SIGURNOST U JAR-U

Sreća što 'kockasti' ne idu na SP!?

11.01.2010 u 15:40

Bionic
Reading

Togo tuguje. Nogometna javnost je šokirana, ali lopta se i dalje kotrlja. Pet mjeseci prije početka turnira u Južnoafričkoj Republici teroristički napad na reprezentaciju te zemlje doveo je u pitanje sigurnost i na SP-u

Sjećate se EP-a 2008? Naravno da se sjećate, čak i one bolne Turske. Hrvatska reprezentacija je uselila u mirni (dosadni) Bad Tatzmannsdorf. U kampu igračima ništa nije nedostajalo. Kad bi nakon napornih treninga od izbornika Slavena Bilića dobili slobodno popodne, sjeli bi u autobus reprezentacije, te bi se malo vozikali po okolici da upoznaju lokalne znamenitosti.

Drugi bi ležerno provodili vrijeme ispred hotela i na Playstationu bi redovno postajali nekakvi prvaci. Pa čak i u nogometu! Na SP-u u Južnoafričkoj Republici za pet mjeseci to neće biti moguće. Možda je Playstation u dnevnom boravku puno sigurnija opcija.

'Moramo se pripremiti na SP pod posebnim uvjetima', izjavio je menadžer njemačke reprezentacije Oliver Bierhoff još prije napada na reprezentaciju Toga. Naravno da se sigurnost jedne od afričkih zemalja ne može poistovjetiti sa sigurnošću čitavog kontinenta kako je to impulzivno učinio vratar Elfa Rene Adler: 'Pa to je bolesno. Pitam se kako će organizatori to riješiti?'

Sve momčadi su svjesne da će im biti ograničena sloboda kretanja. Ipak je Južnoafrička Republika zemlja s najvišom stopom kriminala na svijetu. 'Nema više: uzmite auto i malo se provozajte ako imate slobodan dan', rekao je Bierhoff.

Turnir će se održati za vrijeme južnoafričke zime. Oko pet popodne se već smrači. Onda nitko ne smije šetati naokolo. Šopingiranje, izleti brodom ili druge individualne aktivnosti, za razliku od prijašnjih prvenstava svijeta, u Africi neće biti dozvoljeni. U biti će izlazak iz kampa više-manje biti tabu.

Svaka momčad će imati redovnu pratnju od 20-ak pripadnika sigurnosnih snaga. Područje kampa odnosno hotela je ograđeno. Unatoč svim sigurnosnim mjerama sudionici turnira će osim radi utakmica kamp morati napuštati i radi treninga. Kod većine njih se radi o 15-minutnoj vožnji autobusom. U Angoli smo ovih dana vidjeli kako vožnje autobusom mogu završiti.

Pobunjenici FLEC-a, koji su odgovorni za napad na reprezentaciju Toga, već su najavili daljnje napade za vrijeme afričkog Kupa nacija. 'Idemo dalje. Sve je moguće', rekao je vođa pobunjenika Rodrigues Mingas, 'nacija je u ratu, jer predsjednik Afričkog nogometnog saveza drži do svog stava. Napad je mogao pogoditi svakoga.'

FIFA i Južnoafrička Republika se trude vratiti vjeru u organizatora, tvrdeći da napad ne utječe na SP: 'Još uvijek imam puno povjerenje i siguran sam da je kontinent u stanju organizirati SP', tvrdi šef FIFA-e Joseph S. Blatter.

Domaćini su također reagirali opušteno: 'Mi smo sto posto spremni. Nagađanja da incident u Angoli može utjecati na domaćinstvo oštro odbijam! Teroristički napad je užasan i neprihvatljiv, ali to nas samo mora potaknuti da iskorijenimo terorizam', rekao je predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma.