živio s ukrajincem tri godine

Stipe Drviš o sudačkom prekidu, sjajnom Joshui i svom prijatelju Kličku

01.05.2017 u 12:35

Bionic
Reading

Britanski boksač Anthony Joshua osvojio je u noći sa subote na nedjelju naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji po verzijama IBF, IBO i WBA, nakon što je na stadionu Wembley u Londonu, pred 90.000 gledatelja, u borbi prepunoj obrata prekidom u 11. rundi pobijedio Ukrajinca Vladimira Klička

Vladimir Kličko je 14 godina mlađeg suparnika uzdrmao u šestoj rundi i u tom trenutku bio bliže pobjedi, ali se Joshua oporavio i svoj trenutak dočekao u 11. rundi. U prvom udarcu te runde uzdrmao je Klička, koji se uskoro našao na podu.

Međutim, Ukrajinac nije odustao. Iako uzdrman, nastavio se boriti, ali je Joshua u novom naletu ponovno poslao suparnika na pod. Sudac ni tada nije prekinuo dvoboj, iako je bilo vidljivo da je Kličko na putu da bude nokautiran. Kad ga je 27-godišnji Joshua još jednom pritisnuo na konopce i počeo nemilice udarati, sudac je prekinuo dvoboj.   

  • +3
Joshua nokautirao Vladimira Klička Izvor: Reuters / Autor: Andrew Couldridge

Boksački dvojac koji je na RTL-u komentirao meč, Stjepan Božić i Filip Hrgović, okomio se na suca.

'Ma, to je velika greška suca! Kličko se u tim trenucima branio svim silama, borio se do zadnjeg atoma snage da ostane u meču, nije srušen i sudac tu nikako nije smio prekinuti meč, tim više što je to kraj 11. runde. S obzirom na cijeli meč, bilo bi pošteno da je Kličko dobio priliku u toj zadnjoj rundi, zaslužio ju je i zato je to velika greška suca', rekao je Božić i poručio:

'Za mene je Kličko moralni pobjednik!'

Filip Hrgović podijelio je njegovo mišljenje.

'Slažem se, baš zato što se Kličko dizao toliko puta i vraćao u meč, sudac je trebao pustiti borbu do kraja. Ali ovo sve skupa je fenomenalno za boks, pokazali su i jedan i drugi veliko boksačko umijeće. Joshua je jedna nova, bolja verzija Klička. Slažem se da je Kličko moralni pobjednik. Možda smo malo previše naklonjeni Kličku, znate, dugo, dugo nije bilo takvog boksača kao što je Joshua', zaključio je Hrgović.

No još jedan hrvatski boksački velikan, Stipe Drviš, koji je dan uoči njihove borbe obilježio desetgodišnjicu svojeg osvajanja naslova svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji, s njihovim se mišljenjem nije složio.

'Ne slažem se s njihovim mišljenjem. Sudac je već ranije trebao prekinuti meč jer kod Klička nije bilo snage za povratak. Već prije Kličko je bio na podu i divim se koliko je imao snage za povratak u meč. No tada u 11. rundi više nije bilo mogućnosti, a vidjeli ste da Kličko ni u jednom trenutku nije pitao suca zašto je meč prekinuo', rekao je za tportal.hr Stipe Drviš.

'Iskreno, meni je žao što nismo gledali i 12. rundu, ali me zanima kakav je bio rezultat do desete runde.'

Mogli smo čuti razne komentare nakon meča, kako je Kličku na naplatu došlo to što dosad nikad nije razbio ni jednog svog protivnika. Jer u šestoj rundi Joshua je bio na podu, ali ga Ukrajinac nije pobijedio.

'Čitam i ja svakakve komentare. Međutim, mislim da o tome mogu govoriti samo ljudi koji su bili u ringu i koji znaju kako je to 'baciti se na glavu', odnosno izvući se iz situacije u kojoj je Kličko bio na početku pete runde. Definitvno sam siguran da je Kličko, a prije i Joshua, imao snage, da bi htio završiti posao. No Vladimir je bio već na podu, uspio se dići, ali snage mu je u tom trenutku nestalo.'

Poznajete braću Kličko dobro. Trenirali ste zajedno pet godina, a čak tri godine živjeli u istoj zgradi u Hamburgu.

'Poznajem ih, obojica su sjajni dečki, velikih i blistavih karijera. S time da mislim da mogu reći kako bi Vitalij, da je bio u toj situaciji, možda napravio i više jer on je bolje primao udarce, ali i malo jače udarao. Ustvari, da je Vladimir deset godina mlađi, možda bi i ovaj meč završio drugačije.'

Kličku je ostala mogućnost za revanš. Mislite li da će je iskoristiti?

'Nisam siguran, odnosno mislim da neće. Jer Vladimir je u ovoj borbi bio maksimalno fizički spreman, čak je i taktički odradio sjajnu borbu. I ne vidim što bi dodatno mogao napraviti da bi uspio pobijediti Joshuu. Moja je procjena da je ipak došlo vrijeme za nove, mlađe boksače.'

Joshua je, prema svemu sudeći, novi vladar teške kategorije u sljedećih nekoliko godina?

'Slažem se jer njegovi rezultati govore sve. Ruši sve pred sobom, ogroman je, izuzetno jak, ima 114 kilograma mišića, a uz sve to je brz, eksplozivan, pametan, udara u serijama. Već dugo nismo imali takvog boksača, možda je Lennox Lewis posljednji bio tako jak. I što je još važnije, vidi se da Joshua uživa, da ulazi mirne glave u ring, a sve je to posljednica toga što je došao s ulice, gdje puno toga naučiš', zaključio je Stipe Drviš.