PREKO WALESA DO TRI BODA

'Štimac je prefrigan, točno zna što i kako radi'

16.10.2012 u 09:35

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras od 20 sati igra protiv Walesa svoju četvrtu utakmicu kvalifikacija za SP u Brazilu. Iako se na račun Igora Štimca uglavnom slijevaju kritike, izbornik ih dobro amortizira i zasad voda ide na njegov mlin. Osim toga, izabrao je taktiku neposredne komunikacije s navijačima, ali i onima koji ga, blago rečeno, ne vole, a bio je i tema na communityju Tribina.hr

Na temu dajmo pokoji savjet Štimcu, objavljenu na Tribina.hr-u, osvrnuo se solidan broj korisnika, a mi smo izdvojili komentar partwisha koji objavljujemo u cijelosti.

Prilično sam uvjeren da izbornik ne treba savjete oko sastavljanja ekipe, štoviše potpuno sam siguran da ih nikada ni ne bi uvažio, jedino što se može dogoditi je da netko pogodi sastav pa da se može hvaliti kako ga je izbornik poslušao. Štimac se u komunikaciji preko Facebooka pokušava približiti i predstaviti navijačima. To je glavni razlog, želi na svojevrstan način zadržati one koji su uz reprezentaciju, ali i privući one koji su u kategoriji suzdržanih. Onu drugu kategoriju koja ga mrzi zapravo pokušava isprovocirati da se na Facebooku pokažu u najprimitivnijem svjetlu i na taj način tjeraju vodu na njegov mlin. Štimac je prefrigan lik, on točno zna što i kako radi i ovo je samo dokaz tezi da je on premazan svim mastima.

Inače, ovo je sasvim simpatično od njega. S moje strane gledanja, ovo je pozitivno. Ne spadam u grupu njegovih obožavatelja, ali ni u onu grupu koja će bojkotirati reprezentaciju zbog njega. Nisam ni neodlučan - Štimac mi se ne sviđa kao osoba, ali ću ostati uz reprezentaciju. Pozitivno je iz razloga što možemo čuti izbornikova razmišljanja gotovo uvijek, eventualno postaviti neko pitanje i nadati se odgovoru. Neka, pozitivan je ovo iskorak u hrpi negativnih stvari.

Kada je utakmica s Walesom u pitanju, stvar je zapravo jako jednostavna. Sve osim tri boda je neuspjeh ma koliko mi šutjeli o tome. Nema bojazni da igračima namećemo nekakav dodatni pritisak, oni znaju što im je posao i što se očekuje od njih. Isto tako jako dobro znaju koliko su ova tri boda bitna za miran zimski san. Što se tiče Walesa, stvar je jasna - oni su autsajderi premda su pokazali dva lica. Prvo lice u Novom Sadu, gdje su brutalno demolirani od Srbije, a evo sada su dobili Škotsku. Istina je da Škotska ne spada među kandidate za prolazak skupine i kvalificiranje na SP, ali nije ni baš najlošija ekipa.

Ta pobjeda nad Škotima je jako dobro upozorenje za našu reprezentaciju - istina je da ne treba paliti alarm za uzbunu, ali svakako treba maknuti bilo kakav podcjenjivački stav pred ovu utakmicu u Osijeku. Kada je Wales u pitanju, jedan igrač se ističe, naravno u pitanju je bivši Modrićev suigrač Bale. On je tip igrača koji može povući i napraviti jako puno nereda po strani na kojoj igra, to je neosporno i vjerujem da ćemo s njime imati i najviše problema. Ukoliko naleti na nekog od naših ne baš brzih stopera, bit će problema. Ali isto tako, po mom mišljenju, ovaj igrač je precijenjen. On je svoju najbolju partiju pružio u LP-u protiv Intera i od tada se tako nešto nije ponovilo. Možda ga sputava nedostatak kvalitetnih igrača koje ima u klubu, ali kako će mu tek onda biti u reprezentaciji?


