POSTOJI RJEŠENJE

Sudar divova u Madridu pretvoren u sramotu: Uefa može i mora tome stati na kraj!

19.04.2017 u 10:02

Bionic
Reading

Uzvratna utakmica četvrtfinala Lige prvaka između Reala i Bayerna pokazala je koliko loše sudačke odluke mogu utjecati na krajnji ishod dvoboja. Uefa jednostavno mora skupiti hrabrosti i uvesti video tehnologiju kao pomoć arbitrima kako bi odvela svoj sport na pravi kolosijek...

Utakmica Reala i Bayerna u Madridu ovog utorka jedna je od onih od kojih ljubiteljima nogometa dođe muka, jer krajnji rezultat ne odgovara onome što smo vidjeli na terenu, a pogrešne sudačke odluke upropastile su izjednačenu borbu u kojoj smo trebali uživati svih 120 minuta.

Ne, nije to bilo grozno suđenje kao u polufinalu Lige prvaka 2009. godine, kada je sudac uskratio bezbroj penala Chelseaju i dopustio Iniesti da se proslavi i odvede Barcu u finale. No, nije bilo ni puno bolje.

  • +12
Real Madrid - Bayern, uzvratna utakmica četvrtfinala LP Izvor: Reuters / Autor: Michael Dalder

Uefa ima jednostavan način kako tome stati na kraj. I u 21. stoljeću mora posegnuti za tom radikalnom promjenom koja će promijeniti nogomet zauvijek. Video tehnologija kao pomoć sucima jedino je rješenje koje nam može garantirati pošteniji ishod važnih utakmica poput ove Reala i Bayerna.

'Ne može se na ovaj način odlučivati o sudioniku polufinala Lige prvaka. Ovakve se stvari ne bi smjele događati na ovoj razini. Dijelitelji pravde su večeras zakazali. Nikada nisam bio zagovaratelj video tehnologije, ali sada moram priznati da je potrebna,' rekao je nakon susreta trener Bayerna Carlo Ancelotti.

Ta je novost već iskušana i to na vrhunskoj razini. Na nedavnoj prijateljskoj utakmici reprezentacija Francuske i Italije upravo je video tehnologija promijenila dvije ključne sudačke odluke i poništila neregularni gol Griezmanna te priznala poništeni gol Deloufeua. Na klupskom SP-u također je korištena, nešto manje uspješno, ali treba joj dati vremena.


Kritičari video tehnologije kažu da se predugo čeka na konačnu odluku i da nije u duhu nogometa da igrač i publika već proslave pogodak, da bi ga naknadno video snimka poništila. Ali još je manje u duhu ovog sporta da o konačnom pobjedniku odlučuju sudačke pogreške i to tako očite da bi jedan pogled na usporenu snimku to vrlo brzo ispravio.

Uefa je sada na potezu i nema više vremena oklijevati. Već sljedeće sezone moramo imati video tehnologiju kao pomoć sucima u Ligi prvaka...