanje je bi li Harden uopće bio prepoznat.