ZLOČESTI DEČKI

Što povezuje Cantonu, Tysona i Iversona? Zatvor!

08.06.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Bivša NFL zvijezda New York Giantsa Paxico Burress, nakon 21 mjeseca, slobodan je čovjek. Naime, Burres je u zatvoru bio zbog nelegalnog posjedovanja oružja. No lista sportaša koji su imali problema sa zakonom poduža je. Čak je i veliki Eric Cantona boravio iza rešetaka

Plaxico Burress, nekadašnja zvijezda američkog nogometa, samo je posljednji u podužem nizu sportaša koji su jedan dio svog život proveli u zatvoru. Iako bi sportaši zbog svoje slave i utjecaja trebali biti uzor mnogima, dosta ih je u svom životu ogrezlo o zakon te moralo odslužiti zatvorske kazne.

Ne postoji grana sporta u kojoj gdje nema sportaša 'crne ovce' koji je dio proveo u zatvoru. Od američkog nogometa, košarke, nogometa, plivanja, bejzbola, pa sve do pikada ili skokova u vodu.

Tako je recimo bivši NFL igrač Thomas Henderson proveo u zatvoru 28 mjeseci zbog seksualnog napada i mita. Jamal Lewis trebao je biti velika NFL zvijezda, izabran je na draftu kao peti igrač, no završio je četiri mjeseca u zatvoru zbog droge. Najpoznatiji slučaj jest  onaj O. J. Simpsona koji je svojedobno bio velika sportska zvijezda u SAD-u, no nakon briljantne karijere na vidjelo je izašao njegov karakter. Osuđen je zbog pljačke i otmice, a svi se sjećaju njegova suđenja za umorstvo supruge. Na kraju se izvukao.

Engleski nogometaši također su poznati po nedoličnu ponašanju. Lista onih koji su prekršili zakon preduga je, no nabrojat ćemo najpoznatije. Tony Adams u zatvoru je proveo 57 dana jer je pijan vozio automobil. Zločesti dečko otočkog nogometa Joey Barton zbog dva je napada morao dva puta iza rešetaka, kao i Eric Cantona, koji je zbog istog razloga dobio kaznu od dva tjedna zatvora, no pušten je nakon 24 sata.

U atletskom svijetu najfriškiji je skandal s Timom Montgomeryjem koji je, zajedno sa svojom tadašnjom suprugom Marion Jones, raspačavao drogu i doping za što je dobio 46 mjeseci zatvora, a Marion Jones šest mjeseci zbog ometanja istrage.

NBA liga također nije lišena problematičnih likova. Isaiah Rider, bivši igrač Minnesote, završio je u zatvoru zbog posjedovanja kokaina, tučnjave i izbjegavanje policije. Za to je dobio sedam mjeseci zatvora. Allen Iverson već je u srednjoj školi dobro zaglibio. Uhvaćen je jer je radio za mafiju i dobio kaznu zatvora u trajanju od pet godina, no guverner ga je pomilovao pa je pušten nakon četiri mjeseca.

Mike Tyson dugo je bio najbolji boksač svijeta. Prvak u teškoj kateogoriji sa samo 20 godina. No okružio se sumnjivim ljudima, pa je tako imao dosta problema sa zakonom. Biio je tri puta u zatvoru; jednom zbog silovanja tri godine, zbog nekontroliranog bijesa devet mjeseci i 24 sata zbog posjedovanja narkotika.

Umjetničko klizanje mnogi doživljavaju kao nešto profinjeno i lijepo. Teško da bi se taj sport mogao na prvi pogled povezati s kriminalom. No i toga je bilo. Najpoznatiji slučaj koji je pratio cijeli svijet jest suđenje Tonyje Harding koja je namjerno ozlijedila svoju suparnicu Nancy Kerrigan i zbog toga dobila uvjetnu kaznu, da bi kasnije dva puta bila uhvaćena kako vozi pod utjecajem droge za što je provela neko vrijeme u zatvoru.

Ovo je zapravo samo mali dio sportaša koji su zaglibili u zatvoru. Iako su imali sve, i slavu, i novac i moć, okrenuli su se tamnoj strani i dio svog života proveli iza rešetaka.