burno na skupštini hns-a

Davor Šuker novi/stari predsjednik HNS-a; delegacija Hajduka nakon teških riječi napustila Skupštinu!

22.12.2017 u 12:57

Bionic
Reading

Točno u podne u zagrebačkom hotelu Sheraton započela je Skupština HNS-a na kojoj je izabran novi/stari predsjednik. Jedini je kandidat bio aktualni predsjednik Davor Šuker koji je nakon burnog početka Skupštine, kojeg su inicirani predstavnici Hajduka, ipak dobio novi mandat...

Jake policijske snage osiguravaju okolicu hotela u samom centru Zagreba, a sve zbog - nogometa. No, ne igra se danas nikakva važna utakmica, barem ne na travnatom terenu. Danas je borba za 'zelenim stolom', na rasporedu je izborna Skupština HNS-a koja bi trebala potvrditi novi mandat jedinom kandidatu za novog/starog predsjednika - Davoru Šukeru.

Skupštinu HNS-a čini 59 članova, među njima je i Dario Šimić koji je bio jedini protukandidat Šukeru, pa je sigurno kako aktualni predsjednik neće biti jednoglasno izabran. Za sada su otvoreno protiv Šukera predstavnici Hajduka te Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije.

'Na početku ćemo pokušati osporiti rad skupštine. Nelegalna je, nelegitimna, ovo je lakrdija. Poslovnik nije usklađen sa statutom. Premijer je izjavio kako HNS treba što prije provjetriti, ali u savezu treba jaka orkanska bura kako bi se promijenilo sve od A do Ž', rekao je uoči početka Skupštine predsjednik Hajduka Ivan Kos.

>> Zbog ovog detalja Sportska inspekcija mogla bi poništiti izbornu Skupštinu HNS-a!

  • +8
Policijsko osiguranje ispred hotela Sheraton gdje se održava skupština HNS-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Tiha oporba' unutar HNS-a možda se 'probudi' nakon što se i hrvatska politička vrhuška uključila u 'borbu'. Premijer Andrej Plenković komentirao je stanje u HNS-u:

>> Janica Kostelić ruši Davora Šukera?! Upitna je izborna Skupština HNS-a

'Kad je riječ o HNS-u, možda jest u skladu sa zakonom, ali sigurno je začahuren kada je riječ o mogućnostima kandidature. Praktički se skupljanjem potpisa s razine županijskih saveza može onemogućiti kandidatura više od jednog kandidata. Osobno ne mislim da je to osobito zdravo, pogotovo kada je bilo i drugih kandidata koji su imali ambicija', rekao je Plenković u četvrtak i tako neizravno podržao sve akcije koje su već od ranije pokrenuli Dario Šimić i Janica Kostelić koja je na čelu Središnjeg državnog ureda za sport.

Skupština je započela burno, za govornicu je stao predsjednik NO Hajduka Slaven Marasović i u svom govoru započeo kritizirati rad HNS-a. Odmah mu je isključen mikrofon, a Damir Vrbanović prvo je od njega tražio da se drži dnevnog reda, a potom i da mu se oduzme riječ.

'Nogomet se razvijao zahvaljujući ponajviše atraktivnosti koja je privukla navijače. Nažalost, uz razvoj nogometa kao krpelj lijepile su se sve negativnosti...', kazao je Marasović i nastavio govoriti iako ga je Vrbanović u nekoliko navrata pokušao prekinuti.

'Svi vi u HNS-u ste nesposobni!', završio je Marasović.

Marko Erceg iz predsjednik Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije zatražio je da se skupština raspusti i  proglasi nelegalnom. Nastavak skupštine će biti vrlo zanimljiva jer je nakon toga Ante Vučemilović-Šimunović zatražio da se po točkom 2 nadopuni dnevni red s usvajanjem pročišćenog teksta poslovnika. Prijedlog je stavljen na glasovanje, ali je odbijen većinom glasova skupštinara, pa su odmah nakon toga predstavnici Hajduka i Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije napustili sjednicu.

'Ova Skupština je ilegalna, zato tu ne možemo sudjelovati', poručio je predsjednik Hajduka Ivan Kos na izlasku.

Nakon toga pristupilo se glasovanju za izbor predsjednika HNS-a. Davor Šuker dobio je novi mandat. Čak 48 zastupnika bilo je ZA, tri SUZDRŽANA, a samo je jedan bio PROTIV izbora Davora Šukera.

