ČUDNE NAVIKE

Srbima nedostaje još samo Stjepan Tomas

18.06.2010 u 16:21

Bionic
Reading

Srbi su zaustavili moćni Elf (točnije zehn, jer su Nijemci pali s igračem manje) i ubrzo će u zaborav pasti potpuno bizaran podatak. Vidić je skrivio penal zbog igranja rukom, ali Stojkovićeva obrana anulirala je pogrešku sjajnog Unitedova stopera

Upravo je nevjerojatna upornost kojom Srbi igraju rukom u vlastitom kaznenom prostoru na Svjetskim prvenstvima. U posljednje tri utakmice skrivili su čak četiri penala na isti način i tako postavili rekord koji će teško itko ikada srušiti.

Prije Vidića, četiri dana ranije, igranje rukom Kuzmanovića koštalo ih je poraza od Gane, a još uvijek neprikosnoveni autoritet igranja rukom je Milan Dudić. Na posljednjoj utakmici SP-a 2006. Srbi su poveli protiv Obale Bjelokosti sa 2:0, ali stvar u svoje ruke doslovno je uzeo Milan Dudić koji je na isti način skrivio dva penala i inicirao veliki preokret 'slonova' u utješnoj utakmici za prestiž.

Samo dan prije toga, Hrvatska je igrala ključni dvoboj protiv Australije, a Stjepan Tomas dvaput je poput skretničara rukom hvatao loptu u šesnaestercu. Jednom je Graham Poll ostao nijem, ali drugi put morao je svirati.

Je li to slučajno? Teško. Balkanska škola nogometa oduvijek teži vicu i sitnoj prevari. Ipak, prošlo je vrijeme Maradone; danas takve jeftine fore na vrhunskoj razini jednostavno ne prolaze.