PREZENTACIJA

Štimac u Umagu podržao razvoj nogometa Sjeverozapadne Istre

26.07.2013 u 19:30

Bionic
Reading

Više od 200 nogometnih ekipa iz niza europskih zemalja ove je godine bilo na pripremama u Umagu i Novigradu, što potvrđuje da je Sjeverozapadna Istra postala središte nogometnih zimskih priprema u regiji, istaknuto je na predstavljanju destinacijskog projekta razvoja nogometa u klasteru Sjeverozapadne Istre.

Razvoj proizvoda nogometa jedna od ključnih odrednica razvoja klastera Sjeverozapadne Istre. Upravo zbog sinergije hotelskih kuća, lokalnih turističkih zajednica, gradova i nogometnih klubova, sjeverozapadna Istra se vrlo uspješno razvija kao sveobuhvatna destinacija za sportski turizam.

Umag i Novigrad dokazali su se kao izvrstan izbor za pripreme nogometnih ekipa, zahvaljujući kvalitetnim sportskim objektima, smještajnoj i gastronomskoj ponudi te primjeni suvremenih modela organizacije i upravljanja. U zimskim mjesecima u Sjeverozapadnoj Istri tako treniraju nogometaši iz Slovenije, Austrije, Mađarske, Njemačke, Švicarske, Rusije, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja.

Umag i Novigrad domaćini su i međunarodnog nogometnog turnira Istria Winter Cup, koji je uvršten u kalendare Svjetske nogometne federacije (FIFA) i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS). Istria Winter Cup jedini je turnir visokog ranga koji se održava u veljači na području Hrvatske, ali i šire.

Umag je već poznat i kao baza mladih nogometaša Hrvatske, koji dolaze na pripreme tijekom cijele godine. U lipnju i srpnju 2013. organiziran je i prvi Juventus International Camp Croatia, prestižne europske škole nogometa, a sudjelovalo je 160 dječaka u dobi od 8 do 16 godina iz čak deset zemalja Europe i svijeta. Nedavno je i engleski doprvak Manchester City poslao na pripreme u Novigrad svoje tri mlade selekcije U17, U19 i U21 na čelu sa bivšim francuskim reprezentativcem Patrickom Vieirom, koji je trenutačno izvršni direktor mlađih kategorija.

Umag je i redoviti domaćin međunarodnih tečajeva za suce i trenere, kao i programa razmjene studijskih grupa, a u Novigradu je otvorena i nogometna akademija NK Novigrad.

Razlozi dolaska nogometnih momčadi u Sjeverozapadnu Istru su višestruki: povoljan položaj, ugodna klima, razvijena sportska i smještajna infrastruktura, organizacija i duga sportska tradicija. Sjeverozapadna Istra raspolaže s ukupno 19 nogometnih terena, od čega 11 u Umagu, četiri u Novigradu, a još četiri u Bujama, Brtonigli, Dajli i Novoj Vasi. Devet terena ima propisane FIFA dimenzije (100x64m), a jedan je natjecateljski, s reflektorima i tribinama kapaciteta za 800 gledatelja.

Tijekom 2013. značajna su sredstva uložena u nogometnu infrastrukturu sa ciljem podizanja konkurentnosti destinacije za pripreme klubova, održavanje kampova i utakmica. Nova infrastruktura

kampusa Stella Maris omogućiti će također bolje uvjete za lokalne klubove i amatere, a trenutno postoje ukupno četiri terena (tri travnata i jedan sa podlogom na umjetnoj travi) sa popratnim sadržajima (svlačionice i oprema za trening).

Nogometni kampus Lagune Novigrad također je smješten u blizini smještajnih objekata, a raspolaže s ukupno tri odlično opremljenih nogometnih terena. Dva su veća nogometna terena napravljena na prirodnoj travi (novo je izgrađeno krajem 2012.), dok jedan omogućuje igru na umjetnoj travi. Svi su nogometni tereni Novigrada upotpunjeni dodatnim sadržajima poput svlačionica i opreme za trening te kvalitetno osvijetljeni što omogućuje treniranje i tijekom večernjih sati.

U funkciji nogometne ponude su i smještajni objekti Istraturista Umag i Lagune Novigrad, koji uključuju hotele Sol Garden Istra, Sipar, Sol Stella, Sol Umag, Maestral i Laguna. Svi smještajni objekti svojom uslugom i sadržajima potpuno zadovoljavaju zahtjevne kriterije zimskih priprema. Nude prehranu prilagođenu sportašima, saune, zatvorene bazene, fitness dvorane, kvalificirano osoblje te niz sportskih sadržaja nadomak hotela.