MAKEDONIJA PODGRIJALA STREPNJE

Štimčev 'boksački' gard sve je neuvjerljiviji

08.09.2012 u 13:54

Bionic
Reading

Izbornik jedno govori u najavi utakmica, a nešto sasvim drugo poslije njih, riskirajući tako da se nepovjerenje javnosti prenese i među igrače

Nijedna dosadašnja izbornikova najava nije se materijalizirala. Kad je preuzimao funkciju, najavio je 'drugačiju Hrvatsku' koja će težiti dominaciji i 'uvjerljivosti koja će razoružati protivnika'. Uoči Švicarske spominjao je 'španjolski model igre' i sustav 4-3-3, ali umjesto tiki-take vidjeli smo 'en-ten-tini-sava-raka-tini' - nasumični nered bez pravog defenzivnog veznog reda i vrlo visoko postavljenim bočnim braničima, što je rezultiralo epskim podbačajem, a rezultat 2-4 još je odlično zvučao s obzirom na zbivanja na terenu.

Poslije toga je Igor Štimac izjavio: 'Najavio sam igru s puno više rizika. Ponavljam, od nje neću odustati, jedino ću odustati od igrača koji ne budu to mogli igrati'. Uoči Makedonije promijenio je ploču i rekao: 'Premalo je vremena za nove varijante', no svejedno je poručio: 'Bez podcjenjivanja protivnika, ovdje igra samo Hrvatska'.

Sinoć je Makedonija igrala barem koliko i Hrvatska, imala je bolje prilike i više udaraca na gol (10, od čega 4 u okvir gola, a naši 7 - 3 u okvir) i uopće ne bi bilo nepravedno ni da je rezultat bio obrnut. Tri boda su ono što se piše, ali ni u jednom domaćem susretu prošlog kvalifikacijskog ciklusa reprezentacija nije djelovala tako neuvjerljivo.

Sasvim slabašna reprezentacija prouzročila nam je puno problema i morali smo strepjeti do samog kraja. Sustav koji je donio pobjedu na kraju se sasvim približio onome što je igrao Bilić (samo je izgledao bitno lošije), a nijedan od trojice igrača koji su sudjelovali u akciji za gol nije na toj poziciji započeo utakmicu. Modrić (počeo kao ofenzivni vezni) je izašao iz drugog plana u veznom redu i uputio 'kvalitetan okomiti pas' prema Mandžukiću (počeo kao centarfor) koji se ubacio s desnog krila i prebacio loptu do Jelavića (ušao s klupe).

Uoči ogleda s Makedonijom, Štimac je rekao da ga loša atmosfera na stadionu neće zabrinuti. 'Atmosferu moramo zaslužiti', poručio je. 'Ljudi koji navijaju za Hrvatsku su mahom pozitivne osobe. Od njih prihvaćamo svaku kritiku, jer takav navijač dolazi na stadion samo kada to zaslužimo'. Poslije utakmice u nizu isprika za lošu predstavu našla se i ova: 'Nije pomoglo ni malo negativnosti s tribina u prvom dijelu, jer je mojim igračima itekako trebala podrška, a ne zvižduci.'


Netko će reći da su ovi detalji i citati izvađeni iz konteksta i možda će dijelom biti u pravu, ali primjetno je da postoji poprilični raskorak između bombastičnih najava prije utakmica i izjava poslije njih. To vrlo brzo može postati ozbiljni problem, jer velik dio javnosti od samog početka nema povjerenja u ovaj stručni stožer, koji je postavljen unatoč ogromnom nedostatku iskustva. Ako se tako nastavi, pitanje je vremena kad će se nepovjerenje proširiti i na igrače, a Štimac u svojim izjavama nimalo ne oklijeva na njih svaliti svu odgovornost za loš nastup.

No on se sinoć s istim 'boksačkim' gardom osvrnuo na predstojeći susret, rekavši da je na Hrvatskoj da 'malo primiri' belgijsku euforiju. 'Oni moraju pobijediti, a nama će biti lakše nego večeras', poručio je izbornik. Gdje su temelji za takav optimizam? Sinoć smo se izvukli samo s ogrebotinama, no sudeći po dosadašnjem obrascu Štimčevih medijskih istupa, ali i po kvaliteti belgijske reprezentacije, Hrvatsku očekuje jako, jako teško iskušenje i vrlo vjerojatno meč 'na konopcima'.

Nisu li Švicarska i Makedonija dovoljno upozorenje i pokazatelj da bi kudikamo bolje bilo spustiti se malo na zemlju ako ne želimo da slijetanje bude bolno? Ili moramo čekati da to za nas učini Belgija?