hns se prilagodio traženju sduš-a

Šuker: Malo sam se preplanirao, a na sljedećim akcijama sigurno ću biti ovdje

05.06.2017 u 16:19

Bionic
Reading

Skupština Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) na sjednici održanoj u ponedjeljak usvojila je izmjene i dopune Statuta HNS-a na način kako je to tražila Sportska inspekcija i Središnji državni ured za šport (SDUŠ).

'Današnju Skupštinu sazvali smo kako bi prilagodili Statut s tumačenjima Središnjeg državnog ureda za sport jer je HNS uvijek poštovao institucije države. No, isto tako uvijek ćemo se boriti za nogomet i za sport, što znači i za zakonska rješenja koja pomažu razvoju cjelokupnog sporta. Kao i ostatak hrvatske sportske obitelji, HNS se žustro zalaže za donošenje i provođenje novog, sveobuhvatnog Zakona o sportu koji bi bio u interesu klubova, sportaša i sportašica, nacionalnih saveza i svih zaljubljenika u sport', izjavio je predsjednik HNS-a Davor Šuker i dodao:

'Nastavit ćemo se boriti i za bolju infrastrukturu, za kvalitetnije i ozbiljnije financiranje sporta i protiv svih neželjenih oblika ponašanja huligana na stadionima'.

  • +18
Rijeka slavi naslov prvaka HNL-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović je istaknuo kako je ovim izmjenama i dopunama HNS ispunio i više od 100 posto što je od njega zahtijevala Sportska inspekcija i SDUŠ.

'Za nas nije bio nikakav problem prihvatiti ove izmjene i dopune jer one ne predstavljaju ništa revolucionarno za nas. Ušli smo i u dublje promjene nego što je to od nas traženo pa će se u budućem sazivu Skupštine naći predstavnici drugoligaša, trećeligaša, klubova iz nižih razreda, te trenera i igrača kao i predstavnik ženskog nogometa', istaknuo je Vrbanović.

Dodao je kako očekuje da će se do kraja godine donijeti i prva verzija novog Zakona o sportu nakon koje će HNS ponovo uskladiti svoj Statut sukladno Zakonu o sportu.

Najveće promjene odnose se na sastav Skupštine HNS-a, koja će umjesto 49 imati 59 članova. Županijski nogometni savezi dat će po jednog člana, svaki prvoligaš po dva, drugoligaši će dati dva člana, a trećeligaši tri. U Skupštinu ulazi deset zastupnika klubova stupnjeva natjecanja nižih od Treće HNL, uz poštivanje regionalne zastupljenosti, jedan zastupnik udruženja nogometaša klubova najvišeg stupnja natjecanja, jedan zastupnik udruženja trenera klubova najvišeg stupnja natjecanja, te jedan zastupnik ženskog nogometa.

Na Skupštini se pojavio i predstavnik Splitsko-dalmatinske županije Vinko Radovani koji je pozdravio nastojanje HNS-a da uskladi status s odredbama važećeg Zakona o sportu, te predložio desetak amandmana na predložene promjene Statua od kojih su većina i prihvaćeni.

'Drago mi je čuti da će se u Zagrebu izgradi deset novih terena s umjetnom travom, te napraviti stadioni Rudeša i Sesveta, kao i nogometni kamp na Sveticama. Ali upozorio bi čelnike HNS-a na katastrofalno stanje infrastrukture u našoj županiji i apelirao na njih da dio sredstava odvoje i za razvoj sportske infrastrukture u Dalmaciji koja je katastrofalna i koči razvoj nogometa u našoj regiji', kazao je Radovani.

Novinare je zanimalo i zašto predsjednik HNS-a nije bio na završni Europskog U-17 prvenstva u Varaždinu, kao i na finalu Hrvatskog nogometnog kupa.

'Malo sam se preplanirao. Osim gostovanje naše reprezentacije u Los Angelesu, imao sam i razgovore s predstavnicima Republike Irske, te nogometne federacije SAD, a kasnije su me čekale i obveze u Izvršnom odboru Uefe. Ali molim vas, nemojte me svađati s klubovima jer ću ja na sljedećim akcijama sigurno biti ovdje', kazao je Šuker koji je čestitao Rijeci na dvostrukoj kruni.

'Rijeka je zaslužila veliko slavlje nakon sjajne sezone koja nije stigla slučajno već je plod vizije, ulaganja i kvalitetnog rada proteklih godina svih ljudi u klubu, počevši od predsjednika Damira Miškovića. U Varaždinu smo vidjeli dva sjajna finala, završnicu Kupa i U-17 Europskog prvenstva. Možemo biti ponosni na odrađeni posao jer smo dobili brojne pohvale od Uefe za organizaciju najvećeg nogometnog natjecanja koje smo do sada ugostili. Položili smo veliki ispit i zato se zahvaljujem svim gradovima i klubovima domaćinima, i svima u organizacijskom odboru na uloženom trudu'.