Hrvatska ekipa je na svakoj poziciji bolja od Walesa, osim eventualno na onoj na kojoj zaigra Bale. On je jedini koji bi izborio mjesto u prvih 11 naše reprezentacije. Mi smo ekipa koja se jako teško prilagođava protivniku, a ruku na srce ni Štimac mi ne djeluje kao nekakav trenerski virtuoz koji je u stanju podesiti taktiku da bi na taj način dobio protivnika. Kada je naša repka u pitanju, to često nije uspijevalo. Primjer je ona utakmica sa Španjolcima, gdje smo gradili taktiku i sve je bilo super osim dva sitna detalja. Nismo pobijedili, štoviše izgubili smo, a druga stvar - ispali smo s Eura. Premda je ostao nekakav pozitivan dojam, činjenica je da ipak nismo prošli skupinu, a to je ono što se piše i pamti, a ne kakav je bio dojam.

Kada je sastav u pitanju, ja ne bih previše fantazirao. Zaigrao bih klasičnih 4-4-2 i jedina prava dvojba bi mi bila u obrani - mjesto stopera. Schildenfeld ili Lovren, to zapravo nije toliko bitna i velika dvojba jer ipak ne igramo s reprezentacijom koja bi nam trebala stvoriti previše problema u obrani, stoga mislim da bih prednost dao Lovrenu koji dugo nije igrao za reprezentaciju. Naravno treba vidjeti u kakvom je stanju jer, kako se čin,i ponovno je prije vremena napustio trening.

Prednost u odnosu na Jelavića dao bih Eduardu. Mandžukić i Jelavić su presličan tip napadača i ne bi bilo loše da imamo malo raznovrsnosti. Premda bismo s Jelavićem dobili dodatnu leteću tvrđavu, što bi moglo biti dobro ukoliko nam se igra svede na centaršutove s krila. Eduardo je također vrlo dobar s glavom i mislim da bi ga ovaj put trebalo postaviti ispred Jelavića. Pod hitno bih stavio Vukušića kao nominalno četvrtog napadača, jer Kalinić mi jednostavno djeluje kao suvišna karika. Umjesto Vukojevića bi igrao Badelj, odlično igra u Bundesligi, dok Radošević djeluje kao da je u padu forme, a ionako mi nije trenutno za reprezentaciju. Bit će posebno zanimljivo vidjeti kako će izbornik reagirati - ako ne stavi Radoševića, sam sebi pljuje u usta, jer čini se da od prvotimca (protiv jedne jake Belgije) u vrlo kratkom roku taj igrač, kojeg je toliko hvalio, postaje tek treći defenzivni veznjak. Mislim da je ostalo više-manje sasvim jasno i samo se nadam da će se Rakitiću pridružiti još netko tko će biti jednako raspoložen kao on protiv Makedonije. Iskreno bih volio da Modrić napokon preuzme vodeću ulogu, da napokon počne povlačiti konce igre i da napokon pokaže zašto je plaćen koliko je plaćen i da vrijedi toliko. Zaista ne znam kada smo vidjeli Modrića da u reprezentaciji igra kao da je svjetska klasa!?

Što se tiče atmosfere u Osijeku, nadam se da će biti dobra, jer u suprotnome bismo mogli zaboraviti na reprezentaciju. Premda se postavlja pitanje gdje bi na kraju reprezentacija uopće igrala. Sasvim se slažem da treba izraziti nezadovoljstvo stanjem u nogometu, načinom na koji se pozivaju igrači i imenuju izbornici, ali prvenstveno treba pružiti podršku reprezentaciji. Uvijek ima mjesta za transparente protiv saveza, uvijek ima vremena za zvižduke onima koji zaslužuju, ali isto tako treba odvojiti najveći dio vremena kako bi se pružila podrška onima koji to najviše zaslužuju. Nisu to ni Šuker ni Štimac ni Vrbanović, to su naši reprezentativci. Nitko od prethodno navedenih nije Hrvatska, nitko nije veći od nje i nitko ne bi trebao biti iznad nje. Nadajmo se sutra lijepom vremenu, rezultatu i atmosferi. Reprezentacija nam ipak zaslužuje podršku.