EUROPSKA LIGA

Super uvjerljivi Bordeaux i Napoli

21.09.2012 u 01:59

Bionic
Reading

Bordeaux je u skupini D na svom travnjaku razbio belgijski Club Brugge s visokih 4-0, a istim rezultatom Napoli je u skupini F dobio autsajdera AIK

Nogometaši ukrajinskog kluba Dnjipra iz Dnjipropetrovska, za koji nastupaju hrvatski reprezentativci Ivan Strinić i Nikola Kalinić, krenuli su pobjedom u novu sezonu drugog po jačini UEFA-ina natjecanja - Europa lige.

Dnjipro je na svojoj Dnjipro Areni, u sklopu 1. kola skupine F, s 2-0 slavio protiv nizozemskog PSV-a, te napravio veliki posao u borbi za najvjerojatnije drugo mjesto u skupini. Naime, Dnjipro i PSV smješteni su u skupini s apsolutnim favoritom Napolijem i izrazitim autsajderom, švedskim AIK-om, te će vjerojatno njihovi međusobni susreti odlučiti o drugom mjestu u skupini.

Ono najbitnije, što se rezultata tiče, dogodilo se u drugom poluvremenu kada je najprije u 50. minuti Matheus Nascimento zabio za vodstvo domaćih, a osam minuta kasnije Kanađanin Atiba Hutchinson autogolom potvrdio pobjedu Dnjipra.

Ivan Strinić odigrao je svih 90 minuta u sastavu ukrajinske momčadi, dok je Nikola Kalinić cijelu susret prosjedio na klupi za pričuve.

U istoj skupini Napoli je hat-trickom Eduarda Vargasa i bez praktički cijele prve momčadi razbio švedski AIK 4-0. Čileanac Vargas, koji je u dosadašnjem dijelu talijanskog prvenstva sakupio tek 23 minute igre, zabio je prvi u šestoj, drugi u 46. i treći u 69. minuti susreta. Točku na 'i' sjajnoj predstavi Napuljana stavio je Švicarac rođen u Makedoniji, Blerim Džemaili, u 90. minuti utakmice.

U skupini E njemački Bundesligaš Stuttgart remizirao je na svojoj Mercedes-Benz Areni s rumunjskom Steauom Bukurešt odigravši 2-2. Poveli su domaćini preko bosansko-hercegovačkog reprezentativca Vedada Ibiševića nakon manje od pet minuta prvog poluvremena. Međutim, tek što su krenuli s centra, nogometaši gostujućeg sastava stigli su do izjednačenja preko Alexandrua Chipciua.

Nakon toga mreže su mirovale sve do 80. minute kada je Raul Rusescu doveo goste u vodstvo nakon precizno izvedenog kaznenog udarca. No, pet minuta kasnije, nakon velike gužve pred vratima rumunjske momčadi, Georg Niedermeier postavlja konačnih 2-2.

U istoj je skupini, u skandinavskom obračunu, danski Kopenhagen s 2-1 nadigrao norveški Molde. Poveo je domaćin sumnjivim pogotkom Brazilca Claudemira u 20. minuti. Gostujuća obrana 'očistila' je gužvu ispred svojih vrata, te izbila loptu na 20-ak metara, odakle je Brazilac uputio udarac u lijevu stranu norveških vrata na kojoj se našao igrač danskog kluba, koji se vješto izmaknuo, ali ipak zasmetao vrataru kod reakcije. Gostujući nogometaši žalili su se na pogodak no bez učinka.

U prvoj minuti sudačkog dodatka prvog poluvremena gosti su preko Senegalca Pape Dioufa došli do izjednačenja, ali su ipak, 16 minuta prije kraja, morali potpisati kapitulaciju nakon pogotka Andreasa Corneliusa.

Bordeaux je u skupini D na svom travnjaku razbio belgijski Club Brugge s visokih 4-0. Ludovic Sane i Yoan Gouffran bili su strijelci u prvom, a Bjorn Engels (autogol) i Jussie u drugom poluvremenu.

Druga utakmica skupine igrana u Portugala između Maritima i engleskog Newcastlea završila je bez pobjednika i bez pogodaka.