dan prije 'izbora'

Zbog ovog detalja Sportska inspekcija mogla bi poništiti izbornu Skupštinu HNS-a!

21.12.2017 u 09:57

Bionic
Reading

Petak, 22. prosinca trebao bi biti dan odluke za budućnost hrvatskog nogometa. Za sutra je zakazana izborna Skupština Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj je Davor Šuker, kao jedini kandidat, trebao dobiti povjerenje skupštinara za novi mandat. No, planovi bi mu se mogli izjaloviti...

Sportska inspekcija Središnjeg državnog ureda za sport, na čijemu je čelu Janica Kostelić, pokrenula je u srijedu postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza zbog neusklađenost Statuta Saveza s poslovnikom o radu Skupštine HNS-a.

Sporan je članak 97. Statuta HNS-a kojeg je Skupština Hrvatskog nogometnog saveza donijela 5. lipnja ove godine. U njemu stoji kako će svi opći akti Saveza biti usklađeni s odredbama Statuta u roku od 90 dana. No, taj je rok prošao još 25. studenoga, a Poslovnik o radu Skupštine nije usklađen s novim statutom! I zbog toga bi, ovisno o pravnim tumačenjima, Sportska Inspekcija mogla poništiti saziv i odluke izborne Skupštine HNS-a. Na kojoj je, podsjetimo, Davor Šuker kao jedini kandidat trebao biti po treći puta izabran za predsjednika.

Problem je u tome što su izbori za predsjednika Saveza raspisani po novom Statutu, ali po starom Pravilniku od radu Skupštine. Shodno tome, neusklađenosti Statuta Saveza s Poslovnikom o radu Skupštine protivno je Zakonu o sportu, pa je tako izborna Skupština nezakonita, a time i Šukerova kandidatura za predsjednika!

  • +11
Davor Šuker Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

I tu sada započinju pravne borbe jer zakonski, nakon što je HNS konačno izmijenio sastav Skupštine sukladno novom Zakonu o sportu, trebao je uskladiti i sve opće i prave akte s novim Statutom. Za to je trebalo održati sjednicu nove Skupštine prije izbora, a ona održana nije.

U HNS-u imaju 'pakleni' plan po kojem bi u petak održali dvije Skupštine - prvo onu redovnu na kojoj će 'jednoglasno' prihvatiti novi Pravilnik o radu, a onda će rutinski odraditi i izbornu Skupštinu na kojoj će potvrditi Šukeru novi predsjednički mandat. No, utvrdi li inspekcija nepravilnosti, mogla bi poništiti izbornu Skupštinu, pa je mogući i novi kandidacijski proces u kojemu bi, možda, Dario Šimić dobio novu priliku za ravnopravnu borbu za predsjedničku funkciju.

'Ne bih pretjerano puno ulazila u rad i postupanje inspekcije, ona postupa sukladno zakonu i svojim ovlastima, odnosno sukladno pristiglim predstavkama. Uvijek postoji mogućnost da nešto nije u redu', rekla je državna tajnica Janica Kostelić u razgovoru za N1 te na upit može li inspekcija utjecati na izbornu Skupštinu HNS-a dodala:

'Ne bih ulazila i prejudicirala odluke inspekcije.'