SKANDAL

Suci Bundeslige žrtve seksualne ucjene

  • Autor: Deutsche Welle
  • Zadnja izmjena 17.02.2010 16:05
  • Objavljeno 17.02.2010 u 16:05
Nogometni sudac

Nogometni sudac

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Njemački nogometni savez (DFB) konačno je ofenzivno krenuo rješavati seks-skandal u sudačkim vodama. Savez je objavio detalje saslušanja nogometnih sudaca, koje je njihov 'šef' očito prisiljavao na seksualne odnose

Je li bivši djelitelj nogometne pravde Manfred Amerell cijeli niz godina zapravo seksualno ucjenjivao svoje mlade sudačke kolege? To je pitanje koje muči i DFB i većinu poklonika nogometne igre u Njemačkoj. DFB je objavljivanjem detalja seks-afere izvršio pritisak na Amerella i ne isključuje čak ni pravne korake (predaju slučaja u ruke Državnog odvjetništva).

'Nekoliko je osoba, neovisno jedni o drugima, tijekom internog saslušanja potvrdilo da je na njih gospodin Amerell u prošlosti vršio pritisak/prisilu', potvrđeno je iz središnjice DFB-a u Frankfurtu na Majni. Činjenica da se suci dosad nisu javno (ili barem unutar DFB-a) očitovali o pritiscima, oni su opravdali 'latentnim strahom od mogućih privatnih i poslovnih posljedica, odnosno strahom od mogućih posljedica u daljnjem razvoju sudačke karijere'.

Amerella, dosadašnjeg dužnosnika DFB-a koji je koordinirao rad sudaca, tereti se za najmanje jedan slučaj seksualnog zlostavljanja. Kako je to danas (17. veljače) opisao jedan tabloid: 'Amerell je vršio pritisak na suce kako bi od njih dobio ono što je tražio.'

Amerell odbacuje sve prigovore. Njegov odvjetnik Jürgen Langer sa zgražanjem je komentirao objavljivanje DFB-ovog pismenog priopćenja. 'Radi se o skandaloznom potezu. To nije način na koji se odnosi s drugim ljudima. Radi se o kršenju temeljnih pravnih načela. Priopćenje je praktično osuda mog klijenta', kazao je pravnik i zatražio uvid u dokumente kojima raspolaže DFB.

Njemački nogometni savez (s preko šest milijuna članova, najveći sportski savez u svijetu) najavio je da će kao posljedica ove afere 'dosadašnje strukture sudačke organizacije biti podvrgnute kritičkoj provjeri'. DFB namjerava utemeljiti povjerenstvo na čijem bi čelu trebao biti bivši sudac svjetskog ugleda Herbert Fandel.

Kao jedan od najvažnijih zadataka, DFB smatra reformu sustava promatranja rada sudaca. Naime, u ekstremnom slučaju može se dogoditi da nekog mladog suca godinama prati i ocjenjuje jedna te ista osoba. Cilj reforme je preventivno djelovanje s ciljem smanjivanja ovisnosti. Trebala bi se instalirati i dužnost svojevrsne 'osobe od povjerenja', kojoj bi se moglo obratiti u slučaju potrebe. 'Želimo jaku sudačku branšu u kojoj se pogreške pojedinaca neće gurati pod tepih', kazao je šef DFB-a Theo Zwanziger i dodao da DFB 'ne želi dozvoliti diskriminaciju zbog nečije seksualne orijentacije'.

No i Zwanziger se mora zapitati zašto je afera tek sada izbila na vidjelo. On je znao za prigovore na račun Amerella već u prosincu 2009. Dvadesetsedmogodišnji sudac Michael Kempter tada je, naime, informirao DFB o navodnom vršenju seksualne prisile od strane Manfreda Amerella. Da nije možda i DFB pokušao gurnuti cijelu stvar pod tepih, pitaju se sportski komentatori u Njemačkoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi