MIKI POKAZAO KLASU

Statistika pokazuje koliko je Badelj dobar

18.12.2012 u 20:00

Bionic
Reading

Milan Badelj pokazao se kao jedna od najkvalitetnijih kupovina u dosadašnjem dijelu Bundeslige. Možda je to veliko iznenađenje za one koji Badelja nisu prije pozorno pratili, ali za one koji su gledali njegove nastupe u Dinamu iznenađenja tu nema – misli Zmaj_cro, član community portala Trbina.hr, gdje smo analizirali koliko je dobro Milan Badelj odigrao prvi dio sezone u Bundesligi

Badelj je u HSV prodan za relativno male novce (oko četiri milijuna eura) u usporedbi s nekim drugim igračima Dinama. No, Badelj je bio jasan kako nema namjeru produljivati ugovor s Dinamom i Mamić je pod tim uvjetima uspio ipak izvući solidnu odštetu, posebno kada se uzme u obzir kako je Badelju dozvoljeno odigrati europske kvalifikacije s Dinamom. To je ujedno značilo i kako Badelj neće proći pripreme s svojom novom momčadi i time se još više ističe koliko je HSV htio kupiti Badelja. Znali su jako dobro kakvog igrača kupuju i bili su više nego strpljivi u svojoj namjeri da ga dovedu na travnjak Imtech Arene.

Badelj u HSV-u

U 16 nastupa, koliko je Badelj upisao za momčad HSV-a, ubilježio je jedan pogodak i dvije asistencije, no posao koji on odrađuje na sredini terena je nemoguće kvantificirati na taj način. Iz toga razloga ja ću ga radije usporediti s ostalim igračima na njegovoj poziciji u Bundesligi. S ocjenom od 7,53 (prema portalu Whoscored.com), Badelj se nalazi na iznimno visokom 14. mjestu najbolje ocijenjenih igrača u čitavoj ligi. Ako statistiku razlučimo na komponente, vidljivo je kako je Badelj među najbolje ocijenjenim igračima lige u gotovo svakoj komponenti. Badelj u prosjeku napravi 4,1 uspješan start po utakmici, što ga svrstava na vrlo visoko sedmo mjesto u ligi. Po ukupnom broju uspješnih startova (66) Badelj se nalazi na još boljem, petom mjestu u ligi.

Jedna od njegovih najjačih strana je svakako osjećaj za čitanje igre suparnika, koji demonstrira s ukupno 3.4 presječene lopte po utakmici, što je dovoljno za vrlo visoko osmo mjesto u ligi. Badelj iznimno mnogo doprinosi i napadačkoj igri HSV-a, sa ukupno 16 'ključnih' dodavanja Badelj je drugi igrač HSV-a, iza ofenzivno orijentiranog Van der Varta. Badelj je i 14. igrač lige po broju dodavanja po utakmici s prosječnih 58,4 dodavanja, od čega je 83,5 posto točnih dodavanja. Sa 6.9 točnih dugih lopti po utakmici Badelj je na vrlo visokom 13. mjestu lige, na kojemu se nalazi i sa 2,6 uspješnih driblinga po utakmici. Pritom valja naglasiti kako više uspješnih driblinga od njega imaju isključivo napadači i krila. Jedina njegova izraženija slabost je loša igra glavom, no on to nadoknađuje izvrsnim postavljanjem i praćenjem igre. Dodamo li svemu tome brojku od 11,5 pretrčanih kilometara po utakmici, vidljivo je kako je Badelj igrač od nevjerojatne važnosti za momčad HSV-a.


Badelj u reprezentaciji

Na početku sam rekao kako je svaki igrač koji uspije u nekoj od liga petice golem dobitak za našu reprezentaciju. Nadam se kako će i stožer naše reprezentacije zamijetiti kvalitetu Badeljovih igara i nagraditi ga većom minutažom. Pri tome se nadam kako se neće činiti greška koju su svojevremeno radili Dinamovi treneri i gurati Badelja na krilo gdje je on ipak limitiran svojom nedovoljnom brzinom. Badelj najviše može dati u sredini, u tandemu s Modrćem. Modrić bi pritom uza sebe imao tehnički vrlo jakog igrača, ali prije svega, igrača na kojeg se može osloniti da mu pokrije leđa i pomogne mu u iznošenju lopti. Ako se Vukojeviću pokušava pronaći alternativa, radi njegovog nedovoljnog sudjelovanja u napadačkoj igri momčadi, tada smatram kako nema potrebe tražiti dalje od Badelja. Uza sav respekt prema mladom Radoševiću, on je ipak igrač budućnosti, koji se mora još mnogo dokazivati na klupskom planu. Badelj je pak igrač sadašnjosti, koji našoj reprezentaciji može donijeti mnogo toga dobroga ukaže mu li se prilika. Ne mislim pri tome na minutažu protiv Malte ili selekcije MAXtv 1. lige, već na ozbiljnu minutažu u najtežim utakmicama. Uostalom, ako je Radošević mogao debitirati na gostovanju u Belgiji, tada Badelj svakako mora dobiti priliku u jačim utakmicama. Neće reprezentaciji donijeti pretjeranu atraktivnost, ali će biti vrlo važan kotačić na sredini terena, odgovoran, nogometno inteligentan i tehnički jak. Svojim izvrsnim čitanjem igre i sposobnošću oduzimanja i iznošenja lopte ostavit će više prostora našim kreativcima za izgradnju napada.