PROTIVNICI IZ HRVATSKE SKUPINE

Srbija protiv Belgije mora pokazati koliko vrijedi

12.10.2012 u 12:21

Bionic
Reading

Je li Mihajlovićeva pomlađena Srbija spremna za velike stvari i mogu li uopće biti ozbiljni konkurenti u borbi za Brazil? Ovo je pitanje na koje bi večerašnji sudar s Belgijancima na Marakani (20.30) sati mogao i trebao dati odgovor

Siniša Mihajlović za ogled s Walesom odlučio je 'pobjeći' iz Beograda i pokazalo se to kao pun pogodak. Prepune tribine stadiona u Novom Sadu nosile su mladu Srbiju do sigurnog trijumfa i vratile osmijehe na lica nogometaša, koji već dugo vremena nemaju pravu podršku u Beogradu. Međutim, 'orlovi', kako im tepaju u tamošnjim medijima, večeras moraju natrag na Marakanu, na kojoj su insistirali Belgijanci, svjesni svih problema koje Srbija ima s navijačima.

'Ovo je zadnja prilika za Beograd. Dogodi li se bilo kakav incident, nećemo više ovdje igrati svoje utakmice. Treba nam podrška, a ne zvižduci i uvrede', 'zaprijetio' je Miha javno, a nogometni savez Srbije je čak izbacio i listu stvari koje se ne smiju desiti, žele li navijači Srbije reprezentaciju i dalje gledati u glavnom i najvećem gradu nama susjedne zemlje. Jedna od stvari na toj listi su i uvrede, koje su do sada većinom išle na račun predsjednika saveza Tomislava Karadžića, te aktualnog vratara Partizana i vjerojatno najomraženije osobe u srpskom nogometu,Vladimira Stojkovića, koji je u međuvremenu teško ozlijeđen.

'Volio bih da navijači podrže ove mlade igrače jer im to mnogo znači. Tko želi zviždati, bolje je neka ostane kod kuće. Takvi ne vole Srbiju. Svi koji odluče doći na stadion, naravno, imaju pravo na svoj stav, ali ako budemo zaslužili, neka zvižde, ali poslije utakmice, a ne prije i tijekom utakmice', kazao je Mihajlović za Sportski žurnal.

Na kraju dana, za Mihajlovića najveći problem ipak nisu navijači. Činjenica je da ova pomlađena momčad i dalje nema klasičnog, pravog napadača, pa će izbornik Srbije opet biti prisiljen na eksperimentiranje. Najavljuje Mihajlović otvoren i ofenzivan nogomet, po uzoru upravo na utakmicu s Walesom, međutim pitanje je kako će u ovom slučaju djelovati 'lažna devetka'. Srbijanski mediji prognoziraju da će na vrhu napada igrati Heerenveenov Filip Đuričić, iza njegovih leđa Stevanović, Tadić i Tošić, i od njih se očekuje da namuče belgijsku obranu.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

S druge strane, Marc Wilmots djeluje apsolutno smireno i konstantno prebacuje lopticu na domaće. Na posljednjoj konferenciji za novinare ispalio je kako je logično da su Srbi favoriti, te kako bi bio zadovoljan bodom, no jasno je da su i 'vragovi' svjesni da nakon dva ispuštena protiv Hrvatske danas trebaju trobod.

'Postoje četiri ekipe koje su u borbi za odlazak u Brazil i puno će ovisiti o tim rezultatima, ali se sudbina Belgije i Srbije neće riješiti sada. Ipak, mi smo svjesni da će nam na tom putu biti potrebna i sreća, pa tako i u petak', kazao je Wilmots na konferenciji za novinare na Marakani.

Gledajući iz neutralnog ugla, Belgija je objektivno individualno kvalitetnija momčad, koja zajedno s Hrvatskom pretendira na prvo mjesto u ovoj skupini, i upravo zato je za Srbiju ovo najvažnija utakmica dosada, jer će pokazati koliko Mihajlovićevi izabranici mogu protiv favorita.

Sigurno je da će Štimac jednim uhom biti u Beogradu, a pratit će se u Skoplju i što se dešava u Walesu, gdje gostuje Škotska. I ovdje je pitanje gotovo isto - mogu li se Škoti vratiti u igru? Dva remija kod kuće ne djeluju previše pozitivno, i eventualni poraz, pa i bod, vjerojatno bi značili da će Škotska u ovoj skupini imati ulogu statista, koji se pokušava ogrepsti za poneku scenu više, točnije otkinuti koji bod favoritima i tako im otežati put u Brazil.