KLADITE SE PAMETNO

Srbija više pokazala, Hrvatska ima pobjednički mentalitet

05.07.2013 u 10:10

Bionic
Reading

Bez dileme najjači četvrtfinalni par danas čine Srbija i Hrvatska. Zahvaljujući jednom jedinom porazu Hrvata protiv Španjolaca i zauzimanju trećeg mjesta u skupini E gledat ćemo okršaj koji je vjerojatno vrijedan i finala, ali jedna od ove dvije odlične momčadi medalju neće vidjeti

Srbi su dosada uz SAD pokazali daleko najviše na ovom turniru. Sjajno organizirana, visoka, ali i iskusna generacija predvođena izbornikom Mijatovićem svu svoju kvalitetu pokazala je u posljednjem ogledu skupine kada je svih 40 minuta itekako mučila SAD ograničivši ga na svega 71 poenu. Srbija nije gubila lopte, pametno je rješavala presing i da su malo bolje iskontrolirali skok uzeli bi pobjedu protiv favoriziranog protivnika. No i ovako Mijatović je bio oduševljen igrom svoje momčadi:

'Čestitam momcima jer su se borili kao nitko na ovom turniru protiv moćnog SAD-a. Adaptirali smo se na stravičan presing, izdržali njihovu kontakt igru, ali nismo nalazili rješenje za njihov ofenzivni skok i tu su nas svladali. Nemam što zamjeriti svojim igračima jer su svi redom odigrali vrhunsku utakmicu. Sada nam treba dan odmora da se spremimo za ogled protiv Hrvata'.

Srbija će tako u razmaku tri dana odigrati praktički dva finala. Obzirom da su dosada pokazali puno bolju igru od Hrvatske logično je da su dobili ulogu favorita, premda je ova generacija Hrvatske osvajač zlatnih medalja u ovoj generaciji i na U16 i na U18 prvenstvima. Baš na U16 u Baru prije tri godine slavili smo u skupini protiv Srbije sa 69:64 u iznimno tvrdoj utakmici kakva se očekuje i danas:

'U četvrtfinalu Svjetskog prvenstva ionako nema lakog protivnika. Hrvatsku jako dobro poznajemo, kao i oni nas i tu neće biti nikakvih tajni. Riječ je o odličnoj selekciji, aktualnom prvaku Europe, a predvodi ih Dario Šarić, najbolji igrač na ovom turniru', kazao je srpski izbornik.

'Riječ je o atipičnoj, šuterskoj, napadački orijentiranoj momčadi sa ubitačnom bekovskom linijom. Brzoja, Junaković, Mustapić, Mavra lakoćom poentiraju za tri poena i u tome ih moramo zaustaviti'.

Jasno je da će glavna orijentacija Srbije biti obrana koja je rijetko kome dozvoljavala više od 50 poena po susretu, dok Hrvati zabijaju debelo preko 80 u prosjeku:

'Nama šanse značajno rastu što je utakmica na manjem broju poena. Treba nam 40 minuta teškog rada, discipline i odgovornosti u igri. Znamo da smo viši i jači i moramo uspostaviti unutrašnju igru. Također treba paziti situacije kada se Šarić spušta na pozicije 4 i 5 i onda povratnim loptama razigrava momčad', zaključio je Mijatović

Srbija je očito sjajno pripremljena na ono što ju čeka, a to im je bila karakteristika u svim dosadašnjim utakmicama. Mi se uglavnom više fokusiramo na našu igru, što nam u bitnim utakmicama protiv Španjolske i Litve i nije donijelo previše sreće. Naš glavni problem bit će umor igrača koji su već dosada previše potrošeni, a razlog tomu je što je recimo Dario Šarić morao igrati preko 35 minuta sa Argentinom i Iranom.

Prema očekivanjima naša reprezentacija sa Iranom nije imala težak posao, no glavni plan ipak nije ostvaren. Dogovor uoči susreta bio je što prije riješiti pitanje pobjednika kako bi se naša najbolji igrači konačno uspjeli odmoriti, no to nam nikako nije polazilo za rukom. Nakon susreta ni Dario nije bio oduševljen raspletom:

'Šteta što ih nismo ranije uspjeli slomiti, ali oni su vrlo čvrsta i vrlo dobra momčad i nije bilo lako. Što se mene tiče uoči natjecanja sam se bojao da neću moći povezati dvije utakmice zaredom koliko sam bio umoran od klupske sezone, no sada sam spreman i ne osjećam nikakav umor'.

Naša reprezentacija tako će put do medalje tražiti protiv Srbije, a Dario Šarić to ne smatra nemogućom misijom:

'Oni su iznimno jaka reprezentacija, ali vjerujem da smo mi i bolji. Ovo je momčad puna talenta, vjerujem u sve svoje suigrače i možemo bez problema igrati sa svima na turniru, pa tako i sa Srbijom. Nema dvojbe da će to biti susret pun naboja, ali moramo ostati hladne glave i tražiti put do polufinala'.

Uoči utakmice sve je jasno. Hrvatska prigodu mora tražiti u tranzicijskoj košarci, sa što većim brojem poena. Srbi će pak pokušati koristiti visinsku prednost kako bi uspostavili igru svojih centara, te utakmicu sveli na što manji broj poena. U ovakvom susretu će, kao što je Dario rekao, najviše ovisiti o glavi. Hrvatska ima pobjednički mentalitet u ovoj generaciji i to se nikako ne treba zaboraviti.

Kladite se pametno uz Tportal i Dvoznak.com