WALES U GRADSKOM VRTU

Što su nam članovi Kohorte kazali o Šukeru, Štimcu, HNS-u…

16.10.2012 u 11:03

Bionic
Reading

Osječki zaljubljenici u nogomet obuzeti su raznovrsnim osjećajima, osim ravnodušnošću, uoči današnjeg okršaja reprezentacija Walesa i Hrvatske u Gradskom vrtu

Svi žele iznijeti stav prema bivšem sugrađaninu Davoru Šukeru, o odnosu HNS-a prema osječkom prvoligašu, značaju, pa makar kvalifikacijske za Brazil 2014, reprezentativne utakmice na krajnjem hrvatskom istoku. Trenera Štimca zaprepastilo je prošlotjedno anonimno pismo Šukeru objavljeno na lokalnom online listu SiB u kojem ogorčeni Osječanin na primjerima raščlanjuje sistem odlučivanja i kadroviranja u HNS-u.

Kaže da upravo ovo anonimno pismo oslikava 'žalosno stanje stvari u našim medijima'. Onim medijima što opširno prenose prostačke ispade njegovog sadašnjeg kolege, šefa Dinama i psovača Zdravka Mamića, dojučerašnjeg ljutog suparnika u borbi za prevlast u nogometnom savezu.

Iz Štimčeva odgovora SiB-u, koji očito preuzima odgovornost za tvrdnje anonimnog pisca čim ga u cijelosti objavljuje, vidimo da izbornik i u Osijeku želi pokazati neki pozitivan HNS, konstruktivan, napredan i otvoren prema javnosti. Od nedjelje nogometaši obilaze dječja igrališta, domove, s građanima se fotografiraju na ulici i u neradno jutro sastaju se s gradonačelnikom i županom, ne bi li zadovoljili opću znatiželju.

Sve je fasada, kaže predsjednik Kohorte Ivan Polih. 'Da, reprezentacija je više nego dobrodošla u Osijek. Uvijek. Ali mi želimo drukčiji HNS, drukčije odlučivanje, odnos, drugo i pošteno vodstvo. Danas ključne odluke donosi Zdravko Mamić i njegova ekipa. Pomoću reprezentacije i HNS-a vode vlastite privatne poslove i to mora stati', odlučan je Polih.

Ako je Štimcu pismo, ironično i toplo, sročeno s ljubavlju prema nogometu i natjecanju, katastrofa, što bi tek rekao na platneni ukras sredinom rujna ovješen na nadvožnjaku na Trpimirovoj ulici, na putu prema stadionu – 'Mafija i dalje vlada savezom punim smrada', uz sočni imperativ predsjedniku Šukeru, inače počasnom građaninu Osijeka?

Polih tvrdi da navijači instinktivno reagiraju na nepravdu, ali svjesni činjenica iz konkretnih primjera.

'Eto, kako je Sammir dospio u reprezentaciju? Izbornik prvo kaže da po kvaliteti nije ni blizu, a zatim ovaj igra u prvom sastavu. I to samo zato jer mu se šef bavi trgovinom igračima, pa će mu prodajna cijena porasti nakon nastupa. Mi ne želimo biti scenografija za takve igre. Šuker kao prvi čovjek HNS-a sada se treba okrenuti prema navijačima, svim klubovima i sa svima ravnopravno surađivati. Sve što sam rekao moj je osobni stav', poručio je Polih.

Očito specifičan ton odnosima na potezima navijački Osijek – Šuker i Kohorta – HNS daje svjetski poznati sugrađanin. Otkako se lansirao u nogometne zvijezde godinama nikako da se zbliži sa svojim gradom. Krunoslav Radaković, kohortaš stare garde, sjeća ga se još dok su se sretali na hodnicima Elektrometalskog školskog centra.

'U trenu kada je otišao iz Osijeka, Šukeru je Zagreb postao njegov grad. Pa i današnje gostovanje reprezentacije nije njegova zasluga. Osijek je davno zaslužio utakmicu reprezentacije, ne samo kvalifikacijsku. Tako da se ovako velik sportski događaj odigrava u vrlo lošem ozračju, jer navijači ne vole vodstvo HNS-a u kojem se sve svodi na trgovanje igračima i interes vodećih ljudi', tvrdi Radaković.

Potpuno drugačije raspoložen je Zdravko Josić, predsjednik NK Osijeka. Ne samo da Šukeru pripisuje velike zasluge za doprinos razvoju osječkog nogometa, nego mu je neizmjerno zahvalan u ime kluba.

'Očekujemo dolazak između 15 i 20 tisuća navijača. To znači veliki prihod jer će dio novca ostati u klubu, pa ćemo pokriti dio duga', objasnio je Josić.

Osim toga, dodaje da 'Šuker nikada nije otišao iz Osijeka' te da znatiželju Osječana za reprezentativcima dokazuje 2000 gledatelja na njihovim treninzima u Gradskom vrtu.

Direktorica Valentina Koprivnjak nije imala vremena ni za komentar, jer je u neprestanom poslu oko priprema za utakmicu. Velšani se od jučer odmaraju u Vukovaru i ne treniraju. Neposredno pred okršaj malo će se zagrijati na travnjaku, nošeni optimizmom od petka i susreta s ekipom Škotske, kao i 'vatreni', željni ponavljanja uspjeha iz Skoplja.

Kiša od jutra natapa teren. Dakle, bit će klizavo. DHMZ za poslijepodne najavljuje djelomično razilaženje oblaka. Srećom, jer ni igrači ni navijači ne vole neuredan potopljen travnjak, kao u močvari.