Doznajemo kako je jedini glas PROTIV Davora Šukera bio onaj Darija Šimića...

'Ovaj dan je pokazao njihovu netransparentnost. Ne možemo sudjelovati u ovom načinu rada, ovdje mora zakon pokazati što je ono što se radi. Donijeli smo puno prijedloga, ali nismo došli do riječi i napustili smo Skupštinu jer je ovo dokaz nelegitimnosti', kazao je predsjednik Hajduka Ivan Kos nakon što je napustio Skupštinu i nastavio:

'Želimo Savez jednak za sve, ne samo za neke klubove. Nastavit ćemo se boriti, nogomet ima prosperiteta, vjerujem u domovinu da možemo krenuti prema naprijed i nadam se boljem sutra. Ne sa ovim ljudima, ove ljude treba orkanskom burom odnijeti.'

Osvrnuo se i na govor predsjednika NO Hajduka Slavena Marasovića. 

' Vidjeli ste i sami, isključili su mikrofon u 40. sekundi njegovog govora', kazao je Kos, a Marasović se nadovezao:

  • +11
Davor Šuker Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

'To sve govori o njima što su prekinuli njihov govor. Oni su me čuli. Govorio sam o njihovim propustima unazad 20 godina. Nisu napravili nikakav plan, analizu... Mi želimo da HNS bude baš HNS! Da bude kvalitetan, to želimo i pokazujemo gdje želimo ići. Neću čestitati Šukeru jer smatramo da je ovo nelegalno', kazao je Marasović.

U isto vrijeme dok su čelnici Hajduka sipali žuč nakon napuštanja Skupštine, Šuker je dobio novi mandat na mjestu predsjednika. Obratio se preostalim skupštinarima u dvorani.

'Uzbuđen sam. Znamo svi što znači kontinuitet. Hvala svim mojim prijateljima, koji su bili sa mnom na travnjaku, koji smo naučili osnove timskog rada. Veliki problem u Hrvatskoj je sve više ljudi koji žele instant sportskog djelatnika. To je mukotrpan rad i želim vam pomoći od one baze i svega što HNS može napraviti. Drago mi je da je bilo i onih koji nisu za. Zahvaljujem se i delegatima Splitsko-dalmatinske županije. Nisu svi za... Nogometni savez nije samo Rijeka i Zagreb, nego i niželigaši. Hvala vam, i želim vas što više vidjeti u Rusiji', kazao je Davor Šuker nakon izbora.

Skupština ima 59 članova, međutim 'vjerodajnice' ima njih 56. Nogometni savez Istarske županije, te Nogometno središte Split nisu uspjeli odrediti svoje kandidate. Istrijani su na Izbornoj skupštini imali pravo na jednog predstavnika, a Središte koje čine dalmatinski županijski savezi na dvojicu. U Skupštini sjede predstavnici županijskih saveza (21), svaki klub Prve HNL daje po dva člana (20), svi klubovi Druge HNL daju zajedno dva člana, klubovi trećih liga daju tri člana, klubovi nižih liga deset, a po jedan član dolazi iz Sindikata igrača, udruženja trenera te jedan zastupnik ženskog nogometa.

Šuker je HNS preuzeo u srpnju 2012. godine kada je naslijedio Vlatka Markovića koji je 13 godina vodio HNS. U travnju 2014. Skupština HNS-a jednoglasno mu je izglasala povjerenje za predsjednika HNS-a u razdoblju od 2014. do 2018. godine.

  • +11
Izborna skupština HNS-a u hotelu Sheraton Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Izborili smo svjetsko prvenstvo, unaprijeđen je sustav natjecanja, sve su bolji odnosi s domaćim institucijama, a na visokoj razini su odnosi s međunarodnim institucijama', naglasio je Šuker.

Jedan od gostiju HNS-a na Skupštini bio je Uefin dopredsjednik i predsjednik Njemačkog nogometnog saveza Reinhard Grindel koji je istaknuo kako njegov dolazak u Zagreb dokazuje Uefino jedinstvo.

'Mi ne dijelimo saveze na velike i male, ili na one s istoka ili zapada. U Uefi ne postoje različite skupine koje se međusobno svađaju već svi mi surađujemo', kazao je Grindel pohvalivši Šukerov dosadašnji rad.