ZNA SE TKO ĆE NOSITI ZASTAVU

Srbija u šoku; MOO priznao Kosovo i može na OI u Rio

09.12.2014 u 13:48

Bionic
Reading

Kosovo je primljeno u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) na današnjoj sjednici Izvršnog odbora MOO-a održanoj u Monacu.

Kosovo je tako postala 205. članica međunarodne olimpijske obitelji. Kosovski sportaši će moći braniti boje svoje zemlje na idućim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine, a već iduće godine nastupit će na Europskim igrama u Azerbajdžanu.

'Ovo je veliki, povijesni dan za našu zemlju i naše sportaše. Ovo je početak nove ere kosovskog sporta', kazao je predsjednik Kosovskog olimpijskog odbora Besim Hasani. Oglasio se i sada već bivši kosovski premijer Hashim Thaci objavivši kako će kosovsku zastavu na OI u Rio de Janeiru nositi svjetska prvakinja u judu u kategoriji do 52 kg Majlinda Kelmendi (23).

'Čestitam svim kosovskim sportašima na velikom uspjehu. Našu zastavu u Rio de Janeiru nosit će Majlinda Kelmendi', poručio je Thaci koji bi u novoj vladi trebao biti vicepremijer i ministar vanjskih poslova, dok će njegovo mjesto zauzeti Isa Mustafa (63), bivši prištinski gradonačelnik.

MOO je počeo razmatrati primanje Kosova u svoju obitelj prije pet godina. U listopadu ove godine Kosovo je primljeno u privremeno članstvo, zbog čega je Srpski olimpijski odbor prosvjedovao, a od danas je i punopravni član Međunarodnog olimpijskog odbora. Kosovo je još ranije primljeno u Europski olimpijski odbor, čiji je 50. punopravni član.

Kosovo je kao samostalnu državu dosad priznalo 108 od 193 članice Ujedinjenih naroda, ali ne i Srbija gdje je odluka MOO-a proglašena skandaloznom.

'Skandal: Kosovo bez i jednog glasa protiv primljeno u Međunarodni olimpijski odbor', piše srpski Kurir dodavši kako je 'primanje Kosova kršenje pravila'. Blic je objavio kako je 'primanje Kosova u MOO presedan'. 'Sramota: Kosovo će sudjelovati na Olimpijski igrama', objavio je Telegraf dodavši kako je 'takozvana država Kosovo primljena je u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora'.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić još je u studenom poručio kako je primanje Kosova u članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta 'presedan nad presedanima'.

'Ovdje se politika umiješala u sport, što je apsolutno zabranjeno. To je jako loše za budućnost međunarodnog sporta', poručio je tada srpski ministar sporta.